Autorităţile susţin că majoritatea cetăţenilor R. Moldova sunt asiguraţi medical

logo_cnam_jubiliar2 (4)

Toată populaţia R. Moldova deţine poliţa de asigurare medicală obligatorie, însă activarea poliţei medicale este un proces în dinamică, a declarat pentru JURNAL de Chişinău Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Potrivit Serviciului, pe parcursul anului are loc frecvent trecerea dintr-o categorie în alta. De exemplu, angajatul care îşi pierde locul de muncă trece în categoria şomerilor asiguraţi de stat sau persoana neangajată care achită prima în sumă fixă poate fi între timp angajată în câmpul muncii şi achită prima de asigurare medicală în formă procentuală.

În ultimii ani, cota cetăţenilor R. Moldova încadraţi în sistemul de asigurare medicală obligatorie constituie circa 83%-85% din numărul total al populaţiei.

De asemenea, reprezentanţii Serviciului de informare al CNAM susţin că toate persoanele care au avut de suferit pe 9 ianuarie curent în urma incidentului din cafeneaua „La soacră”, sunt asigurate în prezent.

„Patru din acestea sunt persoane angajate, două fac parte din categoriile asigurate de Guvern, iar şase persoane au achitat prima de asigurare medicală în sumă fixă”, a menţionat pentru JURNALUL de Chişinău Serviciul de informare al CNAM.

Menţionăm că prima de Asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru 2016 rămâne neschimbată

Potrivit unui comunicat de presă, începând cu 1 ianuarie 2016, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă rămâne la acelaşi preţ – 4056 lei. Persoanele care se asigură în mod individual beneficiază până pe 31 martie de reduceri în mărime de 50% şi, respectiv, 75% din valoarea primei.

Astfel, fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii şi alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de guvern au posibilitatea să achite jumătate din prima de asigurare medicală, 2028 de lei.

Plata poate fi efectuată la oficiile Poşta Moldovei şi la agenţiile teritoriale ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

În acelaşi timp, proprietarii de terenuri agricole plătesc 1014 lei, ceea ce reprezintă 25% din prima de asigurare. Achitarea poate fi făcută la agenţiile teritoriale ale CNAM.

Menţionăm că de la 1 ianuarie 2016, CNAM a pus în aplicare un buget provizoriu, care se formează şi se execută în corespundere cu prevederile Legii fondurilor AOAM pentru 2015.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)