Autorităţile R. Moldova acuză serviciile speciale ruse de abuzuri grave

Autorităţile de la Chişinău acuză serviciile speciale din Federaţia Rusă de tratament abuziv şi de hărţuire a oficialilor moldoveni. Motivul invocat de conducerea statului este că oficialii R. Moldova sunt opriţi abuziv la intrarea în Rusia, unde sunt interogaţi, percheziţionaţi şi „trataţi în mod umilitor” de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruseşti. Or, în situaţia creată, s-a luat decizia ca oficialilor moldoveni să li se ceară să se abţină de la deplasări în Federaţia Rusă, scrie jurnal.md.

În acest sens, speakerul Andrian Candu, premierul  Pavel Filip, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, precum şi un reprezentant al Ministerului de Externe au avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul rus în R. Moldova, Farit Muhametşin, căruia i-au înmânat o notă în care sunt semnalate „o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova”. Potrivit autorităţilor, doar în ultimele luni cel puţin, 25 de oficiali moldoveni au fost opriţi şi trataţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă.

Într-un comunicat de presă emis de Parlament se vorbeşte despre „modul abuziv în care una dintre instituţiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din R. Moldova, inclusiv deputaţi, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi date trunchiate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar şi din considerente ce ţin de o încercare evidentă de hărţuire a oficialilor. Au fost situaţii în care astfel de solicitări s-au transmis de 15 ori doar în cazul unei singure persoane, ceea ce subliniază caracterul de hărţuire politică”.

După ce toate acestea au fost respinse, instituţiile respective din Federaţia Rusă au trecut la o nouă formă de abuz – încercarea de punere sub monitorizare internaţională a categoriei de persoane menţionate prin intermediul relaţiei bilaterale ale Federaţiei Ruse cu anumite ţări, acuză conducerea R. Moldova.

„Toate aceste abuzuri, hărţuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federaţia Rusă şi punerea lor sub monitorizare internaţională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigaţiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniţi din Federaţia Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reţinuţi oficiali ai băncii amintite, iar judecători şi executori au fost puşi sub învinuire, unii dintre ei fiind trimişi deja în judecată. Abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federaţia Rusă pentru a obţine informaţii privind provenienţa sumei de bani menţionată, date esenţiale pentru probarea întregului adevăr din acest caz. Ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi şi tentativa de corupere a unor deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova”, se spune în comunicatul de presă.

În nota transmisă este semnalat şi abuzul asupra ofiţerilor moldoveni din instituţiile care au în gestiune ancheta menţionată, aceştia fiind de asemenea subiecţi ai comportamentului abuziv la intrarea în Federaţia Rusă. Doar în cazul unui angajat al MAI au existat nu mai puţin de 35 de intervenţii abuzive asupra lui la intrarea sau la părăsirea unui aeroport din Moscova, se spune în comunicat.

O altă îngrijorare exprimată a fost legată de lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din Federaţia Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum şi refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari.

Candu şi Filip i-au comunicat ambasadorului rus că au primit informări de la instituţiile de drept din Republica Moldova în legătură cu „mai multe tipuri de riscuri referitoare la oficialii moldoveni, inclusiv riscuri privind deplasarea în Federaţia Rusă”. Ca urmare, s-a luat decizia transmiterii acestei note oficiale către conducerea Federaţiei Ruse, în care se solicită o intervenţie imediată pentru stoparea abuzurilor.

„De asemenea, ambasadorul rus a fost anunţat că până la soluţionarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abţină de la deplasări în Federaţia Rusă”, se spune în comunicatul emis de serviciul de presă al Parlamentului.

„Natura problemei semnalate nu ar fi una politică, aceste abuzuri fiind iniţiate la indicaţia unuia dintre serviciile speciale ruseşti, ai căror reprezentanţi conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federaţia Rusă. Politicul rus este aşadar invitat, cu bună credinţă, să clarifice situaţia abuzivă din perspectiva internă”, au spus Candu şi Filip, care şi-au exprimat convingerea că „această situaţie delicată va fi lămurită în cel mai scurt timp, abuzurile oprite, iar cei care au dirijat acele acţiuni vor fi traşi la răspundere”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)