Autorităţile promit că procedura de obţinere a permisului va fi simplificată

Peste 250 de persoane au depus de la 1 martie curent actele pentru obţinerea permisului de mic trafic la frontieră.

Oamenii se plâng că procedurile pe care trebuie să le îndeplinească sunt anevoioase, menţionând că sunt asemănătoare cu cele de obţinere a vizei româneşti. Oficialii din partea Consulatului român de la Chişinău spun însă că acestea diferă şi menţionează că vor fi simplificate îndată ce vor primi noi instrucţiuni de la Bucureşti. Pe de altă parte, premierul moldovean şi cel român comunică faptul că săptămâna următoare vor avea loc întâlniri între ministerele afacerilor externe ale ambelor state, pentru a discuta pe marginea acestui subiect.

„Parcă ai obţine viză”

Pentru moldovenii procedura de obţinere a permisului de mic trafic la frontieră s-a dovedit a fi un adevărat tur de forţă, din cauza actelor pe care trebuie să le prezinte. „M-am pornit la patru dimineaţa de la Ungheni, dar aici trebuie să stau la rând ore în şir şi nu ştiu dacă voi reuşi să depun actele azi”, se plânge Elena Cazacu. “E cam aceeaşi procedură ca şi pentru viza română, iar documentele sunt multe şi dacă vreau doar să mă duc să vizitez un oraş din România, trebuie să inventez un motiv”, se plânge Alexandru Ioachim.

Oficialii din partea Consulatului român susţin că aceste condiţii de obţinere a permisului de mic trafic vor fi simplificate. „Până la ora actuală, 250 de persoane au depus actele, dar suntem în aşteptarea unor noi instrucţiuni de la Bucureşti”, a declarat pentru JURNAL Radu Băjenaru, consulul României în Republica Moldova.

Domnia sa a menţionat că formalităţile de obţinere a permiselor sunt mai simple, pentru că nu este nevoie de un extras de cont cu cei 500 de euro sau asigurare, iar permisul este trimis solicitantului prin intermediul poştei.

„Procedura se va simplifica”

Şi primul ministru român Emil Boc asigură că permisul va putea fi ridicat mai uşor. Acesta a cerut ca Ministerul Afacerilor Externe din România să emită un nou formular, ca permisul să fie obţinut mai uşor. De asemenea, Boc s-a referit şi la unele condiţii simplificate ce ar putea facilita obţinerea permisului, cum ar fi declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului de permis.

Această informaţie a fost primită de premierul Vlad Filat, în urma unei convorbiri telefonice cu Emil Boc, în cadrul căreia au discutat despre situaţia legată de intrarea în vigoare a Acordului privind micul trafic de frontieră.

Vlad Filat l-a informat pe omologul său despre problemele cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova în procesul de obţinere a permisului pentru acces fără viză în zona de frontieră a statului vecin.

„Urmează să identificăm soluţii”

Primul ministru a dat indicaţii în cadrul şedinţei de Guvern pentru a fi facilitată procedura de obţinere a permiselor de către cetăţeni, menţionând că aceasta va fi simplificată. „Se pare că există anumite deficienţe legate de actele necesare pentru obţinerea acestui permis. Urmează să identificăm soluţii”, a spus Filat, în urma unei vizite efectuate miercuri la Consulatul român.

Premierul a mai anunţat că, în cel mai scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Afacerilor Interne vor discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre aspectele tehnice ce ţin de eliberarea permiselor de mic trafic în zona de frontieră a României. „Săptămâna viitoare va merge la Bucureşti reprezentantul MAEIE, care va finaliza acest discuţii. Sunt sigur că într-un viitor apropiat toate aceste măsuri tehnice nu vor mai crea probleme pentru cetăţenii moldoveni”, a precizat premierul moldovean.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)