Autoritățile mint în cazul intoxicării de la Grădinița nr. 5

Dovezi// Două mămici ne-au expediat rezultatele de laborator în care se demonstrează că picii nu s-au infectat cu rotavirus

Medicii de la Centrul Municipal de Sănătate Publică au emis un comunicat în care afirmă că toți cei cinci copii de la Grădinița nr. 5 din capitală internați cu febră, diaree și vomă s-au infectat cu rotavirus. Rezultatele de laborator a trei copii din cei cinci demonstrează contrariul. Directoarea grădiniței nu vrea să discute cu părinții și afirmă că, din cauza lor, a fost sistată activitatea grupei nr. 11. Totodată, alți patru copii de la Grădinița nr. 96 sunt internați cu diaree acută. Activitatea grădiniței a fost sistată, iar directorul instituţiei și șeful responsabil de gospodărie au fost sancționați administrativ.

După ce medicii de la Centrul Municipal de Sănătate Publică au declarat că toți cei cinci copii de la Grădinița nr. 5 s-au infectat cu rotavirus, trei dintre mamele copiilor care la începutul săptămânii s-au externat din spital ne-au expediat rezultatele de laborator pentru a demonstra că autoritățile mint și vor să mușamalizeze cazul. În rezultatele pe care le-am primit se demonstrează că trei din cei cinci copii nu au avut rotavirus, rezultatul fiind negativ.

Consiliul Spitalului Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii a hotărât să pună diagnoza de infecție rotavirală. “Mulțumim medicilor care ne-au tratat, au fost fermi până la urmă că e toxiinfecție alimentară, sunt medici cu literă mare. Dar de ce consiliul a hotărât să pună diagnoza de rotavirus rămâne o mare întrebare”, ne spune Inga Feraru, femeia care ne-a expediat unul din rezultate. Femeia se plânge că, împreună cu alți părinți ai căror copii la fel au fost bolnavi, a încercat să discute cu directoarea instituţiei, însă aceasta i-a ignorat. Mai mult, aceasta le-a reproșat că, din cauza lor și a postărilor pe rețelele de socializare, a fost sistată activitatea grupei nr.11. Contactată de presă, Rodica Jardan, director interimar la Grădinița nr. 5, a declarat că copiii s-au îmbolnăvit în afara grădiniței și că instituţia preşcolară în cauză nu poartă nicio vină.

 

Alți patru copii de la Grădinița nr. 96 internați cu diaree acută

Pe data de 9 și 10 februarie în una din grupele Grădiniței nr. 96 din Chișinău patru copii s-au simțit rău, fiind ulterior internați cu diaree acută. În prezent, în spital se află trei copii, cel de-al patrulea urmează tratament la domiciliu. De asemenea, directoarea Tatiana Ciotu susține că micuții s-au îmbolnăvit în afara grădiniței și că instituţia sa nu poartă nicio vină. Între timp, inspectorii CSP Chișinău au efectuat un control inopinat la această instituție preșcolară, depistând mai multe nereguli. Activitatea grupei din care fac parte cei patru copii a fost sistată, iar directorul grădiniței și șeful responsabil de gospodărie au fost sancționați administrativ. Deocamdată, nu este clar din ce cauză s-au îmbolnăvit copiii, circumstanțele urmând să fie stabilite, susțin specialștii. Medicii intuiesc că este o boală virală care nu e legată de produsele alimentare, însă nu se pronunță până nu vor fi gata analizele de laborator.

 

Infecțiile provocate de rotaviruși, cele mai frecvente la sugari și copiii de până la doi ani

Medicul epidemiolog de la secția Epidemiologică Generală a Bolilor Transmisibile din Chișinău, Gheorghe Turcu, a menționat pentru realitatea tv.md că tratament specific antiviral împotriva infecţiei rotavirale nu există. Nu se administrează antibiotice. Medicul susține că infecțiile provocate de rotaviruși sunt cele mai frecvente cauze de boli diareice acute înregistrate la sugari și copiii cu vârsta până la doi ani. Virusul se transmite, de obicei, sporadic, de la persoană la persoană, dar sunt destul de frecvente şi izbucnirile rotavirale. Infecția se întâlnește de obicei în perioada rece a anului și este extrem de contagioasă. Perioada de incubație este de 1-3 zile. O mare importanță în prevenirea infecţiei rotavirale o are respectarea regulilor de igienă a mâinilor, a alimentelor, a jucăriilor, a mobilierului, în special în colectivele organizate de copii, precum și izolarea pacienților pentru a evita apariția infecțiilor nozocomiale, însă cea mai eficientă metodă de profilaxie rămâne a fi vaccinarea.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)