Autorităţile mexicane difuzează imaginile video despre fuga lui "El Chapo"

Guvernul mexican a difuzat marţi seară un video arătându-l pe baronul drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman cum a evadat din celula închisorii de înaltă securitate din Altiplano

Se vede cum deţinutul se plimbă agitat în celula sa înainte de a dispărea brusc în duşul său. Guvernul mexican a făcut publice imaginile camerei de supraveghere, în care apare Guzman, în ţinută de prizonier, mergând intens între grupul sanitar şi patul său, după aceasta se ghemuieşte după peretele ce separă duşul de restul celulei sale şi să dispară, potrivit lefigaro.fr

Gaura adâncită în podeaua duşului, prin care el fuge la ora 20:52 sâmbătă seară, nu este vizibilă pe ecran. O altă cameră filmează agitaţiile lui „El Chapo”, 58 de ani, din culoar însă celula are două unghiuri moarte pentru a proteja intimitatea deţinutului. Autorităţile nu au precizat timpul de care au avut nevoie gardienii pentru a da alarma.

Această a doua evadare, în 14 ani, a puternicului narcotraficant a dat o lovitură foarte dură guvernului Enrique Pena Nieto, care obţinuse succese notabile împotriva cartelurilor drogurilor de la numirea sa.
După arestarea şefului cartelului Sinaloa în februarie 2014, preşedintele mexican afirmase că o nouă evadare a lui Guzman ar fi „impardonabilă”.

„Comportament normal”

Investigaţiile au continuat miercuri dimineaţă în mai multe state ale ţării pentru a aresta fugarul. Autorităţile au prelungit ancheta în cazul celor 22 de persoane care lucrează în această închisoare de înaltă securitate, situată la 90 de kilometri de Mexico, pentru a determina dacă acestea au putut să ajute narcotraficantul să scape. Alţi 12 angajaţi au fost încarceraţi.

Responsabilul comisiei de securitate naţională, Monte Alejandro Rubido, a estimat că comportamentul lui „El Chapo”, înainte de evadarea sa, nu avea nimic anormal. „Este un comportament normal pentru deţinuţii care sunt încarceraţi într-un spaţiu restrâns”, a indicat Rubido.

Guvernul a difuzat un video din interiorul tunelului în care se distinge un sistem de transportare a metalului. Becurile din acest tunel, lung de 1,5 kilometri, au fost sparte de fugar şi complicii săi pentru a complica lucrul urmăritorilor săi, a subliniat Rubido.

Se mai distinge de asemenea în tunel butelii de oxigen şi material de construcţie. În alte imagini ale unui post TV mexican se vede un generator imens. Începând din momentul în care a fost constatată evadarea, aproximativ 700 de soldaţi au fost mobilizaţi de-a lungul drumului din apropiere. Aeroportul din Toluca a fost închis şi zborurile suspendate. Ministrul Afacerilor Interne al Mexicului, Miguel Angel Osorio Chong, a declarat că Guzman beneficiase de sprijin din închisoare. Directorul închisorii şi alţi responsabili au fost destituiţi.

Guvernul mexican va oferi o recompensă de 3,8 mil. de dolari pentru capturarea şefului cartelului Sinaloa, care controla peste 75% din traficul de droguri spre SUA înainte de arestarea sa. „El Chapo”, diminutiv al lui „chaparro” („bondoc”), aluzie la talia sa de 1,64 metri, a evadat dintr-o închisoare de înaltă securitate în 2001.

Din nou în libertate, puternicul narcotraficant ar putea să restabilească rapid hegemonia cartelului său, ajutat de faptul că mai multe autorităţi criminale au fost înlăturate în decursul încarcerării sale.

The following two tabs change content below.