Autoritățile încearcă să mușamalizeze cazul infectării copiilor internați în spital

Foto simbol

 

Autoritățile încearcă să mușamalizeze cazul infectării copillor internați în spital, directoarea grădiniței infirmă zvonurile, iar copiii suportă cu greu perfuziile și plâng că vor acasă.

Marți, 7 februarie, în incinta Ministerului Agriculturii a avut loc o ședință cu părinții unde s-au discutat probleme din domeniul alimentației din școli și grădinițe. Ședința a fost organizată de către Comisia parlamentară care studiază problema alimentației din instituțiile de învățământ după scandalul licitațiilor trucate. Deși membrii comisiei susțin că au invitat părinți din toată republica, la ședință au fost prezente doar cinci persoane, trei de la Orhei și două de la Chișinău. După apariția acestor informații în presă, sute de persoane au reacționat, cerând audieri repetate, motivând că nu au știut despre această adunare. Membrii comisiei promit că vor mai organiza asemenea ședințe cu părinții. La ședința de marți cei prezenți au menționat că se confruntă cu mai multe probleme, salarii de mizerie, lipsa utilajelor, nerespectarea meniurilor noi, lipsa fructelor și legumelor proaspete, lipsa angajaților, dar cel mai mult părinții se tem de proveniența produselor alimentare furnizate în școli și grădinițe.

Controale inopinate

Membrii Comisiei parlamentare în frunte cu deputatul Radu Mudreac au efectuat de la începutul săptămânii mai multe controale inopinate la grădinițele din capitală, dar și la cele din raioane. Luni, 6 februarie, deputații au controlat patru instituţii din municipiul Chișinău – grădinițele nr. 73 și 92 din sectorul Botanica, Grădinița-creșă 158 din sectorul Buiucani și nr. 3 din orașul Durlești. Membrii comisiei au verificat starea blocurilor alimentare, a depozitelor, au examinat procesele de primire și înregistrare a produselor alimentare. Potrivit deputaților, în urma acestor examinări nu au fost depistate probleme majore, s-a descoperit însă că majoritatea instituțiilor nu au fost verificate de autoritățile responsabile decât după declanșarea anchetei Centrului Național Anticorupție.

Marți, 7 februarie, deputații au vizitat următoarele grădinițe: în raionul Criuleni – Grădinița „Floricica” din satul Măgdăcești și Grădinița „Curcubeu” din satul Ratuș, în raionul Strășeni – Grădinița „Struguraș” din Românești, şi în raionul Orhei – Grădinița nr. 3 „Mugurașii” din satul Peresecina. A fost depistată lipsa înscrierilor în registrele de primire a produselor alimentare, carne de vită recepționată cu termenul de valabilitate la limita expirării, condiții neconforme de păstrare a produselor etc. Referitor la alimentația din instituțiile de învățământ, viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, a declarat că este gata să se întâlnească cu părinții pentru a discuta despre nemulțumirile pe care le au. De asemenea, aceasta a menționat că noile meniuri vor fi evaluate.

Patru copii în spital

În timp ce s-au creat mai multe comisii ce efectuează controale, audieri și caută soluții pentru îmbunătățirea alimentației din instituțiile de învățământ, patru copii de la Grădinița nr. 5 din capitală au ajuns cu toxiinfecție alimentară la spital. Părinții care pe moment îşi asistă copiii internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii au declarat că totul a început în ziua de joi, săptămâna trecută, după ce copiii ar fi mâncat pește.

„Fetița mea, după ce a venit de la grădiniță, a început a vomita, vineri am stat acasă, iar la două zile, când nu mai știam ce să-i fac, am chemat ambulanța și iată, stăm în spital”, ne spune mama. O altă mamă care a ajuns la spital luni ne spune că sâmbătă seara copilul său a avut dureri de burtă, duminică febră mare. „Vineri, când am luat copilul de la grădiniță, mi-a spus că o fetiță a vomitat, dar nu am băgat în seamă. Mai trist este faptul că autoritățile nu știu despre cele întâmplate și nu spun adevărul”, menționează o altă mamă care se află în același spital.

Într-adevăr, autoritățile se încurcă în declarații. Miercuri, Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, a declarat pentru un post tv că copiii au fost transportați direct de la grădiniță la spital în dimineața zilei de marți, 7 februarie, fapt negat de către părinți. De asemenea, directoarea Grădiniței nr. 5 afirmă că nu cunoaște despre acest caz. Directoarea Spitalului Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii, Ludmila Bârcă, a declarat că în cazul celor patru copii este vorba despre gastrointerită sau toxiinfecție alimentară. Copiii sunt din grupe diferite. Deocamdată, nu se cunosc exact motivele infecției, primele rezultate ale testelor de laborator urmează să fie prezentate abia după 4-5 zile lucrătoare.

Ecaterina Meaun, specialist în achiziții publice: “Vorbisem nu demult cu cineva care povestea cum, la o şcoală, laptele nebăut de copii se colectează într-o găleată și se toarnă înapoi în vasul cu lapte neutilizat. Asta pe lângă faptul că laptele şi așa este diluat cu apă. La fel se face cu untul nemâncat de copii, se adună, se topește și se pune în terciul de la următoarele mese. Astfel se fac “economii”, în baza cărora şefuleții responsabili de alimentație își deschid mese la piața centrală, au contracte cu unele magazine unde se vinde marfa care n-ajunge pe mesele copiilor nostril”. Întrebată de ce nu face publică această stare de lucruri, ea spune că se teme să nu-și piardă serviciul”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)