„Autorităţile” de la Tiraspol vor să acapareze liceele româneşti din regiune

În Tighina, din peste 20 de şcoli, doar una este cu predare în limba română: Liceul „Alexandru cel Bun”. Acesta nu are un sediu, clasele liceale studiază în incinta unei şcoli-internat

În Tighina, din peste 20 de şcoli, doar una este cu predare în limba română: Liceul „Alexandru cel Bun”. Acesta nu are un sediu, clasele liceale studiază în incinta unei şcoli-internat

Guvernul RM trebuie să facă tot posibilul pentru ca liceele să activeze în continuare fără a fi înregistrate la administraţia neconstituţională

Liceele cu predare în limba română, care activează în stânga Nistrului în baza programelor educaţionale din RM şi care se subordonează ME din R. Moldova, au primit notificări din partea autorităţilor locale de a achita impozitele. Directorii liceelor sunt somaţi să prezinte autorităţilor neconstituţionale informaţii despre instituţiile pe care le administrează. Avocatul Alexandru Postică de la Asociația „Promo-LEX” a specificat că directorii nu au dreptul să difuzeze informaţii ce conţin date cu caracter personal.

Directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, Maria Roibu, a comunicat că, potrivit documentului, fiecare angajat al instituţiei de învăţământ trebuie să achite impozite la bugetul local. Un document similar a primit şi directoarea Liceului Teoretic „Evrika” din Râbniţa, Eugenia Halus.

Liceele cu predare în limba română din stânga Nistrului sunt supuse unor atacuri de intimidare din partea administraţiei din autoproclamata republică nistreană. Astfel, administraţia Liceului „Evrika” din or. Râbniţa a fost somată în ziua de 9 decembrie curent să prezinte administraţiei separatiste rapoartele statistice şi de contabilitate ale instituţiei, rapoartele conțin date cu caracter personal.

Secesioniştii nu mai pot de grija şcolilor româneşti

„Am primit o scrisoare prin care am fost anunţaţi că liceului nostru i s-a atribuit un cod fiscal. Marţi, 10 decembrie, am primit o înştiinţare conform căreia sunt obligată în timpul cel mai apropiat să merg şi să iau certificatul de înregistrare cu atribuirea codului fiscal, după care suntem obligaţi să completăm mai multe anchete, cerinţe privind salarizarea, fondurile de salarizare, numărul angajaţilor, fluctuaţiile acestora etc.”, declară Eugenia Halus, directoarea Liceului Teoretic „Evrika” din or. Râbniţa. Domnia sa a specificat că pe 11 decembrie a fost sunată de la direcţia de învăţământ a oraşului şi i s-au cerut informaţii despre numărul elevilor din fiecare clasă.

Directoarea este indignată de duplicitatea autorităţilor de la Tiraspol, care au apărut la postul de televiziune din rmn exprimându-şi „grija” faţă de şcolile cu predare în limba română. Autorităţile din stânga Nistrului şi-au manifestat „îngrijorarea” pentru faptul că aceste şcoli nu au sală de sport, cantină, referindu-se, în special, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Eugenia Halus a mai adăugat că în oraşul Râbniţa a fost construită o clădire cu susţinerea financiară a Guvernului Republicii Moldova, iar în 2004 ei „au fost izgoniţi, sechestraţi”. În prezent, clădirea este pustie şi în delăsare. Eugenia Halus a presupune că toate aceste acţiuni sunt o reacţie la faptul că Chişinăul a parafat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Potrivit Asociaţiei „Promo-Lex”, în regiunea transnistreană activează opt instituţii de învăţământ preuniversitar cu predare în limba română: Gimnaziul-internat din satul Corjova; Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina; Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol cu sediul în satul Doroţcaia; Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol; Liceul Teoretic „Evrika” din Râbniţa; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Corjova, Dubăsari; Gimnaziul din satul Roghi şi Gimnaziul din Tighina.

 

Pachete trimise prin curieri la adresa fiecărui angajat

O cerere similară, de prezentare a rapoartelor statistice şi contabile ale instituţiei, a primit-o şi Maria Roibu, directoarea Liceul Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Tighina. Ea a specificat că, odată cu atribuirea codului fiscal, instituția de învățământ care este persoană juridică va fi obligată să achite impozite. Maria Roibu precizează că autoritățile din Tiraspol nici nu neagă acest fapt.

De asemenea, directoarea liceului informează că fiecare angajat a primit de la procuratura nistreană un pachet cu o avertizare cu referire la plata impozitului. Pachetul a fost trimis printr-un curier la adresa de domiciliu a fiecărui angajat. Totodată Maria Roibu a specificat că, la 31 octombrie 2013, același curier venise să înmâneze acest pachet sub semnătură, dar dumneaei a refuzat să semneze sub pretextul că trebuie să citească atent.

Iovcev se va prezenta doar însoţit de un oficial al ME

Aceeaşi situaţie se atestă şi la „Lucian Blaga” din Tiraspol. Directorul liceului, Ion Iovcev, subliniază că va fi necesar să achite impozite pentru salarii și pentru fondul de pensii. Aceasta nu este prima provocare a administraţiei transnistrene. La 9 decembrie, administraţia Liceului „Lucian Blaga” din mun. Tiraspol a fost contactată, fiind ameninţată cu aplicarea sancţiunilor administrative sub formă de amendă în mărime de până la 2600 lei, pentru nefurnizarea datelor cu privire la angajații săi și salariile lor.

Cu câteva zile înainte, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol a descins un grup de miliţieni şi procurori din regiune şi a ameninţat administraţia liceului.

Directorul Liceului „Lucian Blaga” a mai afirmat că pe 12 decembrie 2013 nu s-a prezentat la ministerul educaţiei al rmn, aşa cum au solicitat autorităţile neconstituţionale. Directorul precizează că, după o discuţie cu Liliana Nicolaescu-Onofrei, viceministru al Educaţiei, s-a stabilit că nu este necesar să se prezinte la ministerul educaţiei din rmn, deoarece Liceul „Lucian Blaga” se află în subordinea Ministerului Educației al RM. Iovcev a specificat că se va prezenta doar însoţit de un oficial al Ministerului Educației.

Directorii nu au dreptul să furnizeze date cu caracter personal

Potrivit lui Alexandru Postică, avocat, director de program la Asociația „Promo-LEX”, unor presiuni similare vor fi supuşi toţi directorii instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română din regiune care se subordonează Guvernului RM.

De asemenea, avocatul a specificat că în caz că administraţia liceelor va difuza informaţiile cerute de administraţia din Tiraspol, aceasta se va face culpabilă pentru comiterea unei contravenţii administrative, şi anume pentru furnizarea ilicită a datelor cu caracter personal. Astfel, aceştia vor putea fi traşi la răspundere administrativă sau penală în funcţie de consecinţe, conform legislaţiei R. Moldova. Directorii nu au dreptul să difuzeze astfel de informaţii.

Aceeaşi sursă a precizat că Guvernul RM trebuie să depună efort pentru ca liceele să activeze în continuare fără a fi înregistrate la administraţia neconstituţională.

Despre situația liceelor din rmn sunt puși la curent Misiunea OSCE în RM, Ministerul Educației, Biroul de Reintegrare și Asociația „Promo-Lex”.

Cristina Straton, stagiară 

The following two tabs change content below.