Austria cere introducerea de teste de rezistenţă la centralele nucleare din Europa

Austria s-a pronunţat duminică în favoarea instituirii unor teste de rezidenţă la centralele nucleare din Europa, în contextul în care Japonia se confruntă cu riscul unui incident nuclear după cutremurul de vineri.

Ministrul austriac al Mediului, Nikolaus Berlakovich, va cere introducerea unui test de rezistenţă pentru centralele nucleare din Europa. Berlakovich a precizat că va aborda subiectul la Bruxelles, luni, cu ocazia reuniunii miniştrilor Mediului din statele UE.

Potrivit ministrului austriac, trebuie verificat „dacă centralele nucleare sunt sigure în caz de cutremur, sistemul de răcire şi dispozitivul de siguranţă”.

În paralel, autorităţile bulgare consideră „puţin probabil” riscul unui accident de genul celui din Japonia la centrala nucleară de la Kozlodui, situată pe malul Dunării.

„Evenimentele de la centrala nucleară japoneză sunt puţin probabile la Kozlodui”, se arată într-un comunicat al conducerii centralei de la Kozlodui.

„Tsunamiul din Japonia a defectat generatoarele diesel care ar fi trebuit să furnizeze electricitate în cazul unui accident la centrala Fukushima 1”, precizează comunicatul.

Centrala de la Kozlodui dispune de patru generatoare de electricitate independente, iar oricare dintre ele poate asigura răcirea reactoarelor în caz de necesitate. În plus, un generator mobil de electricitate poate asigura curentul necesar răcirii reactoarelor, precizează comunicatul. (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.