Austeritate pentru prostime şi lux pentru mahări

Guvernul a alocat peste 300 de mii de euro pentru achiziţionarea unor maşini de lux pentru Timofti, Lupu şi Filat

După ce, la începutul lunii, guvernul a propus anularea compensaţiilor nominative pentru o bună parte din categoriile dezavantajate, spre finele acesteia, Serviciul Protecţie şi Pază de Stat (SPPS) anunţă despre achiziţionarea a trei limuzine de marca Mercedes pentru primele trei persoane în stat – Nicolae Timofti, Marian Lupu şi Vlad Filat – la preţul de peste 100 000 de euro fiecare.

Şeful SPPS Igor Bodorin a motivat această decizie prin faptul că actualele maşini ale demnitarilor sunt exploatate de zece ani şi au parcurs peste 500 mii de km, respectiv prezintă pericol pentru viaţa demnitarilor. Opiniile politicienilor, dar şi ale experţilor în acest caz sunt împărţite.
Deputatul PD Dumitru Diacov este de părere că, deşi cheltuielile par exagerat de mari, „până la urmă, avem trei conducători şi trebuie să avem grijă de ei”. „Îmi vine greu să judec în ce stare sunt actualele automobile ale acestora. Dar ştiu că există maşini de marca Mercedes de clasa lux mai ieftine. Era cazul să fim informaţi în baza căror criterii s-a ales această firmă producătoare de maşini, şi nu alta, şi de ce s-a convenit asupra acestui preţ. E o problemă pe care o vom discuta în cadrul şedinţei Parlamentului”, a spus Diacov.

Ar fi putut să refuze

Expertul IDIS „Viitorul”, Tatiana Lariuşin, susţine că ar fi fost bine dacă cineva dintre cei trei demnitari ar fi refuzat această achiziţie. „În viziunea mea, este o sumă mare. Ar fi putut fi achiziţionate maşini de lux la preţuri rezonabile. Achiziţia are loc în condiţii lipsite de transparenţă. Şi apoi, e oarecum grotesc să aloci peste 5 milioane de lei pentru limuzine care se vor deplasa pe drumurile noastre, despre care ştim cât de rele sunt, şi vor descinde în teritorii în care populaţia abia face faţă sărăciei”, a spus ea.

Despre săraci

La rândul său, liderul Partidului Acţiunea Democratică (PAD), Mihai Godea, consideră că alocarea a peste 300 de mii de euro pentru achiziţionarea limuzinelor nu se justifică în condiţiile în care, la începutul lunii, guvernul a venit cu iniţiativa anulării compensaţiilor nominative pentru toate gradele de invaliditate, pentru pensionarii solitari, pentru familiile cu mulţi copii şi pentru cei care au fost condamnaţi politic. „E o sumă exagerată din punctul meu de vedere. Aceşti bani ar fi putut fi direcţionaţi în altă parte. Nu ştiu dacă a fost respectată procedura de achiziţionare a automobilelor, nu există informaţii în acest sens. Voi solicita să se vină cu explicaţiile de rigoare”, a spus deputatul.

Acesta a mai ţinut să precizeze că i s-a părut cel puţin straniu că cele trei automobile ale celor trei demnitari de stat au acelaşi grad de uzură şi trebuie schimbate printr-o decizie de acest gen.

Relevăm că preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi preşedintele legislativului, Marian Lupu, n-au comentat deocamdată această ofertă. Premierul Vlad Filat, solicitat de un post de televiziune, s-a arătat surprins şi a evitat să răspundă. „Dl Filat nu ştie niciodată, el este singurul prim-ministru din spaţiul european care află din presă despre comercializarea muniţiilor, despre achiziţionarea automobilului său şi despre multe alte lucruri importante care, în mod normal, ar trebui să le ştie”, a opinat Godea.

Funcţia de preşedinte

Expertul în tehnici de PR, Ludmila Andronic, crede că achiziţionarea acestor automobile nu este catastrofală pentru că un şef de stat trebuie să beneficieze de condiţii de lucru proprii unui şef de stat.

„Posibil că aceste limuzine sunt dotate cu anumite mecanisme de securitate prin care se deosebesc de celelalte. Şeful statului are totuşi un anumit statut. Având cel mai mic salariu nominal din Europa, ar fi bine să beneficieze măcar de aceste condiţii. Nu cred că, dacă suntem o ţară săracă, preşedintele trebuie să călătorească cu căruţa”, a mai spus Andronic.

Spre deosebire de expertul în tehnici de PR, primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă a lăsat să se înțeleagă că acum nu este momentul potrivit pentru a face achiziții atât de costisitoare și a ținut să menţioneaze ce fel de mașini a cumpărat Primăria, luându-i astfel peste picior pe președintele Nicolae Timofti, premier și președintele Parlamentului. „Noi am cumpărat doar mașini de model Chevrolet pentru poliție, Dacia
Logan sau, cel mult, Skoda Fabia. Doar directorul SA „Moldtelecom” a sărit calul și a procurat Skoda Superb”, a spus Chirtoacă.

Amintim că, potrivit directorului Serviciului Pază şi Protecţie de Stat, Igor Bodorin, mașinile urmează să ajungă în garajele Parlamentului și Guvernului la sfârşitul lunii mai.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu