Aurel Scobioală, comemorat cu prilejul aniversării a 70-a

Amintiri luminoase despre Aurel Scobioală i-au adunat pe mulţi dintre colegii săi de breaslă, pe apropiaţi şi pe admiratorii operei sale la o seară de comemorare, organizată vineri de Uniunea Scriitorilor, cu prilejul celor 70 de ani pe care maestrul i-ar fi împlinit pe 17 septembrie curent. Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” a propus publicului o expoziţie consacrată autorului cărţilor antologice „Ulciorul cu pătărănii” (1994), „Alt ulcior cu pătărănii” (2001), „Carte pentru câini deştepţi” (2003, Premiul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii, Iaşi, Chişinău), „Scriitorii când erau copii” (2005) etc.

Moderator al manifestării a fost scriitorul Anatol Ciocanu, consăteanul lui Aurel Scobioală. El a subliniat că gimnaziul din satul natal al omagiatului, Mălăieşti, Râşcani, poartă numele lui Aurel Scobioală.

Preşedintele USM, Arcadie Suceveanu, a menţionat că Aurel Scobioală „a fost un personaj inconfundabil al vieţii literare. Acolo unde era Aurel, peste tot domnea gluma şi buna dispoziţie. Aproape că nu este zi ca oamenii de litere să nu-şi amintească de o butadă sau un calambur de-al lui Aurel Scobioală. El a lăsat nişte repere, nişte formule literare inedite”.

Soţia scriitorului, Agnesa Scobioală, a mulţumit celor prezenţi pentru că păstrează vie memoria celui care a realizat atât de multe lucruri frumoase pentru semenii săi. Cu concursul doamnei Agnesa Scobioală, Editura „Lumina” a scos de sub tipar cartea „Vorba bună ne adună” de Aurel Scobioală, lansată în cadrul manifestării comemorative. La eveniment au participat scriitorii Eugen Lungu, Ion Ciocanu, Victor Prohin, Teo Chiriac, Călina Trifan, Constantin Dragomir, Nicolae Bileţchi, Victor Vasilache, Igor Nagacevschi.

Amintim că la casa părintească din Mălăieşti şi la mormântul său din cimitirul din Durleşti au fost dezvelite câte o placă comemorativă.

Aurel Scobioală s-a născut la 17 septembrie 1941, a scris volumele pentru maturi „Ispita”, „Greu mai cresc bărbaţii”, şi multe cărţi pentru copii: „La menajerie”, „Băieţelul din Lună”, „Marele fermier Buş-Lăbuş”. A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cea mai bună carte pentru copii (1987, 1999, 2000), iar în 2006 i s-a acordat Diploma de Onoare „H. C. Andersen”.

C. D.