Aur şi bronz pentru Moldova la Europenele de haltere

Două medalii de aur şi una de bronz au cucerit halterofilii moldoveni la Campionatul Europei care se desfăşoară, între 11 şi 17 aprilie, în oraşul Kazan, Federaţia Rusă. Surpriza a venit din partea lui Oleg Sârghi care a obţinut două medalii de aur la categoria de greutate de până la 56 kg. Tânărul halterofil a repetat performanţa tatălui său care, acum 21 de ani, a devenit campion european la un turneu desfăşurat la Kazan.

Oleg Sârghi nu era considerat favorit la cucerirea titlului de campion european la categoria de 56 kg, dar i-a uimit pe toţi cu tehnica sa şi dorinţa de a fi cel mai bun. Acesta nu a strălucit la exerciţiul smuls, unde a reuşit să ridice 112 kg, dar s-a revanşat la proba aruncat. Sârghi a reuşit să ridice 150 kg şi, cu un total de 262 kg, a intrat în posesia medaliei mici de aur (aruncat), devenind campion european la proba total.

Halterofilul moldovean s-a descătuşat după ce a ridicat 150 kg şi s-a bucurat în văzul celor prezenţi în sala unde are loc competiţia. Sârghi a trăit cu sufletul la gură atunci când un adversar a încercat să ridice o greutate mai mare, dar în cele din urmă a ratat. „Sunt fericit că am repetat performanţa tatălui meu, care a fost realizată tot aici, la Kazan, acum 21 de ani. În dimineaţa când a avut loc proba, tatăl meu mi-a spus că trebuie să fac exact ceea ce a făcut el acum 21 de ani. Aveam în minte doar vorbele lui şi, în cele din urmă, mi-am realizat scopul. Sper să am o evoluţie la fel de bună şi la Olimpiada de la Londra”, a spus Oleg Sârghi.

 

La aceeaşi categorie de greutate, Ghenadie Dudoglo a cucerit medalia mică de bronz la proba smuls, cu un rezultat de 115 kg. Ghenadie a avut o evoluţie mai slabă la proba aruncat (135 kg) şi, drept rezultat, s-a clasat pe locul VI cu un total de 250 kg.

 

Proaspătul campion European va primi din partea Ministerului Tineretului şi Sportului 120 de mii de lei ptru cele două medalii, iar Ghenadie Dudoglo 30 de mii de lei pentru medalia de bronz.

 

Fără medalii a rămas unica haltorfilă din Republica Moldova Cristina Iovu, care a concurat la categoria de 48 kg. Aceasta s-a clasat pe locul VII la aruncat (90 kg), locul VI la smuls (71 kg) şi locul VII la total (161 kg).

 

De menţionat că medalia de aur cucerită de Oleg Sârghi la Kazan este prima medalie pentru şara noastră din ultimii trei ani. În anul 2008 halterofilul Igor Bour a devenit dublu campion al Europei, dar peste trei luni s-a depistat faptul că acesta a utilizarea substanţe interzise. Lui Bour i-au fost retrase medaliile şi a fost descalificat pentru doi ani.

Vitalie Hadei