August, perioada furturilor

La inspectoratele de poliţie sunt înregistrate săptămânal peste zece cazuri de jaf şi aproximativ 50 de furturi de locuinţe

Sezonul estival i-a pus pe jar pe poliţişti. Vara s-a dovedit a fi timpul potrivit pentru hoţii de locuinţe. Oamenii legii atenţionează că, în unele cazuri, furturile ar putea fi evitate dacă stăpânii locuinţelor ar fi mai prudenţi. O problemă a devenit postarea pe reţelele de socializare a pozelor despre vacanţă, care, pentru hoţi, arată că nimeni nu este acasă. Oaspeţii cu intenţii criminale nu se lasă aşteptaţi, în special dacă proprietarii mai uită şi o fereastră deschisă.

Clipe de groază a avut de trăit o familie din capitală. În noaptea de 5 spre 6 august, membrii acesteia au fost treziţi de zgomotul din casă. Doi necunoscuţi au pătruns pe fereastra întredeschisă. Scenariul incidentului pare a fi inspirat dintr-un thriller. Cu cagule pe cap şi înarmaţi cu cuţite, bărbaţii au ameninţat cu moartea stăpânii casei şi le-au cerut bani şi lucruri preţioase. Atacatorii şi-au realizat planul macabru, golind locuinţa de tot ce li s-a părut mai scump, în special podoabe de aur şi bani. Vecinii au fost alertaţi de zgomotele care se auzeau din casa prădată. Când au intrat, i-au găsit pe membrii familiei legaţi de un radiator.

Noaptea, tâlharii ies la vânătoare

Potrivit oamenilor legii, mulţi dintre tâlhari aleg să vândă bijuteriile în lombarduri. „Din păcate, nu toţi şefii caselor de amanet respectă legislaţia care prevede că trebuie să ceară o copie a buletinului de la persoanele care vin să vândă bijuteriile”, a menţionat un anchetator. Potrivit acestuia, tâlharii profită adesea de vulnerabilitatea victimelor lor şi, din acest motiv, cel mai des atacate sunt persoanele în etate sau femeile neînsoţite pe stradă pe timp de noapte.

Astfel, pe mâna poliţiei a ajuns un bărbat de 33 de ani din capitală, care ataca tinere, smulgându-le lanţurile de aur de la gât. „Alegeam victimele la întâmplare. Dacă mergeau singure pe stradă sau cu copii şi vedeam că au lanţ de aur la gât, mă apropiam de ele şi i-l rupeam. Ele nu reuşeau să reacţioneze”, a recunoscut oamenilor legii bărbatul. Acesta a fost reţinut după ce au fost găsite mai multe bijuterii furate la casele de amanet.

Victime vânate pe reţelele de socializare

Elena, o tânără din Chişinău, ne-a povestit cum i-a fost răpită locuinţa. Ea recunoaşte că o parte din vină o poartă şi ea, deoarece imediat ce a plecat în Turcia în vacanţă, a anunţat pe o reţea de socializare „marea noutate”. Mai mult, ca să le demonstreze prietenilor săi virtuali că se simte bine pe plajă, a mai plasat şi nişte poze. Astăzi, oamenii legii verifică cine a vizitat profilul Elenei pe reţeaua de socializare. S-ar putea ca printre vizitatori să identifice persoana care, în lipsa tinerei, a pătruns în locuinţa acesteia şi i-a furat bijuteriile şi banii. „Cel mai rău îmi pare că mi-au furat o pereche de cercei de aur care mi-au rămas de la bunica”, regretă victima.

Tâlharii minori

Poliţiştii însă recunosc că, printre tâlhari, sunt adesea şi minori care nu pot fi traşi la răspundere. Anchetatorii susţin că, dacă anterior copiii „cu mâna lungă” furau găini sau produse alimentare, deoarece erau flămânzi, astăzi minorilor care ajung pe banca de acuzaţi li se incriminează fapte care şochează prin felul cum au fost săvârşite.

Recent a fost reţinut un băiat de 17 ani din Ceadîr-Lunga. Acesta este suspectat că, timp de două zile, a jefuit cel puţin doi bătrâni. Culmea este că de la prima sa victimă, un bărbat de 69 de ani care locuia de unul singur, tânărul a furat ultimii 20 de lei pe care-i avea victima în casă. Un alt bătrân de 71 de ani s-a pomenit cu cuţitul la gât la miezul nopţii. Acelaşi tânăr a intrat în casa pensionarului şi, ameninţându-l, i-a furat 2000 de lei.

În urma efectuării percheziției la domiciliul suspectului, ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii au depistat o cagulă de culoare sură, o pereche de mănuși şi un cuțit artizanal.

Ziua pensiei, ziua în care puteţi fi vizitaţi de tâlhari

Cruzimea minorilor infractori se pare că nu are margini. Un bătrân din Soroca, în ziua în care a primit pensia, a fost vizitat de un consătean de 15 ani. Copilul i-a pus cuţitul la gât şi l-a constrâns pe pensionar să-i sărute ghetele, după care a plecat cu pensia moşului în buzunar. „Nu voi uita niciodată încălţămintea lui”, îşi aminteşte cutremurat bătrânul.

Locuitorii satului Balatina, Glodeni, au respirat uşurat după ce liderul unei grupări formată din nouă minori, numită şi „Deveataia rota”, a fost reţinut. Timp de mai mulţi ani, copiii au golit casele sătenilor. Nu este om în sat care să nu ştie cine sunt membrii grupării, însă încercările poliţiştilor de a duce discuţii educative cu minorii se pare că nu au avut niciun efect. Şi dacă cei din Balatina spun că hoţii şi-au luat probabil o vacanţă până la eliberarea din puşcărie a capului grupării sau sunt în căutarea altui lider, locuitorii satelor vecine se plâng pe faptul că deja casele lor au devenit ţinta minorilor.

Oamenilor legii nu le rămâne decât să ridice din umeri atât timp cât membrii grupării nu au vârsta de 16 ani, cel mai mic având doar zece, prin urmare, nu-i pot trage la răspundere penală. Iar sătenilor poliţiştii le recomandă să fortifice securizarea locuinţelor.

Zece grupări criminale reţinute

„Atenţie sporită la paşapoarte!”, recomandă poliţiştii de frontieră. Mai nou, traficanţii de persoane s-au specializat şi pe furturi de acte. Potrivit oamenilor legii, vânzătorii de „carne vie” racolează victimele astfel încât să semene cu persoanele cărora le-au fost furate actele şi cu paşapoarte „adevărate” le duc în străinătate.

În primele şase luni ale anului curent, ofiţerii Inspectoratului General de Poliţie au reţinut peste 40 de membri care fac parte din zece grupări criminale specializate pe furturi, jafuri şi atacuri tâlhăreşti.

 

The following two tabs change content below.