Au tărăgănat şapte ani

Parlamentul a votat crearea Comisiei Naţionale de Integritate care va verifica declaraţiile de venituri ale demnitarilor

În Republica Moldova va fi creată Comisia Naţională de Integritate ce va verifica declaraţiile de venit ale demnitarilor publici. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat la 19 decembrie de către Parlament. Dezbaterile privind crearea acestei comisii s-au dus începând cu 2005. Potrivit expertului Transparency International, tărăgănarea creării acestei comisii se face în mod intenţionat.

Vadim VASILIU

Potrivit proiectului, comisia va avea cinci membri, preşedinte şi vicepreşedinte şi se va numi Comisia Naţională de Integritate. Aceasta va avea drept scop verificarea şi controlul declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate a persoanelor cu funcţii publice, judecătorilor, procurorilor. În cazul în care Comisia va constata diferenţa între veniturile realizate şi cele prezentate, va sesiza organul de urmărire penală şi organul fiscal.

Conform proiectului, membrii Comisiei vor fi numiţi în funcţie de Parlament şi vor avea un mandat de cinci ani. Activitatea comisiei va fi asigurată din bugetul de stat şi toţi membrii numiţi în funcţie vor trebui să renunţe la calitatea de membru de partid. Legea va intra în vigoare la 1 martie 2012, iar până la 1 februarie 2012, legislativul va trebui să numească toţi membrii comisiei.

Legi care nu au fost aplicate

Contactată de JURNAL, Iana Spinei, expert Transparency International Moldova, ne-a comunicat că această comisie trebuia să fie constituită în 2005 şi să supravegheze implementarea Legii privind Codul de Conduită şi a Legii cu privire la Conflictul de Interese. „Constatăm că pe parcursul ultimilor ani aceste legi nu au fost aplicate, fiindcă nu a existat o comisie specializată care să controleze aplicarea acestora”, a subliniat Iana Spinei.

Potrivit expertului, proiectul de lege privind crearea Comisiei de Integritate a apărut ca necesitate pentru a adapta legislaţia RM la standardele internaţionale.

Demers pentru solicitarea informaţiei

Potrivit expertului, documentul poate fi criticat din mai multe puncte de vedere. Astfel, atribuţiile comisiei ar trebui să fie mult mai vaste, deoarece, potrivit expertului, aceasta e o entitate care trebuie să fie responsabilă de supravegherea eticii, şi nu doar de examinarea declaraţiei de interese şi conflicte de interese, de controlul declaraţiei de proprietate.  „Din păcate, comisia respectivă nu are destule instrumente care să-i permită verificarea operativă a declaraţiilor. Această comisie va trebui să facă demersuri către instituţiile specializate pentru a avea acces la informaţii privind veniturile demnitarilor. Se va pierde mult timp la această fază.”

Potrivit Transparency International, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) are o posibilitate de a utiliza foarte operativ bazele de date ale fiscului şi ale altor autorităţi publice, de aceea anumite atribuţii ale comisiei ar trebui transmise CCCEC. Totodată, va trece mult timp până comisia va deveni funcţională, deoarece se va pierde timp pentru şcolarizarea membrilor săi. „Tărăgănarea creării acestei comisii se face în mod intenţionat, deoarece presupunem că există anumite interese şi venituri care nu vor să fie scoase la iveală”, a remarcat Iana Spinei. Totodată, în opinia expertului, restricţiile de ordin politic nu vor garanta independenţa comisiei. „Omul poate să nu fie parte a unui partid, dar să fie foarte loial unui partid”.

„Independentă ca şi Curtea de Conturi”

Contactat de JURNAL, Adrian Candu, deputat PD, a afirmat că această comisie va avea prerogative destul de mari la verificarea declaraţiilor. „Faptul că membrii comisiei vor fi numiţi de Parlament nu înseamnă că aceştia vor fi în subordinea Parlamentului. Va fi independentă ca şi Curtea de Conturi sau alte autorităţi. Nu contează cine este la guvernare.

Sergiu Sîrbu, deputat PCRM, a declarat pentru JURNAL că rotaţia membrilor în cadrul Comisiei de Integritate ar trebui să se realizeze o dată pe an, astfel s-ar putea asigura independenţa Comisiei: „Este un proiect care datează de ani buni. Membrii comisiei trebuie să aibă o reputaţie ireproşabilă”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)