Au pierdut primul meci din 2011: „Ceva nu merge, dar nu ştim ce anume”

NAŢIONALA Polonia – Moldova 1-0

Selecţionerul Gabi Balint şi jucătorii naţionale sunt foarte supăraţi că au început anul 2011 cu o înfrângere în faţa selecţionatei divizionare a Poloniei, scor 0-1. Unicul gol al intânirii a fost marcat în minutul 16 de Plizga, după o gravă eroare a portarului Stanislav Namaşco, care a scăpat mingea printre mâini. Chiar dacă au pierdut, tricolorii au fost consolaţi de către cei peste 30 moldovenii prezenţi în tribunele stadionului „St. Antonio”.

În primele minute ale meciului practic nu s-a jucat fotbal. Ambele echipe au pasat mai mult înapoi şi practic nu au creat faze de poarta. Revenit la naţionala după o lungă pauză, atacantul lui FC Krasnodar, Igor Picusceac, a avut două şanse de a marca, însă de fiecare dată a pierdut mingea în momentul când trebuia să suteze la poartă. Două şanse de a marca a avut şi Anatol Doroş, dar la fel a trimis pe lângă poartă. Polonezii nu s-au avântat în atac în prima repriză, dar au fost periculoşi pe contraatac. După o astfel de fază au deschis scorul, dar şi cu aportul portarului Namaşco, care este rezervă la FC Kuban. Acesta a scăpat mingea printre mâini, iar din minutul 16 naţionala noastră era condusă petabela de marcaj.

Conduşi, tricolorii au încercat să iuţească jocul, dar fără rezultat, deoarece polonezii au închis toate spaţiile spre poarta lor. Picuşceac şi Doroş s-au întânit mai rar cu balonul, spre disperarea fanilor naţionalei Moldovei, care au făcut şi 400 de km pentru a vedea prima reprezentativă.

Au avut altă faţă în repriza secundă

În repriza secundă calitatea jocului a crescut considerabil, dar a lipsit pasa decisivă, care să ducă la egalarea scorului. Cel în care Balint îşi punea speranţe că va deveni omul cu golurile la naţionalei, Picusciac a avut o evoluţie stearsă. Igor Bugaiov, care a intrat la începutul reprizei secunde, a şutat de două ori pe poartă, dar portarul polonez a reuşit să-şi salveze echipa. Disperaţi să egaleze, jucătorii naţionalei au greşit mult, lucru de care au profitat adversarii. Aceştia puteau să majoreze scorul în minutele de prelungire, doar că Namaşco şi-a reparat greşeala din prima repriză şi şi-a salvat echipa de la un gol ca şi făcut.

Duelul galeriilor

Polonezii au fost susţinuţi de circa 60 de fani, care au venit din toate regiunile ţării lor. Nu au rămas mai prejos nici fanii moldoveni. Unii ditre aceştia locuiesc chiar în orăşelul Vila Real de St. Antonio, unde s-a jucat meciul, iar alţii au venit chiar din Lisabona (450 km). Cum nu prea au avut ce să vadă în prima repriză, fanii celor două echipe au intrat într-un „duel” – care pe care acoperă cu scandări de susţinere a echipei favorite. Moldovenii au fost mai puţini, dar au reuşit să-i domine galeria polonezilor. Doar că suflul lor s-a stins când polonezii au marcat. Ulterior, suporterii naţionalei Poloniei au fost mai găgioşi, au dansat şi le-au făcut în ciudă alor noştri.

„Am pierdut, dar nu ne pare rău că am venit”

Moldovenii care muncesc în Portugalia au spus pentru JURNAL că nu regretă că au pierdut o zi pe drum pentru a vedea naţionala. „Sunt deja de zece ani aici şi nu am văzut până acum naţionala noastră. Chiar suntem mulţumiţi că cei de la Federaţia Moldovenească de Fotbal au ales drept destinaţie pentru acest cantonament cea de-a doua noastră patrie. Băieţii s-au străduit şi e pacat că am pierdut. A fost o greşeală a portarului, iar asta ne-a costat. Sper că o să câştige cu Andorra, dar cel mai important cu Suedia”, ne spune Vasile, care în timpul meciului i-a certat pe tricolori: „Uăiiii, ce dai atât înapoi? Poarta e în partea cealaltă”.

Doroş: „Nu-mi explic ce s-a întâmplat cu noi”

Anatol Doroş, care a fost recunoscut de jurnaliştii din Polonia (acesta a jucat doi ani în Polonia (2004-2006), a disputat doar zece meciuri şi a marcat un singur gol n.r.), a declarat pentru JURNAL că nu-şi explică ce s-a întâmplat cu el şi colegii săi. „Ceva nu merge, dar nu ştiu ce anume. Ne străduim, dar nu înţeleg de ce nu ne iese. Am avut câteva ocazii, dar nu am putut marca. Sper să depăşim această perioadă mai dificilă până la meciul cu Suedia”, a spus Doroş.

Epureanu: Problema e că nu marcăm

Căpitanul naţionalei, Alexandru Epureanu, s-a arătat şi el nemulţumit de joc şi rezultat, mai ales că polonezii puteau fi învinşi. „Problema noastră e că nu marcăm. Ne-am creat câteva faze, dar nu le-am valorificat. Asta e şi mergem mai departe”, a menţionat acesta. Igor Tâgârlaş nu a fost deloc vorbăreţ. „Fără comentarii. Nu pot să spun nimic. Trebuie să analizăm meciul şi ulterior voi putea spune ce ne lipseşte pentru a avea rezultate”, a punctat mijlocaşul, care a dezvăluit că Balint nu i-a certat după meciul pierdut în faţa Poloniei.

„Spionii” suedezi şi-au făcut notiţe

Selecţionerul Suediei, Erik Hamrén, şi-a trimis un emisar să spioneze naţionala Moldovei. Suedezii nu vor să păţească ca finlandezii şi din acest motiv sunt foarte atenţi la orice pas făcut de adversarile din grupa de calificare la Euro-2012. Persona din staful tehnic al naţionalei Suediei şi-a făcut unele notiţe, chiar dacă nu prea avut ce vedea pe teren. „Acest joc al nostru i-ar putea duce în eroare pe Suedezi. Sperăm că anume aşa o să fie, iar băieţii vor demonstra de ce sunt în stare în meciurile oficiale, în speţă cel cu Suedia din martie”, a declarat pentru JURNAL preşedintele FMF, Pavel Ciobanu.

Ciobanu a mai adăugat că tricolorii sunt obligaţi să câştige Andorra şi să uite cât mai curând meciul slab făcut cu Polonia.

Meciul cu Andorra se va disputa pe 9 februarie, începând cu ora 16.00, ora Moldovei.

Balint: „Cu Suedia vor juca doar cei care au echipă şi au meciuri în picioare”

–         Cum comentaţi primul joc din 2011 al echipei naţionale?

–         Vă daţi seama că sunt foarte supărat. În prima repriză am jucat surprinzător de slab. Doar în repriza secundă am început să mişcăm câte ceva. Am încasat un gol după o greşeală a portarului, iar ulterior ne-am creat câteva ocazii de a marca. E rău că nu ne-a reuşit măcar să obţinem un rezultat de egalitate. Cred că era mai echitabil dacă era 1-1-

–         Ce se întâmplă cu jucătorii noştri de au jucat aşa de slab, în speţă în prima repriză?

–         Se resimte această pauză de iarnă. Unii dintre jucători sunt în cautarea de echipe, iar alţii au început mai târziu pregătirea. Din punct de vedere fizic suntem pregătiţi în proporţie de 60 la sută. La fel a fost şi anul trecut, când am întâlnit Kazahstanul. Ulterior ne-am revenit. Sper să fie valabil şi anul acesta situaţia din 2010. Totuşi, acest motiv invocat nu este o scuză pentru jocul slab făcut cu Polonia.

–         L-aţi titularizat pe Picuşceasc, de la care aşteptaţi să fie omul cu golurile la naţională…

–         Aveam aşteptări mai mari de la Picuşceac. El, la fel ca şi majoritatea jucătorilor convocaţi, nu este pregătit sută la sută din punct de vedere fizic.

–         Cum comentaţi debutul lui Artur Patraş la prima reprezentativă?

–         Artur a intrat foarte bine şi a greşit foarte puţin. Este un jucător tânăr, care trebuie să capete încredere în el. Patraş a fost unul dintre jucătorii care mi-au plăcut înmeciulcu Polonia.

–         Zice-ţi că nu sunteţi mulţumit de faptul că unii jucători nu au echipe de club. Ce măsuri veţi întreprinde în acest sens?

–         Asta e o problema foarte mare a naţionalei Moldovei. Cred că deja voi fi nevoit să nu mai convoc jucătorii fără echipe de club sau care stau tot timpul pe banca de rezerve. În meciul cu Suedia am nevoie de jucători care evoluează la echipele lor de club şi care sunt pregătiţi sută la sută pentru a intra în teren.

–         Au fost reprezenţanţi ai naţionalei Suediei, care au spionat jocul echipei antrenate de dvs.

–         Nu mă surprinde că au fost să ne vadă la treabă. Problema că nu prea au avut ce vedea. Oricum, cred că ei se vor pregăti foarte serios pentru meciul cu noi. Şi noi avem pe cineva care va înregistra meciurile lor amicale.

–         Urmează meciul cu Andorra…

–         Trebuie să câştigăm neapărat acest meci. Este ultimul test înainte meciului oficial cu Suedia şi o victorie ar însemna mult pentru moralul echipei. Bineînţeles că voi face mai multe schimbări în primul 11. Trebuie să le dau şanse şi celorlaţi.

Interviu realizat de Vitalie Hadei