Au pierdut calificarea, dar a câştigat naţionala

EUROPA LIGUE // FC Sheriff a terminat grupa pe ultimul loc

Calificaţi în primăvara europeană din etapa trecută, granzii de la Dinamo Kiev nu i-au menajat deloc pe cei de la FC Sheriff.  Andrei Şevcenko s-a zbătut pentru a spăla ruşinea din meciul tur de la Tiraspol, dar nu a reuşit. Meciul s-a terminat la egalitate, 0-0. Chiar dacă „viespile” au reuşit să le ia patru puncte celor de la Dinamo, echipă calificată de pe primul loc în grupă, au ratat calificarea. Antrenorul Andrei Sosniţki este de părere că echipa sa a pierdut calificarea în meciurile cu BATE Borisov.

Şevcenko&Co au pus presiune din primul minut pe poarta apărată de Dumitru Stăjilă. Aceştia au tras şase şuturi pe poartă, însă tânărul portar moldovean a făcut o figură frumoasă. Chiar dacă au dominat copios partida, dinamoviştii puteau rămâne fără niciun punct în dubla cu FC Sheriff.

Sârbul Volkov a trimis din şapte metri în bară, iar speranţa fotbalului moldovenesc, Sergiu Gheorghiev, a tras puţin pe lângă poarta lui Shovkovskiy.

Stajilă şi Gheorghiev, buni de naţională

FC Sheriff nu a strălucit, dar a avut câteva sclipiri în meciul de la Kiev. Mai mulţi impresari s-au înghesuit la loja oficială a stadionului să-i vadă la treabă pe Jose Nadson, Vladimir Volkov şi Miloş Adamovic. Însă au rămas impresionaţi de tinerii Dumitru Stăjilă şi mijlocaşul Sergiu Gheorghiev. Portarul naţionalei de tineret U 19 a fost magistral şi nu a avut nicio emoţie în faţa lui Şevcenko sau Milevski. La rândul său, Gheorghiev care, de asemenea, joacă la naţionala U19 a demonstrat că are stofă de fotbalist mare. Sergiu a intrat în teren în minutul 76, dar a reuşit să-i ofere două pase geniale lui Volkov care s-a trezit la un moment dat singur cu portarul Shovkovskiy. Cota lui Gheorghiev, evaluat la 100 de mii de euro, ar fi putut să se dubleze sau să se tripleze dacă ar fi nimerit poarta în minutul 83 al întâlnirii.

Selecţionerul Gabi Balint îl are în vederile sale pe Gheorghiev. Tehnicianul român a spus cu ceva timp în urmă că nu-l poate convoca la naţională pentru că joacă prea puţin la echipa de club. Totuşi, după meciul cu Dinamo Kiev, acesta va fi convocat cu siguranţă în cantonamentul naţionalei din februarie. Gheorghiev are nevoie de acomodare la echipa naţională.

Sosniţki: „Am pierdut calificarea cu BATE”

Antrenorul FC Sheriff, Andrei Sosniţki, a spus că nu este mulţumit de evoluţia echipei în grupele Ligii Europa pentru că nu s-a atins obiectivul – calificarea în primăvara europeană. „A fost greu să le facem faţă adversarilor. Ei au jucători care pot face diferenţa în orice moment, dar noi, nu. Mingea a circulat foarte repede la ei, şi-au creat ocazii. Am avut noroc că nu am luat gol. Totuşi nu e vorba doar de noroc pentru că l-am avut în poartă pe tânărul Stajilă. A fost sigur pe el şi ne-a salvat de câteva ori”, a spus Sosniţki.

Meciurile cu BATE îl bântuie pe antrenor

Tehnicianul consideră că echipa sa a pierdut calificarea în dubla cu BATE Borisov. „Am ştiut din start că meciurile cu BATE sunt decisive pentru noi, dar le-am pierdut pe amândouă. Şi acum mă obsedează gândul că am pierdut acele partide. Cu excepţia meciurilor cu Dinamo Kiev, rămân nemulţumit de evoluţia echipei mele în Europa League”, a adăugat Sosniţki. Acesta a vrut cu tot dinadinsul să-l depăşească la puncte pe fostul antrenor Leonid Kuciuk.

Ca în sezonul precedent, FC Sheriff a acumulat cinci puncte în grupă. Totuşi, anul trecut, a terminat pe locul trei, înaintea Stelei.

Ciobanu: „FC Sheriff are nevoie de întăriri”

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, Pavel Ciobanu, a declarat pentru JURNAL că FC Sheriff păstrează şanse minime să se califice pe viitor în primăvara europeană, dacă conducerea clubului nu va achiziţiona jucători valoroşi. „Anul acesta, echipa a fost mai slabă deoarece, iarna trecută, au plecat mai mulţi jucători de valoare. Se vede că actualii jucători dau totul pe teren, dar pe banca tehnică trebuie să fie jucători de aceeaşi valoare. Au nevoie de cel puţin un atacant de valoare. Dacă se vor întări, anul viitor pot spera că se vor califica în primăvara Europa League”, a spus Ciobanu.

Grupa E

AZ Alkmaar 3-0 BATE (Sigthorsson K. ‘3, ’84, Maher A. ’86)

Dinamo Kiev 0-0 Sheriff

Clasament:

1. Dinamo Kiev 11p

2. BATE Borisov 10p

3. AZ Alkmaar 7 p.

4. Sheriff Tiraspol 5p

Vitalie Hadei