Au picat Bacul din cauza matematicii

Nici un elev din cei 28 ai Colegiului Agroindustrial „Gheorghe Răducan” din Ocniţa n-au susţinut examenul la matematică, la fel ca şi 13 absolvenţi ai Liceului Teoretic „Sergiu Coipan” din satul Selemet, raionul Cimişlia

IMG_5604Managerii instituţiilor de învăţământ nu dau vina pe cadrele didactice deoarece predau aceiaşi profesori matematica, ce au învăţat elevii şi acum câţiva ani, când liceenii susţineau examenul de matematică la Bac. În acest an, 13 din 14 elevi ai liceului din Selemet, Cimişlia, au picat examenul la matematică. „Până acum, susţineau majoritatea examenele de Bac”, susţine Maria Ciocoi, directoarea instituţiei. Şi 28 de elevi – 14 din acest an şi 14 din anul trecut – de la Colegiul Agroindustrial „Gheorghe Răducan” din Ocniţa au picat la matematică. Directorul instituţiei de învăţământ, Mihail Palii, afirmă că rezultatele examenelor de Bac se explică prin atitudinea neserioasă a elevilor, contingentul acestora şi testele prea complicate.

„Nu sunt de vină nici copiii, deşi trebuia să se pregătească de ore mult mai bine şi să aibă o atitudine mai serioasă faţă de examene. Elevii vin din familii social vulnerabile, cu părinţi divorţaţi, educaţi de bunici, iar unii locuiesc singuri”, susţine directoarea liceului din Selemet, Maria Ciocoi. Directorul Colegiului Agroindustrial „Gheorghe Răducan” din Ocniţa, Mihail Palii, unde-şi fac studiile 300 de elevi la patru specialităţi, spune că sunt mai multe probleme: atitudinea neserioasă a elevilor, testele complicate şi contingentul elevilor care vin la colegiu. „La noi vin nu cei mai „străluciţi” absolvenţi ai gimnaziilor. Cei mai buni merg la Chişinău”, susţine managerul colegiului de la Ocniţa. La această instituţie matematica o predau, de circa trei decenii, Elena şi Vasile Airinii. Managerul şcolii spune că profesorii sunt buni. „Am luat măsurile necesare pentru acest an. Se vor organiza ore suplimentare la obiectele problemă. S-a discutat cu elevii care vor susţine în anul 2015 examene de Bac”, explică Mihail Palii.

„Instituţia nu este şi nu poate fi codaşă în tot raionul şi republica!”

Am mers la Selemet, Cimişlia, să vedem cum arată instituţia de învăţământ unde în acest an nici un elev din cei 14 nu au absolvit liceul. Vădit emoţionată, directoarea liceului Maria Ciocoi a mărturisit că prin anul 1983 în cele trei blocuri de studii existente au învăţat peste 1500 de copii. După reorganizare, în liceu învăţau 460 de copii, acum sunt 282. Directoarea nu înţelege nici azi cum s-a întâmplat că nici un absolvent nu a susţinut Bacul, precizând că instituţia nu este şi nu poate fi codaşă în tot raionul şi republica, chiar dacă în acest an nu a trecut Bacul promoţia 2014. De la ea aflăm că, iniţial, clasa a fost alcătuită din 25 de elevi care au trecut în liceu fără concurs. Pe parcursul anilor, unii au plecat la colegii, şcoli profesionale sau peste hotare cu părinţii şi au rămas 14 elevi. În opinia directoarei, cei rămaşi nu sunt nişte copii slabi, unii sunt chiar destul de îndrăzneţi, deşi printre ei sunt şi din acei care nu prea pun mâna pe carte, din diferite motive – fie că fac parte din familii social vulnerabile, fie că trăiesc singuri pentru că părinţii sunt plecaţi peste hotare, alţii se întreţin singuri la această vârstă şi, din cauza că muncesc în calitate de chelneri pe la ceremonii sau dansatori, nu prea vor să înveţe.

Cadre didactice de vârstă pensionară

În timp ce ne arată nişte scrisori de mulţumire din partea unor universităţi de la Chişinău, Maria Ciocoi spune că „şcoala pregăteşte copii buni, avem şi rezultate – mulţumiri din partea instituţiilor de învăţământ superior, pentru că avem şi un colectiv de profesori buni”.Din cei 14 liceeni de la Selemet, 13 nu au susţinut matematica, iar cel care a promovat examenul de matematică nu a susţinut limba engleză. „La limba română doar un elev nu a susţinut examenul de Bac, la examenul solicitat – geografia, 12 elevi au ales geografia, toţi au luat examenul, la biologie au trecut toţi examenul, limba franceză au susţinut toţi examenul, în afară de limba engleză”, spune managerul.Potrivit Mariei Ciocoi, matematica şi fizica o predau doi profesori care de un an de zile sunt la pensie, dar au grad didactic la fizică. Şi limba franceză, şi educaţia fizică o predau profesorii care sunt la vârsta pensionară. La cererea şcolii făcută către instituţiile de învăţământ superior pentru a recomanda un specialist în predarea fizicii şi matematicii nu a reacţionat nimeni.

Discriminarea profesorilor de la sate

„Nu pot da toată vina pe profesori că nu sunt pregătiţi. Îmi pare rău că nu se apreciază şcolile din sat la un nivel cu cele din oraş. Asta reiese din reportajele difuzate la TV la acest subiect. Se lucrează şi la sate cu elevii. Pur şi simplu suntem mai în umbră”, explică profesoara de geografie Maria Ciocoi.
Deşi majoritatea au picat la examenul de matematică, Maria Ciocoi spune că profesorul de matematică este unul bun, cu o experienţă. Directoarea a avut discuţii cu aceşti elevi pe parcursul anilor ca să pună mâna pe care, să înveţe. Elevii o încredinţau că totul va fi bine. După aflarea rezultatelor, promoţia 2014 a liceului i-a spus directoarei: „Dacă ne-am face iar la începutul clasei a XII-a, am învăţa altfel”.

 

IMG_5609

Populaţia şcolară descreşte din an în an

Elevii acum sunt înmatriculaţi la şcoli medicale, profesionale, alţii lucrează. Directoarea ne încredinţează că deja pregătirea pentru Bac 2015 se face de la 1 septembrie, cu toate modificările cerute la seminarul din luna august. De fapt, copiii din Selemet sunt activi. Merg la cercuri de dans, teatru. Cei din clasele liceale au format un grup care s-a mobilizat şi, susţinuţi de autoritatea publică locală, au montat coşuri de gunoi la şcoală şi în centrul satului, au amenajat un loc de agrement pentru copiii din sat. Cei 282 de elevi ai liceului au sălile de clasă într-un singur bloc al şcolii. Directoarea liceului spune că, din an în an, populaţia şcolară este în descreştere.

„Cei 17 liceeni care învaţă acum în cl. XII la Selemet sunt copii buni”

„Acum şapte ani, la reorganizarea liceului, nu s-a ţinut cont de situaţia demografică, nici de posibilităţile colectivelor, nici de baza materială a instituţiilor. Nu am permis admiterea în clasa a X-a, doi ani la rând şi în prezent există ultima clasă de a XII-a în acest liceu”, spune ex-şeful Direcţiei învăţământ Cimişlia, Ion Delinschi. Despre cei 14 elevi care au picat Bacul 2014, Delinschi spune că au fost înmatriculaţi doar cei care nu au avut posibilitate să continue studiile la colegii sau nu au reuşit să meargă la liceele de performanţă din Cimişlia, formându-se o clasă slabă cu media anuală de 6,9. „Nu am aşteptat chiar suta de procente să nu susţină examenele. În şcoală sunt şi tineri specialişti, şi cadre didactice calificate”, spune Ion Delinschi. Conform strategiei de reorganizare a învăţământului liceal, în raionul Cimişlia se preconizează ca, începând cu 1 septembrie 2015, să fie înfiinţat un singur liceu clasic în raion, unde vor veni copiii din Selemet, Mihailovca, Gura Galbenei, elevii fiind admişi în bază de concurs, la fel şi profesorii. În acest an, din cele opt licee existente în Cimişlia, în treapta liceală au fost admişi elevi doar în patru licee.Despre cei 17 liceeni care învaţă acum în clasa a XII-a la Selemet spune că sunt copii buni.

The following two tabs change content below.