Au mers la şcoală să ceară un extras, iar directoarea s-a încuiat în cabinet şi a chemat poliţia (Video)

 

Conflict// Liceanul C. Boicu a mers pe data de 19 septembrie la şcoală şi a aflat că este exmatriculat. Directoarea se apără, menţionând că a procedat conform noului regulament al Ministerului Educaţiei

  1. Boicu este elev în clasa a 12-a şi a fost exmatriculat de la Liceul „George Călinescu” din capitală, pentru că are restanţe la informatică şi multe absenţe nemotivate. Tatăl băiatului, Vladimir Boicu, ne spune că fiul său este sportiv şi absenţele sale sunt motivate, iar despre restanţă recunoaşte că acesta într-adevăr nu a susţinut-o. Indignarea sa este legată de faptul că nu au fost anunţaţi din timp că băiatul lor va fi exmatriculat şi că timp de o săptămână directoarea Natalia Bugan nu a dorit să-i dea extrasul ordinului cu privire la exmatriculare. „E interesant că directoarea a convocat consiliul de profesori luând o hotărâre fără să ne anunţe şi pe noi, părinţii. Au întocmit un proces-verbal pe data de 15 septembrie, iar ordinul a fost emis pe 19 septembrie, când băiatul nu a fost primit la ore, de atunci stă acasă. Timp de o săptămână am umblat după acest extras şi când luni, 26 septembrie, am fost la directoare şi, ca să am dovezi, am început să înregistrez convorbirea, ea ne-a dat afară din cabinet, s-a încuiat şi a chemat poliţia. Poliţistul a venit, a discutat cu directoarea, a zâmbit şi a plecat”, ne spune Vladimir Boicu.

„Băiatul făcea doar show-uri când venea la şcoală”

Directoarea Natalia Bugan a declarat pentru „Jurnal de Chişinău” că nu s-a încuiat, ci doar a închis uşa pentru că se speriase. Cât despre exmatriculare, menţionează că a procedat conform legii. „Le-am oferit atâtea şanse pentru a susţine acea restanţă, dar nu s-au prezentat, are multe absenţe fără motiv. Băiatul făcea doar show-uri când venea la şcoală, profesorii răsuflă uşuraţi de când acesta nu mai vine la ore. În ceea ce priveşte extrasul, le-am spus să facă o solicitare în scris, dar ei au venit cu camera şi au început să mă ameninţe că mă dau în presă, desigur că m-am speriat şi am chemat poliţia. Am chemat şi profesorii să le spună că nu eu am luat decizia de a-l exmatricula, ci toţi împreună, dar el mă filmează, asta e hărţuire”, explică directoarea.

picture-002

Diriginta Ludmila Guzun ne spune că elevul are un comportament agresiv faţă de pedagogi şi colegi. „Părinţii l-au lăsat în voia sorţii, niciodată nu au sunat să se intereseze de copilul lor”, susţine Guzun. La rândul său, Vladimir Boicu neagă acuzaţiile precum că nu s-ar interesa de soarta băiatului său. Mai mult, acesta s-a adresat la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport, unde a depus o cerere ca această problemă să fie rezolvată. „Azi am fost la direcţie, şi ieri la fel, îmi tot promit că vor găsi o soluţie, dar nimic deocamdată, mă gândesc să merg la Ministerul Educaţiei. Copilul stă acasă a doua săptămână. Directoarea îmi zice să mergem la alt liceu şi să dăm acolo restanţa la informatică, nu înţeleg de ce la acest liceu nu se poate”, se întreabă Vladimir.

Părinţii s-au adresat şi la Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu Meşcoi, care consideră că în acest caz drepturile copilului la educaţie au fost încălcate.

Am solicitat opinia Ministerului Educaţiei în acest caz, urmează să se pronunţe în următoarele zile.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)