Au inventat fotbalul. Dar numai 90 de minute! // EURO 2012

Anglia părăseşte pentru a şasea oară un turneu final după ce pierde la penaltiuri

 Italia întregeşte careul de călăi ai britanicilor la loviturile de departajare: totul a început la Mondialul din 1990, cu RFG. Nemţii i-au eliminat şi la Euro 1996. Apoi Argentina şi Portugalia, de două ori!

Stevie G, sufletul Albionului, mai bătuse o dată un penalti la naţională. Şi ratase. Când s-a îndreptat spre punctul cu var şi l-a privit pe Buffon, inimile s-au oprit în insulă pentru o secundă: a bătut primul, şi a marcat acum! Young nu mai bătuse, a debutat şi a ratat.

Cole mai trecuse prin asta şi marcase, dar acum s-a pripit. Oricum, mai înţelege cineva ce se întâmplă cu Anglia la penaltiuri? Mai poate fi invocată lipsa de concentrare?

Egal? Prelungiri? Pierde Anglia!

Optimi, sferturi, semifinale, nu contează! Nici titularul din propria poartă, nici valorea executantului englez: e al doilea turneu final într-un deceniu când Anglia reuşeşte să nu ia gol şi să rămână 120 de minute egală cu un adversar pe măsură, dar se întoarce acasă! Portugalia, în 2006, „squadra azurra”, acum.

„Guardian” titrează amar: „Plecăm pierzând la penaltiuri… din nou”. Iar „The Sun” jonglează trist cu numele lui Ashley Cole, fotbalistul care a ratat decisiv: „Ash’ and Burn”. Un „Praf şi pulbere” cu năduf, când statistica rece te scoate din minţi!

Momentul serii: „scăriţa” lui Pirlo!
Cea mai frumoasă execuţie la loviturile de departajare i-a aparţinut italianului Pirlo (foto). A simulat un şut violent, l-a obligat pe Hart să plonjeze, apoi, în ultima clipă, a schimbat: o fantastică „scăriţă”. Portarul insular a încercat să se întoarcă, dar i-a fost imposibil. Mingea a plutit sfidător foarte aproape de Hart şi s-a oprit în plasă. „Eu l-am promovat pe Pirlo la Inter şi îl ştiu foarte bine. Are clasă”, a declarat Roy Hodgson.

„Amândoi Ashley, Cole şi Young, au bătut excelent la antrenamente, dar penaltiurile reale, în timpul meciului, înseamnă altceva: epuizare, picioare moi, minţi obosite” (Roy Hodgson, selecţioner Anglia)

„Am crezut că măcar acum vom câştiga la penaltiuri, marea obsesie a Angliei. Norocul nu e însă al nostru la 11 metri. Plecăm acasă cu inimile frânte” (Steven Gerrard, căpitan Anglia)

3 este numărul înfrângerilor suferite de Steven Gerrard la penaltiuri cu naţionala Angliei: CE 2004, CM 2006 şi CE 2012.

Istoricul horror al Angliei la penaltiuri
Turneu final: Meci Scor, Rezultat la penaltyuri
semifinale CM 1990: RFG – Anglia 1-1, 4-3
semifinale Euro 1996: Germania – Anglia 1-1, 6-5
optimi CM 1998: Anglia – Argentina 2-2, 3-4
sferturi Euro 2004: Anglia – Portugalia 2-2, 5-6
sferturi CM 2006: Anglia – Portugalia 0-0, 1-3
sferturi CE 2012: Anglia – Italia 0-0, 2-4..

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)