Au început negocierile pentru un nou Guvern

Premierul desemnat a demarat negocieri cu deputaţii din Parlament privind acordarea încrederii noului Guvern. Vlad Filat a evitat să spună cu cine anume va purta discuţii şi care-i sunt propunerile. Totodată demnitarul a refuzat să ofere vreun comentariu pe marginea scindării care are loc în Partidul Liberal. „Vom avea consultări mai largi cu toţi cei care este firesc să fie implicaţi în acest proces, ca până la data limită stabilită de Constituţie să vin în faţa Parlamentului cu un program de activitate a Guvernului şi cu o listă nominală a Cabinetului de miniştri”, a spus Filat.

Până în prezent, doar democraţii şi-au anunţat disponibilitatea de a dialoga. Grupul liberalilor conduşi de Mihai Ghimpu şi comuniştii rămân categorici şi declară că nu vor participa la negocieri. Vlad Filat a refuzat să comenteze acuzaţiile aduse de Ghimpu, care a declarat că anume liderul PLDM s-ar face vinovat de scindarea din PL pentru a-şi aduna voturile necesare învestirii noului Guvern Filat, premierul în exerciţiu menţionând doar că nu vede nicio legătură între tensiunile interne ale Partidului Liberal şi consultările pe care le-a demarat. „Ceea ce se întâmplă în PL nu are nicio legătură cu învestirea Guvernului, eu sper să se rezolve mai repede pentru că avem nevoie de un partener de discuţii”, a afirmat Filat.

Demnitarul mai are la dispoziţie zece zile pentru a-şi prezenta în plen programul de guvernare şi componenţa noului cabinet. Grupul lui Vadim Mişin a declarat anterior că vor lua o decizie doar după ce vor vedea componenţa Guvernului propus şi programul de guvernare. La rândul său, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a spus că vor lua o decizie finală după ce vor consulta Consiliul Republican al PSRM. „Personal nu vad niciun rost să-l votam pe Filat, după ce acum câteva săptămâni l-am demis. În câteva săptămâni, Filat nu s-a schimbat, iar noul guvern, condus după aceleaşi clişee, nu va deveni nici mai profesionist, nici mai puţin corupt. În calitate de lider de partid, le voi propune colegilor mei să nu susţină candidatura lui Filat şi voi cere în această privinţă susţinerea partidului în cadrul Consiliului Republican al PSRM. Atunci vom avea şi o decizie finală definitivă”, a declarat Dodon.

Pentru formarea noului Guvern, candidatul pentru funcţia de premier are nevoie, potrivit legislaţiei, de susţinerea a 51 de parlamentari.

Pe lângă fracţiunea PLDM care întruneşte 31 de deputaţi, Vlad Filat mai are nevoie de alte 20 de voturi. Dintre acestea, 15 ar putea veni din partea deputaţilor PD, iar trei din partea grupului condus de Vadim Mişin. Pe lângă cei patru deputaţi neafiliaţi din grupul lui Igor Dodon, în Parlament mai sunt deputaţii neafiliaţi Sergiu Sîrbu şi Mihai Godea. Ultimul refuză categoric să-l voteze pe Filat. Sergiu Sîrbu a declarat că va lua o decizie, după ce va vedea programul de guvernare şi în funcţie de acceptarea unor condiţii, pe care le va înainta legate de accesul la justiţie, cum ar fi demonopolizarea avocaturii. Opoziţia parlamentară a anunţat că nu va vota candidatul prezentat de şeful statului.

Cei şapte deputaţi reformatori din PL n-au declarat deocamdată tranşant că îl vor vota pe Vlad Filat, dar au lăsat să se înţeleagă că aşa vor proceda pentru evitarea alegerilor anticipate şi pentru cauza naţională.

În cazul în care Guvernul propus nu va obţine votul majorităţii parlamentare, preşedintele va desemna un nou candidat pentru funcţia de premier. În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet, preşedintele ţării poate dizolva Parlamentul sau propune un nou premier. Potrivit legii, dacă în 45 de zile de la prima solicitare, Parlamentul nu va accepta vreun candidat propus de şeful statului, Legislativul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.

Svetlana Corobceanu

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu