Au fost suspendate emisiunile româneşti pe unde medii la radio „Ucraina-Internaţional”

Suspendarea celor două ore şi 25 de minute de emisiuni în limba română nu înseamnă altceva decât limitarea drepturilor minorităţii româneşti din Ucraina, dar şi a celei ucrainene din România, Republica Moldova de a avea emisiuni în limba lor maternă şi de a ascultă emisiuni în limba română despre patria lor istorică.

Începând cu data de 29 ianuarie 2014, la indicaţia domnului Taras Avrahov, director general al Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei, au fost suspendate emisiunile în limba română ale postului de radio „Ucraina-Internaţional”, care erau difuzate pe frecvenţa de unde medii de 657 KHz.

3441_366978050042912_1134513019_nDupă mai multe încercări de a lichida redacţia română de la Kiev, în timpul procesului de optimizare şi reorganizare a Companiei Naţionale de Stat de Radiodifuziune a Ucrainei în anul 2013, domnul Avrahov a reuşit să „lovească” fără milă în acest colectiv de jurnalişti români şi să reducă redacţia cu patru unităţi, în timp ce alte redacţii au rămas complete. Strigătul de disperare al jurnaliştilor români din Ucraina de a fi ajutaţi în clipele grele, când soarta unei redacţii româneşti este pusă în pericol, a fost auzit parcă de către conducerea statului ucrainean, care a încredinţat colectivul redacţiei şi ascultătorii acestui post de radio că volumul emisiunilor în limba română nu va fi redus, precum nu va fi lichidată nici această redacţie, care activează de peste 45 de ani.

Valuri ale nimicirii

În toamna anului trecut, asupra acestui colectiv s-a abătut un alt val al „nimicirii” venit din partea conducerii CNRU care, pentru a „scăpa” de redacţia română, s-a adresat cu o scrisoare Comitetului de Stat de Televiziune şi Radiodifuziune al Ucrainei cu rugămintea să fie transferată această redacţie la Cernăuţi în cadrul Companiei regionale de stat de televiziune şi radiodifuziune, unde există deja o redacţie românească, iar cea de-a doua ar fi fost de prisos, urmând să fie treptat desfiinţată. Atunci, colectivul redacţiei s-a adresat din nou conducerii ţării rugând să intervină pentru soluţionarea problemei.

Pentru a găsi „nod în papură”, cum se mai zice în popor, domnul Taras Avrahov, cel care îi iubeşte pe români precum sarea în ochi, a semnat o dispoziţie în care i-a delegat pe şeful serviciului de securitate din cadrul Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei şi pe adjunctul acestuia să vină la Cernăuţi şi să-i urmărească pe jurnaliştii români la ce oră vin la serviciu şi când pleacă acasă. Pentru faptul că unii jurnalişti au ajuns la radio pe la ora 9.37 – 9.45 de minute, redactorul-şef al redacţiei româneşti s-a ales cu o mustrare, neţinându-se cont de faptul că de când există această redacţie colectivul ei respecta următorul program de muncă: de la orele 10.00 până la 19.00.

309608_300251686651695_1313666566_nSe face economie pe socoteala minorităţii române

Atacurile psihologice şi emoţionale asupra jurnaliştilor români, care vin „camuflate” din partea domnului Avrahov, au dus la dispariţia din mijlocul colectivului a doamnei Ecaterina Gujuc, care a murit subit la 21 ianuarie 2014, precum şi la dorinţa mai multor jurnalişti din acest colectiv de a se concedia, neputând suporta regimul comunist de muncă impus de acest domn şi intimidările din partea sa. Şi să nu credeţi că acea „mână de jurnalişti români” de la radio „Ucraina-Internaţional”, după ce a cerut ajutorul autorităţilor ucrainene şi române, al jurnaliştilor români de pretutindeni, au fost lăsaţi în pace să muncească aşa cum ar fi normal într-un colectiv de creaţie. Fără să anunţe colectivul redacţiei româneşti, directorul General al CNRU, Taras Avrahov, s-a adresat cu o scrisoare către Concernul de radiodifuziune, radioemisie şi televiziune din Kiev, cerând închiderea emiţătorului РВ-496, care transmitea emisiuni pe unde medii de 657 KHz, inclusiv emisiunile postului de radio „Cultura” şi cele ale redacţiei emisiuni în limba română a postului de radio „Ucraina-Internaţional”, astfel, chipurile, încercând să facă economie la Bugetul din anul curent, mai mic cu 15 la sută în comparaţie cu cel de care a dispus CNRU anul trecut.

Astfel, începând cu data de 29 ianuarie 2014, a fost oprit acest emiţător, fiind suspendate cele 2 ore şi 25 de minute de emisiuni în limba română. CNRU a redus cu 60 la sută volumul emisiunilor în limba română a postului de radio „Ucraina-Internaţional”. Colectivul redacţiei este indignat şi îngrijorat de faptul că conducerea ţării nu reuşeşte să pună capăt acestor fărădelegi inventate şi realizate de directorul general al CNRU. Reacţia şi decizia Comitetului de Stat de Releviziune şi Radiodifuziune al Ucrainei rămâne neînţeleasă de către jurnaliştii români din Ucraina.

Apel către conducerea Ucrainei şi României

În situaţia în care pe zi ce trece românii din Ucraina sunt tot mai des călcaţi în picioare şi restrânşi în drepturi de către unii funcţionari aflaţi la conducerea unor astfel de instituţii, colectivul redacţiei face un apel către preşedintele ţării, Viktor Ianukovyci, către preşedintele Comitetului de Stat de Televiziune şi Radiodifuziune al Ucrainei, către preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, către conducerea statului român şi solicită implicarea acestora în rezolvarea acestei probleme, restabilirea emiţătorului şi retransmiterea emisiunilor în limba română, realizate de jurnaliştii de la radio „Ucraina-Internaţional”.

Suspendarea celor două ore şi 25 de minute de emisiuni în limba română nu înseamnă altceva decât limitarea drepturilor minorităţii româneşti din Ucraina, dar şi a celei ucrainene din România, Republica Moldova de a avea emisiuni în limba lor maternă şi de a ascultă emisiuni în limba română despre patria lor istorică, dar cel mai dureros fapt este că acest pas mai înseamnă lichidarea acestei redacţii.

Grupul de Jurnalişti români din Ucraina

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)