Au fost reţinuţi cinci judecători suspectaţi de corupție

Foto: justice.md

Marți, 23 octombrie, au fost reținute zece persoane, dintre care cinci judecători suspectați de luare de mită. Ofițerii anticorupție au făcut percheziții la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Procuratura municipală, precum și la domiciliile suspecților, informează serviciul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie. Potrivit procurorilor, inițial urmărirea penală a fost dispusă pentru trafic de influență, iar ulterior la cauza respectivă au fost conexate cauzele penale ce cuprind elemente ale infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă.

De la Curtea de Apel a fost reținută judecătoarea Galina Moscalciuc, care a participat în ultimii ani la luarea unor decizii în dosare controversate. Pe când era judecător în prima instanță, Moscalciuc a fost unul dintre judecătorii care au examinat dosarul fostului premier Vladimir Filat.

Ea este judecătoarea care l-a achitat pe Ion Perju, polițistul învinuit de moartea lui Valeriu Boboc în dosarul 7 aprilie. Altă judecătoare reținută este Liubov Brânză, soția decanului Facultății de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova, Sergiu Brânză, reținut de procurori la începutul lunii octombrie, într-un dosar de corupție. Iar de la Judecătoria Chișinău au fost reținute judecătoarele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu. Despre cea din urmă presa a scris că pozează senzual pe rețelele de socializare.

Un medic ginecolog-obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului printre cei zece reținuți

Printre cei reținuți există și medicul Vadim Scarlat. Acesta activează în calitate de medic ginecolog-obstetrician la Institutul Mamei și Copilului, dar și la o clinică privată din Capitală. Medicul a fost reținut împreună cu alți cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar și un inculpat într-un un dosar.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, medicul împreună cu inculpatul erau „clienții” judecătorilor – cei care furnizau bani și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile. „Ceea ce pot să vă spun este că totul este fabricat. Altceva nu pot să vă spun nimic. El nu este vinovat sub nicio formă. El este acel spin care trebuie să facă alte momente pentru a doborî pe alții mai duri și mai tari. El este ca o momeală. Este un caz pe care eu nu pot să îl divulg acum, nu sunt în drept”, a menționat pentru ZdG soția lui Vadim Scarlat.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)