Au dăruit o şansă!

Bilanţ al mărinimiei cititorilor JURNALULUI

Cei care au ajutat familiile nevoiaşe, despre care a scris JURNAL în cadrul campaniei „Dăruieşte o şansă!”, nu pot rămâne în umbră. Vă mulţumim că le-aţi dăruit o şansă pentru Nicuşor Filat şi mama sa, copiii din familia Soltan, Alecu, Daniela şi Vlăduţ.

Svetlana Panţa

Victoria Popa

Deşi au dat dovadă de mărinimie, o bună parte dintre cei care au ajutat eroii campaniei „Dăruieşte o şansă!” au preferat să nu li se facă publice numele. Astfel, am fost contactaţi de o persoană juridică care ne-a anunţat că intenţionează să doneze o sumă impunătoare de bani pentru Vlăduţ. „Aş vrea să donez zece mii de lei”, ne-a anunţat femeia care s-a sensibilizat în urma publicării articolului despre micuţul de cinci luni ce luptă contra cronometru pentru viaţă. „Acum am fost din nou internaţi. Pneumoniile frecvente îi agravează şi mai mult situaţia. Pentru a fi operat, avem nevoie de 9 mii de euro. Le mulţumesc tuturor care ne ajută. Orice sumă, cât de mică ar fi, este foarte importantă pentru noi”, a spus îndurerată Nadejda Capriş, mama bebeluşului inima căruia ar putea să se oprească în orice clipă dacă nu va fi operat în timpul apropiat. Vlăduţ s-a născut cu o gravă malformaţie la inimă.

Un exemplu demn de urmat este gestul făcut de fraţii Rotaru, ea, elevă în clasa a opta, iar el, student în anul întâi la medicină. „Aceasta este pentru Vlăduţ”, ne-a spus Ion Rotaru, întinzându-ne un plic cu 100 de lei. Pe moment, pe contul bancar al lui Vlăduţ s-a adunat o sumă nesemnificativă, aproximativ 13600 de lei, prea puţin pentru a-i oferi micuţului şansa de a trăi.

În vizită la micuţul Filat

Au trecut prin greutăţi şi s-au bucurat nespus de mult că pot ajuta o familie nevoiaşă. E vorba de adolescenţii din familii dezavantajate care, pe moment, sunt găzduiţi de „Casa Stela” din Ialoveni. „Am vizitat mai multe familii. Astăzi, am venit în vizită la familia Filat. Le-am adus o maşină de spălat şi produse alimentare. Păcat că nu am luat mai multe jucării, dar mai venim noi în ospeţie la Nicuşor”, a promis Gheorghe Antoniu, preşedintele Fundaţiei „Casa Stela”.

Şeful Direcţiei Dezvoltare Socială din cadrul Cancelariei de Stat, Iurie Bucinschi, a menţionat că atunci când au aflat despre situaţia disperată în care s-a pomenit Svetlana Filat a început să caute soluţii pentru a-i oferi o şansă pentru o viaţă mai uşoară. Soarta Svetlanei Filat, o tânără mămică din satul Mingir, raionul Hânceşti, fostul judeţ Lăpuşna, invalid de gradul I, căreia nu i-a fost frică să aducă pe lume un băieţel, i-a sensibilizat pe mai mulţi oameni cu inimă mare. „Societatea invalizilor i-a donat Svetlanei un scaun cu rotile”, a subliniat Bucinschi.

Visul Svetlanei Filat a fost realizat. „Până acum, am spălat toate hainele cu mâinile. Din cauza bolii care îmi afectează şi muşchii de la braţe, nu-mi mai rămâneau puteri să-l îmbrăţişez pe Nicuşor”, ne-a povestit mămica.

Svetlana îşi va putea acum ţine mai des copilul în braţe, are maşină de spălat. Iar Nicuşor este fericit că, pe lângă unica sa jucărie, o maşinuţă fără o roată, adolescenţii de la „Casa Stela” i-au adus şi alte jucării care le-au lipsit atât de mult şi lor în copilărie.

Ultimul revelion alături de mama

„Vrem să aducem sărbătoarea şi în casa copiilor din familia Soltan”, cu acest mesaj au venit mai mulţi cititori ai ziarului care au pregătit cadouri pentru micuţele Irinuţa şi Olguţa şi fratele lor mai mare, Vasile Soltan.

Miercuri, pe 28 decembrie, echipa JURNALULUI s-a deplasat în satul Puhoi, raionul Ialoveni, fostul judeţ Chişinău, acasă la familia Soltan. Câtă bucurie am văzut în privirea copiilor atunci când le-am adus cadourile! Păpuşi, caiete pentru desen, căciuliţe de Crăciun, creioane colorate, dulciuri şi fructe.

Banii acordaţi de cititorii JURNALULUI i-au făcut fericiţi pe aceşti trei copii, măcar pentru puţin timp. Irina şi Olguţa şi-au îmbrăţişat îndată păpuşile mult aşteptate şi şi-au pus căciuliţele pe cap, spunând încetişor „Mulţumesc”. Numai Vasile avea un zâmbet reţinut pe faţă, încercând astfel să camufleze starea de îngrijorare în care se afla. Mama copiilor, la fel ca prima dată când am fost în vizită la această familie, nu a vrut să iasă din casă. „Este foarte bolnavă ”, ne-au explicat rudele familiei Soltan. De la ei am aflat că în 2009, la vârsta de 39 de ani, a decedat tatăl acestor trei copii. Prin urmare, Vasile a fost cel pe umerii căruia au căzut toate grijile familiei. În noaptea de revelion, au fost împreună, mama şi copiii săi iubiţi, bucurându-se de darurile care le-au fost aduse de la oamenii cu inimă mare. Dimineaţa, pe 2 ianuarie, am fost contactaţi de rudele familiei Soltan care ne-au spus scurt: „Ludmila a murit”.

O şansă pentru Alecu

„Asemenea campanii le oferă o şansă persoanelor cu buzunarele mari să demonstreze că nu sunt zgârcite”, este de părere Violeta, o cititoare a ziarului JURNAL de Chişinău. „Însă nu trebuie să uităm că cei mai nevoiaşi ar trebui ajutaţi nu doar de sărbători”, a adăugat femeia. Femeia, cu puţinii bani pe care îi are, planifică să acorde un mic ajutor pentru Alecu, un tânăr de 26 de ani care luptă pentru a se vedea din nou pus pe picioare.

Lilia era nespus de bucuroasă când a văzut că fiul său, Alecu, a început să mişte puţin mâinile. „Pentru noi, e un mare progres”, spune mama. Atunci când a crezut că a depăşit toate greutăţile vieţii, soarta i-a mai aplicat o lovitură. „Fiul meu şi-a fracturat coloana vertebrală şi acum este ţintuit la pat. Avea atât de multe planuri”, ne povesteşte Lilia Vition. Deşi există şanse care ar putea grăbi procesul de reabilitare a lui Alecu, posibilităţile financiare ale acestei familii, formată din două persoane, sunt limitate.

Prin intermediul JURNALULUI, eroii campaniei „Dăruieşte o şansă” le mulţumesc tuturor celor care le-au adus sărbătoarea şi în casele lor, oamenilor cu inimă mare. Cei care vor să le urmeze exemplul ne pot contacta la numărul de telefon 069456968. Vlăduţ şi Alecu au nevoie de ajutor, noi îţi oferim posibilitatea să le dăruieşti o şansă pentru viaţă.

„Alo? Am citit în JURNAL că aş putea alege copilul pentru care aş putea fi Moş Crăciun. Vă anunţ că vreau să fiu Moş Crăciun pentru Olguţa, Irinuţa şi Vasile”, ne-a anunţat Alexandru Moşanu, un cititor fidel al ziarului nostru.

Fraţii Rotaru au dăruit o şansă pentru Vlăduţ

 

 

 

 

Adolescenţii din „Casa Stela” acasă la familia Filat


 

 

 

Mama Svetlanei Filat: „Nu-mi vine să cred că cineva ne ajută şi pe noi”

 

 

 

 


În noaptea de revelion, au fost împreună, mama şi copiii săi iubiţi, bucurându-se de darurile care le-au fost aduse de la oamenii cu inimă mare. Dimineaţa, pe 2 ianuarie, am fost contactaţi de rudele familiei Soltan care ne-au spus scurt: „Ludmila a murit”

The following two tabs change content below.