Atenţie şoferi, un nou indicator pe drumurile naţionale

img_1451161_thumbs_600x440_1581221Triunghiul cu punct negru este indicatorul prin care autorităţile îşi propun să reducă numărul accidentelor. Aceste indicatoare vor fi amplasate în 14 locuri în RM, zece au fost deja instalate, iar patru urmează să fie instalate după ce vor fi reparate drumurile. Pe drumurile din R. Moldova a apărut un nou indicator – triunghiul cu punct negru. Semnul de circulaţie atenţionează şoferii că în zona respectivă, în ultimii cinci ani, au avut loc mai mult de cinci accidente grave. Prin aceste indicatoare poliţia crede că numărul accidentelor se va micşora. Conform poliţiei, primul indicator a fost instalat la intrarea în Peresecina, raionul Orhei, aici au loc cele mai grave accidente.

Un alt indicator este amplasat pe drumul care duce spre Edineţ, acolo, în ultimii cinci ani, au avut loc 13 accidente, în urma cărora trei persoane au decedat şi 12 au fost rănite. Astfel de indicatoare au fost instalate la Anenii Noi, Călăraşi şi Cimişlia. Indicatoarele cu punct negru au început să fie instalate din iunie curent după ce anul trecut au fost introduse în Regulamentul circulaţiei rutiere. Părerile sunt împărţite.

„Aceste indicatoare sunt foarte utile șoferilor care respectă regulile de circulație, ele au ca scop atenționarea unui pericol, mai mult, cred că șoferii străini care nu cunosc locurile ar ţine cont de acest lucru”, remarcă Sergiu Vatamaniuc din Glodeni. Ecaterina Svistun din Băcioi, mun. Chişinău, spune că poate astfel şoferii vor fi mai atenţi şi nu vor mai muri zeci de oameni în urma accidentelor rutiere. În schimb, Igor Danu din Chişinău nu crede că aceste indicatoare vor da rezultate, deoarece, după părerea lui, „bădăranii” care se urcă beţi la volan şi care se dau mari şmecheri nici nu vor observa indicatoarele respective şi nu se vor conforma regulamentului.

În municipiul Chişinău încă nu au fost instalate puncte negre

Deşi pe şoseaua Munceşti au avut loc în ultimii trei ani accidente teribile, poliţia încă nu a luat nicio decizie de a instala astfel de indicatoare. În august 2013, opt tineri au decedat în urma unui groaznic accident produs pe şoseaua munceşti. În această toamnă, în acelaşi loc, au fost înregistrate alte câteva accidente soldate cu morţi. În acest week-end, doi tineri au decedat de asemenea pe str. Munceşti. Mihai Canaş, şeful Serviciului de sistematizare a circulaţiei rutiere din Chişinău, a declarat pentru JURNAL că rămâne de văzut dacă va fi amplasat indicatorul cu punctul negru pe această secţiune de drum.

„La momentul actual, nu vă pot spune nimic. Trebuie să vedem câte accidente au avut loc pe şoseau Munceşti, deocamdată, nu a fost luată nicio hotărâre”, a declarat acesta. Din nefericire, duminică dimineaţă, trei tineri au decedat în urma unui accident produs la intrarea în oraşul Drochia. În urma impactului, trei tineri au decedat, iar alții doi au fost internați în Spitalul Raional Drochia cu diverse traumatisme. Victimele au vârste cuprinse între 22 și 27 de ani.