Atenţie, şoferi, se decide soarta asigurărilor „Cartea Verde”!

_DSC4402

Foto: Nadea Roşcovanu

Săptămâna aceasta, o delegaţie din Republica Moldova va negocia cu autorităţile de la Bruxelles dreptul de a vinde asigurări internaţionale de răspundere civilă auto

O delegaţie a Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din ţara noastră a plecat în capitala Belgiei pentru a participa la şedinţa Consiliului Biroului Internaţional „Cartea Verde”. La şedinţă, Republica Moldova trebuie să prezinte rapoartele lunare privind măsurile întreprinse în vederea soluţionării crizei de pe piaţa asigurărilor auto. Până la 1 aprilie 2016, Consiliul Birourilor de la Bruxelles va monitoriza situaţia din RM, după care va lua o decizie finală privind aflarea Republicii Moldova în sistemul „Cartea Verde”.

În cazul în care se suspendă sistemul „Cartea Verde”, toţi şoferii care vor ieşi din R. Moldova vor fi nevoiţi să suporte taxe şi cheltuieli suplimentare mari. Cei care vor merge în Europa vor fi nevoiţi să scoată din buzunar în jur de 150 de euro pentru 30 de zile. Pentru ţări ca Rusia, Belarus, Ucraina, taxele variază de la ţară la ţară.

Penalitatea din partea Consiliului Birourilor de la Bruxelles a survenit în urma fraudelor înregistrate în sistemul de asigurări din R. Moldova. Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) nu a depus la timp garanţia externă de 4,2 milioane de euro. Instituţia a ajuns în imposibilitate de plată după ce, în urma unor tranzacţii dubioase, BNAA a fost prejudiciat cu 25 de milioane de lei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu