Atenţie la punctele de trecere! Avem Poliţie de frontieră!

Şi-au schimbat titulatura, vor avea şi noi competenţe poliţieneşti

Dacă până la 1 iulie Serviciul Grăniceri era doar un organ constatator, acum acesta va gestiona cazurile de contrabandă, trecere ilegală a frontierei de stat, fals de acte etc., până la judecată. Asta îi permite noul său statut de Poliţie de Frontieră. Sondajele demonstrează însă că poliţiştii intră în topul celor mai corupţi funcţionari. Cum va fi afectată imaginea grănicerului şi cum vor lupta cu acest flagel social poliţiştii de frontieră ne relatează directorul general al Poliţiei de Frontieră, din cadrul MAI, Roman Revenco.

– De ce era nevoie de această reformă?

Reforma în cauză este dictată de strategia naţională a managementului integrat al frontierei de stat care a fost aprobat la finele anului 2011. În al doilea rând, cunoaşteţi deja că la începutul anului 2011 Moldovei i-a fost înmânată foaia de parcurs şi planul de liberalizare a regimului de vize.  Aspiraţiile noastre europene ne obligă să transformăm Serviciul Grăniceri dintr-un serviciu militar, cu sarcini de pază la frontiera de stat, într-un organ de drept conform standardelor europene, care să asigure controlul şi supravegherea la frontiera de stat. Serviciul Grăniceri a fost exclus din forţele armate ale R. Moldova şi este creată Poliţia de Frontieră în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Este o structură autonomă cu buget şi resurse umane proprii.

– Cum se desfăşoară procesul de schimbare?

Procesul a început în anul 2009, când s-a luat direcţia de profesionalizare a angajaţilor Serviciului Grăniceri, şi anume trecerea de la militari în termen la militari prin contract. Din aprilie curent, nu mai avem militari în termen. Cât priveşte pregătirea, am declarat anul 2012 an al profesionalizării. Trecând în cadrul MAI, legea prevede noi competenţe pe care le are poliţistul de frontieră. Este vorba de urmărirea penală. Dacă până acum Serviciul Grăniceri era doar un organ constatator, descoperea crima şi transmitea dosarele altor organe competente, începând cu data de 1 iulie, avem posibilitatea de a duce şi a gestiona cazul până la judecată, inclusiv cu acumularea de probe.

– S-a întâmplat ca grănicerii să constate o infracţiune la frontieră şi cazul să fie muşamalizat de organele de urmărire penală?

Un caz care acum mi-l amintesc este deltaplanul pe care l-am descoperit anul trecut la Ungheni. A fost reţinut în timp ce decola pentru a traversa ilegal frontiera cu ţigări de contrabandă. După trei luni, au fost eliberaţi toţi, li s-a dat şi deltaplanul şi au fost sancţionaţi doar pentru încălcarea regimului de frontieră. Ei, chipurile, se plimbau cu scopuri sportive, iar ţigările le-ar fi pus grănicerii. Exact la o lună după ce au fost eliberaţi, au fost prinşi a doua oară. De asemenea, poliţiştii de frontieră vor fi antrenaţi în combaterea migraţiei ilegale.

– Grănicerii se bucură în general de o imagine bună la capitolul corupţie, lucru pe care nu-l putem spune despre poliţişti. Odată cu noile competenţe, tentaţia de a lua bani pentru a muşamaliza anumite infracţiuni va fi mai mare. Cum veţi lupta cu corupţia?

Corupţia este un flagel împotriva căruia luptăm în permanenţă. A fost elaborat Codul de etică al colaboratorului Poliţiei de Frontieră. Începem să venim cu nişte condiţii sociale mai bune pentru angajaţii Poliţiei de Frontieră. Din luna martie, au fost majorate cu 16 la sută salariile angajaţilor care activează la frontieră. Dacă până în 2009 grănicerii erau trimişi cât mai departe de casă, acum aceştia vor activa în raza de domiciliu. Avem un curs de combatere a corupţiei şi în cadrul centrelor de instruire pentru poliţiştii de frontieră, în cadrul Colegiului Naţional de Grăniceri, în cadrul Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare”, pentru că, începând cu anul de învăţământ 2011-2012, angajaţii noştri, ofiţerii, sunt pregătiţi în cadrul Academiei de Poliţie a MAI. Nu pot să mă pronunţ – va fi sau nu ştirbită imaginea grănicerului. Faptul că vom avea şi în continuare o autonomie ce ţine de selectarea cadrelor, finanţare şi alte activităţi ne va permite să menţinem o imagine bună.

– În ce măsură reforma respectivă vizează cetăţeanul simplu care planifică să traverseze frontiera?

Nu în zadar sloganul nostru este „Orientaţi spre oameni”. Vom da posibilitatea de a traversa mult mai rapid şi mai eficient frontiera de stat, fără multe întrebări. În februarie 2012, a fost pornit în regim de test primul punct de trecere comun pe teritoriul Ucrainei, unde cetăţeanul este oprit doar o singură dată şi verificat de toate serviciile, serviciul de grăniceri şi vamal al Ucrainei şi R. Moldova. Planificăm să deschidem încă trei puncte comune de trecere – două pe teritoriul R. Moldova şi unul pe teritoriul Ucrainei.

– Reformele presupun şi cheltuieli, cheltuieli mari. Cât a costat reforma şi cine a acoperit cheltuielile?

Am avut sprijinul misiunilor europene, ambasadei SUA, Germaniei, Ţărilor Baltice, României, cu care am semnat acorduri de colaborare. Ne-am străduit să minimalizăm cheltuielile. Nu pot să vă spun cifra exactă. Uniformele le vom schimba când va expira termenul de port. La 1 ianuarie 2013, vom trece la uniforma nouă, una modernă, care va fi mult mai practică şi mai comodă pentru activitatea zilnică. Am luat practica ţărilor europene. Vara, vom avea tricouri, pe timp de iarnă, vom avea pulovere. Până atunci pe actuala uniformă a poliţiştilor de frontieră vor fi imprimate semnele distinctive ale MAI, suplimentar la cel pe care l-a avut Serviciul Grăniceri.

Revenco, nepotul ministrului de Interne, Alexei Roibu?

„Am spus acest lucru şi la tribuna parlamentului. Îmi pare rău că unii politicieni, care au în spate funcţia de şef al SIS, vin fără probe cu asemenea informaţii. Aş fi mândru să fiu nepotul sau fiul unui general. Vă fac tot arborele genealogic şi vă demonstrez că nu e aşa. Nu suntem nici măcar rude de gradul cinci. Pe domnul general Roibu l-am cunoscut în 2002, când activam la Centrul de Combatere a Corupţiei, unde mi-am început activitatea. Asta e tot ce ne leagă. Domnia sa este de la sud, eu sunt de la nord”, spune şeful departamentului Poliţie de frontieră.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)