Atenţie la preţuri!

Problema majorării neîntemeiate a preţurilor la produsele de primă necesitate este una din sarcinile Direcţiei investigare a fraudelor a Departamentului Poliţie al Ministerului Afacerilor Interne care, în colaborare cu organele fiscale teritoriale, au desfăşurat acţiuni de amploare în vederea monitorizării, depistării şi contracarării acestui delict.
În perioada 25 ianuarie–4 februarie curent, organele menţionate  au verificat 116 agenţi economici din 27 de localităţi. Obiectivul acţiunii a vizat controlul respectării hotărârii guvernului nr. 547 din 04.08.1995 privind stabilirea preţurilor la mărfurile alimentare.
Oamenii legii au depistat 173 de cazuri de majorări neîntemeiate ale preţurilor la următoarele categorii de mărfuri:
I. Municipiul Chişinău:
1. În pieţele municipiului, au fost verificaţi 29 de agenţi economici care comercializează produse de primă necesitate (zahăr, hrişcă, orez, ulei, făină de grâu). Poliţiştii au depistat opt cazuri de majorări nejustificate a preţurilor la zahăr (cu circa 11%), orez (cu circa 12%), ulei vegetal (cu circa 2%) şi hrişcă (cu circa 9%).
2. De asemenea, au fost verificate şase depozite de comerţ angro. Cazuri de majorări nejustificate a preţurilor la mărfurile de primă necesitate nu au fost depistate.
3. Au fost în total verificate opt supermarkete a cinci agenţi economici. De asemenea, nu au depistate majorări nejustificate la mărfurile de primă necesitate.
Acest fapt se datorează programelor computerizate de contabilizare, utilizate de aceste companii, care calculează, la momentul recepţionării mărfurilor, preţurile de vânzare în strictă corespundere cu legislaţia în vigoare.
4. În comunele Bubuieci, Grătieşti, Băcioi, Stăuceni, Hulboaca  şi oraşul Durleşti (mun. Chişinău), au fost înregistrate 22 de cazuri de majorări nejustificate la zahăr (cu circa 1–2%), orez (cu circa 4%) şi hrişcă (cu circa 3%).
II. În raioanele republicii, cele mai multe cazuri au fost depistate în următoarele localităţi:
1. r. Taraclia – 12 cazuri de majorări nejustificate la paste făinoase (cu circa 20%) şi crupe de grâu (cu circa 28%);
2. r. Cahul – 31 de cazuri la paste făinoase (cu circa 20%), crupe de grâu (cu circa 14%) şi lactate (cu circa 10%);
3. r. Briceni – 12 cazuri la paste făinoase (cu circa 30%), hrişcă (cu circa 55%), orez (cu circa 40%) şi zahăr (cu circa 25%);
4. r. Făleşri – 7 cazuri la orez (cu circa 7%);
5. r. Ialoveni – 6 cazuri la zahăr (cu circa 1%), unt (cu circa 2%), hrişcă (cu circa 3%);
6. r. Hânceşti – 6 cazuri la lactate (cu circa 1%), ulei vegetal (cu circa 3%);
7. r. Căuşeni – 16 cazuri la paste făinoase (cu circa 16%), crupe (cu circa 23%), zahăr (cu circa 6%).
Cercetările organelor de control au arătat că cea mai mare parte a acestor delicte a fost înregistrată la subiecţii de antreprenoriat amplasaţi în oraşele mici şi localităţile rurale. De regulă, acest fapt se întâmplă pe motiv că unii agenţi economici din localităţile rurale nu cunosc şi nu aplică prevederile hotărârii guvernului nr. 547 din 04.08.1995.
În privinţa agenţilor economici, au fost întocmite procese-verbale în baza articolului 273, Cod Contravenţional al RM „Încălcarea regulilor de comerţ”, care prevede amendă în valoare de la 600 la 1 000 de lei. Toate probele acumulate au fost remise Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi organelor fiscale pentru adoptarea unei decizii potrivit legislaţiei în vigoare.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)