Atenţie la bancomate!

PERICOL // O grupare criminală a pus la cale o metodă de extragere a banilor din bancomate, utilizând dispozitive tehnice performante

În ultima vreme, au fost înregistrate mai multe infracţiuni legate de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false sau de sustragerea banilor din bancomate. După ce la finele anului trecut Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a deconspirat o grupare criminală care a sustras peste 3 milioane de euro prin fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, anul acesta a fost descoperită o nouă metodă prin care s-a încercat sustragerea banilor de la un bancomat din centrul Chişinăului. Acesta a fost dotat cu un copiator de card şi cu o cameră video minusculă cu scopul de a înregistra informaţia şi de a sustrage bunurile din conturile clienţilor băncii. Pericolul este major, deoarece cifrele din ultimii ani arată că numărul utilizatorilor de carduri este în creştere. JURNAL a încercat să afle cine şi cum garantează securitatea banilor din bancomate.

Potrivit datelor Centrului în perioada anului 2009, au fost intentate 18 cauze penale legate de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor sau a altor carnete de plată false. Au fost reţinute în flagrant patru grupări criminale care practicau acest gen de activitate.

Ultima „noutate” în încercarea de a sustrage banii din bancomat a fost descoperită recent la o filială a unei bănci din or. Chişinău. Angajaţii CCCEC au fost sesizaţi de angajaţii băncii despre existenţa unor utilaje dubioase în preajma unuia dintre bancomatele instituţiei. Examinând ATM-ul, experţii au descoperit un mecanism de tip „card rider”, plasat în orificiul de introducere a cardurilor bancare în aşa fel, încât informaţia de pe card, până a ajunge în bancomat, era înregistrată pe acest dispozitiv. În partea de sus a bancomatului, a mai fost găsit un obiect suspect din masă plastică, în interiorul căruia era camuflată o cameră video minusculă, focusată asupra tastaturii pentru introducerea codului PIN. În cadrul cercetărilor s-a constatat că utilajul menţionat a fost instalat la 16 ianuarie 2010, în jurul orei 16:30 de către două persoane neidentificate, în scopul obţinerii datelor de pe cardurile persoanelor care vor beneficia de serviciile acestui bancomat.

Din momentul instalării mecanismului până la depistarea lui, la bancomat s-au deservit circa 90 de clienţi. Graţie acţiunilor de securitate întreprinse de CCCEC şi reprezentanţii băncii, a fost posibilă evitarea fraudelor de pe conturile cetăţenilor. În prezent, Centrul desfăşoară măsuri active în vederea identificării, reţinerii şi tragerii la răspundere a infractorilor. Sustragerea banilor de la clienţi a eşuat datorită reacţiei prompte a băncii şi a angajaţilor CCCEC.

Astfel de metode de delapidare a banilor sunt utilizate de infractori şi în alte ţări din Europa. Unele bănci din România şi-au avertizat posesorii de carduri bancare că pot fi victimele unor reţele de hoţi care lipesc pe bancomate copiatoare de carduri. Acesta este identic cu fanta originală prin care se introduce cardul, în timp ce o cameră video minusculă ascunsă lângă bancomat înregistrează PIN-ul tastat de posesor. După ce acesta pleacă, hoţii confecţionează o dublură a cardului şi fură toţi banii din cont.

Măsuri de precauţie

Ca măsuri de precauţie, trebuie să fiţi atenţi la obiectele de lângă bancomate. Dacă nu vreţi să fiţi victimele falsificării cardurilor bancare, fiţi foarte prudenţi atunci când folosiţi serviciile magazinelor pe internet ori atunci când achitaţi serviciile şi bunurile furnizate de către agenţii economici prin intermediul cardului. În cazul în care aţi pierdut cardul bancar, anunţaţi imediat banca despre acest lucru, altfel riscaţi să nu vi se compenseze nimic dacă se pierd banii, ne informează reprezentanţii băncilor. Aceştia din start îşi anunţă clienţii că deţinătorul cardului poartă responsabilitate personală pentru toate operaţiunile efectuate prin intermediul cardului, din momentul primirii acestuia.

Fraude cu carduri emise în Europa

Veaceslav Miron, specialist la secţia carduri în cadrul unei bănci comerciale, a declarat pentru JURNAL că banca pe care o reprezintă asigură securitatea bancomatelor atât cu o cameră amplasată în exterior, cât şi cu agenţii de pază ai băncii. În 2009, numărul deţinătorilor de carduri a crescut cu 20 la sută în comparaţie cu anul precedent. „N-am înregistrat cazuri de utilizare a cardurilor false, dar au existat tentative de sustragere a banilor din bancomate, despre care am anunţat CCCEC. În Republica Moldova, cele mai multe fraude au loc cu carduri emise în ţări din Europa. Sfătuim clienţii noştri să nu păstreze cardul alături de plicul cu codul PIN, să aibă întotdeauna la îndemână telefonul băncii; în caz de constatare a unor nereguli, să telefoneze urgent la bancă”, ne-a informat specialistul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu