„…atenţie deosebită la verificarea stânelor” // Doza de optimism

După atâtea lecturi pe net şi prin ziare, uneori şi prin cărţi, ia să vedem ce mai scrie pe garduri. Vara trecută am fotografiat într-un sat de prin părţile Sorocii un anunţ copiat la xerox cu următorul conţinut… De fapt, mai întâi ţin să precizez că Vitoria Lipan, celebru „detectiv particular” din proza lui Mihail Sadoveanu, de data aceasta, ar fi fost nevoită, din nou de dragul propriilor copii, să se transforme din urmăritor în urmărită.

 

Dar să citim cu maximă atenţie anunţul: „nr. 2800 din 28.04.2010. Orientare. De către CPR (Comisariatul Poliţiei Raionale) Orhei se caută Sandu Margareta Ion, a.n. 39.05.1971, originară din s. Prodăneşti, r. Floreşti, şi locuitoare a s. Zahoreni, r. Orhei, care este învinuită de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 186, alin. 2, CP RM, d/c nr. 2009380012. Măsura de reprimare – arest. După informaţia parvenită, urmărita este însoţită de trei copii ai săi: Sandu Grigore Gheorghe, a.n.1992; Sandu Ştefan Gheorghe, a.n. 1996 şi o fetiţă de aproximativ 3-4 ani. Se adăposteşte pe teritoriul R. Moldova, oferind servicii de lucru divers în sat sau la stâne. În legătură cu cele expuse, Vă rugăm să orientaţi efectivul personal şi opinia publică la stabilirea şi reţinerea persoanei în cauză. Totodată, Vă rugăm să atrageţi atenţie deosebită la verificarea stânelor. În caz de depistare a persoanei date, Vă rugăm să fie reţinută şi de anunţat la următoarele telefoane/fax: 2-47-67, 2-26-51. Orientarea dată Vă rugăm să fie afişată la panoul informaţii”.

Aşadar, o mamă cu trei copii era căutată de un comisariat de poliţie şi nu putea fi găsită nicăieri, deşi ni s-a spus că se adăposteşte pe teritoriul RM. Articolul 186, alineatul 2, CP RM, se referă la furt de bunuri particulare. O fi furat femeia ceva din casa sau grădina cuiva. Nici vorbă să fi adus prejudicii de milioane ca unii care stau bine mersi în văzul bravilor noştri poliţişti. Femeia are trei copii pe capul ei. Ultimul – un copil de purtat la piept. Şi, după cum suntem avertizaţi, umblă prin Moldova noastră, „oferind servicii de lucru divers în sat sau la stâne”. E şi normal: trebuie să-i hrănească pe Grigore, pe Ştefan şi pe fetiţă. Mă şi întreb de cât efectiv poliţienesc ar fi nevoie pentru a fi găsit un criminal dat în urmărire care are zeci şi sute de relaţii la diferite nivele şi ascunzători extrem de sofisticate, dacă pentru a da de urmele unei mame cu trei copii flămânzi, trebuie să pună pe picioare toată partea de nord a Republicii.  Bine, dar să zicem că dau de urmele sărmanei mame cu trei copii şi, conform „măsurii de reprimare”, o reprimă prin arest. Şi cei doi fraţi trebuie să-şi ia surioara în braţe şi să umble pe coridoarele Comisariatului de Poliţie din Orhei, cerând îndurare pentru mama lor. În orice caz, nu văd ce altceva le-ar rămâne să mai facă! Între timp, aflăm că mai mulţi poliţişti doresc să iasă cât mai devreme la pensie. Ei protestează că nu sunt lăsaţi să devină pensionari în floarea vârstei, când încă mai pot fi bărbaţi.

 

„Sute de poliţişti şi-au dat demisia, scrie Mariana Raţă în JURNAL de Chişinău, ca urmare a modificării Legii cu privire la pensionare”, fiind nevoiţi „să lucreze mai mult, pentru a putea beneficia de pensie”. Mă întreb însă, dacă cel puţin un singur poliţist ar fi în stare să-şi dea demisia pentru situaţia jenantă de a fi nevoiţi să dea în urmărire o mamă cu trei copii fără să o poată găsi pe micul nostru picior de plai.

Nicolae Popa

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)