Atenţie // Astăzi intră în vigoare cea mai drastică lege antitutun din toate timpurile

Fumatul_ucide

Legea privind controlul tutunului, document menit să lupte cu viciul fumatului, intră în vigoare începând cu ziua de astăzi, 17 septembrie. Potrivit site-ului Sănătate INFO, norma legislativă a fost votată de Parlament pe 26 iunie și promulgată de către președintele Republicii Moldova la începutul lunii iulie. Principalele prevederi ale Legii privind controlul tutunului, elaborată de Ministerul Sănătății, țin de interzicerea fumatului în localurile publice închise, interzicerea totală a publicității, extinderea avertismentelor pe pachetele de țigări și interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun.

Acesta este primul document care include reguli drastice în controlul tutunului și racordează legislația națională la prevederile Convenției Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul tutunului. Prevederile documentului intră în vigoare treptat, astfel oferindu-se timp suficient pentru ca toată lumea să fie pregătită pentru noile schimbări.

Cea mai strictă prevedere – interzicerea fumatului în localurile publice – va trebui pusă în aplicare începând cu 31 mai 2016, de Ziua Mondială Antifumat.

Potrivit statisticilor fiecare al optulea tânăr de 15 ani fumează zilnic, iar fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Potrivit specialiștilor, fumatul se face vinovat de majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, al cavităţii bucale şi al vezicii urinare. În R. Moldova nouă din zece cazuri de cancer la plămâni sunt provocate de fumat.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)