Atentat la securitatea energetică

INCREDIBIL // Ion Muruianu „a înviat” din morţi o datorie de peste 20 de milioane de lei

„Muruianu „a înviat” o datorie din morţi”, a punctat fostul ministru al Energeticii, Iacob Timciuc, rolul preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie în legătura cu tentativa de acaparare a întreprinderii de reţele electrice „Red Nord” de către firma ucraineană Energoalians.

Întreprinderea SA „Red Nord”, unicul acţionar al căreia este statul, este în litigiu cu firma moldo-ucraineană „Energoalians” încă din anul 2000. Potrivit presei ucrainene, în spatele Energoalians stă omul de afaceri, fostul deputat în Rada ucraineană, Igor Celombitko. Acesta ar avea susţinerea unor persoane influente din Republica Moldova. Întreprinderea “Red Nord” este acuzată că ar avea datorii de 1,6 mln USD. Aceeaşi întreprindere „Energoalians” mai este în proces de judecată cu ÎS „Moldtranselectro” acuzată că ar avea datorii istorice, crescute ca pe drojdii din cauza penalităţilor din ultimii ani, care însumează aproximativ 42 de milioane de dolari. Deşi principalul fondator al SRL „Energoalians”, SA „Stal”, a fost lichidat ca agent economic al Ucrainei încă în anul 2003, o altă firmă, succesor de drept al acesteia, a obţinut dreptul de a percepe de la întreprindere datoriile istorice.

Fostul director îşi face „mea culpa”

Pretinsa datorie a întreprinderii faţă de firma ucraineană Energoalians îşi are rădăcinile în anul 2000, când ex-directorul “Red Nord”, Gheorghe Pelin, a semnat un contract care prevedea cumpărarea energiei electrice de la SRL „Energoalians” printr-o firmă intermediară „Ferren M” . Conform contractului, dacă firma intermediară nu se achita cu vânzătorul, SA „Red Nord” îşi asuma răspunderea pentru eschivarea acesteia de la obligaţiile contractuale,vânzătorul fiind în drept să pretindă încasarea datoriei de la SA „Red Nord”. În scurt timp, „Energoalians” a înaintat pretenţii că firma intermediară nu s-ar fi achitat în întregime pentru energia furnizată în 2000 pretinzând o datorie de la Red Nord de circa 20 de milioane de lei. Fostul director, Gheorghe Pelin, care a organizat între timp mai multe conferinţe de presă, motivează că prin acestă clauză din contract i s-ar fi întins o capcană pe care dânsul nu a observat-o la momentul semnării contractului. Este de remarcat că fostul director este cercetat penal în legătură cu această tranzacţie.

Muruianu a favorizat firma ucraineană

Deşi la15 noiembrie 2001, SA “Red Nord” şi “Ferren M” semnează un act în care se arată că întreprinderea a achitat toate plăţile pentru energia electrică primită de la diferiţi furnizori, inclusiv de la SRL “Energoalians”, şi nu mai procură energie prin intermediul acesteia, în 2002 SRL „Energoalians” înaintează tribunalului Bălţi o cerere prin care solicită recunoaşterea şi executarea în Republica Moldova a unei decizii din 26 iunie 2001 a Judecătoriei din Kiev conform căreia “Ferren M” şi SA „Red Nord” ar avea datorii de 1, 590 mii dolari faţă de această firmă. Decizia a fost luată în instanţa ucraineană fără participarea reprezentanţilor „Red Nord”, fapt ce contravine legislaţiei ucrainene.

La 11 februarie 2005 Curtea de Apel Economică a respins cererea “Energoalians”, nerecunoscând decizia instanţei ucrainene. După doi ani, însă, la 4 decembrie 2007, “Energoalians” se adresează cu o cerere de recurs la Curtea Supremă de Justiţie prin care, în pofida faptului că expiraseră termenele legale de recurs, iar firma intermediară „Ferren M” nu mai exista ca agent economic, CSJ admite cererea spre examinare. La 12 iulie 2007, Colegiul economic al CSJ în frunte cu preşedintele Ion Muruianu şi judecătorii Natalia Moldovanu şi Iuri Şumacov după ce au examinat cererea de recurs decid să remită cauza spre a fi rejudecată. La 4 decembrie 2007, Curtea de Apel Economică respinge din nou cererile SRL “Energoalians” de a executa hotărârea instanţei ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova.

Întreprinderea ucraineană face recurs şi, la 10 aprilie 2008, Colegiul Economic, din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, în aceeaşi componenţă, decide executarea hotărârii instanţei ucrainene din 2001 pe teritoriul Republicii Moldova, privind achitarea datoriei de 1.182.456 dolari către SRL „Energoalians”.

Final incert

La 3 iunie 2010, Curtea de Apel Economică a decis iniţierea procedurii de insolvabilitate a întreprinderii de stat, fapt care a stârnit mai multe reacţii dure din partea autorităţilor statului. Ministerul Economiei, în calitate de acţionar unic al SA “Red Nord”, a lansat o declaraţie în care susţine că nu există temei de a califica SA “Red Nord” drept o întreprindere insolvabilă şi că întreprinderea nu are datorii faţă de furnizorii de energie electrică. Conform deciziei adunării generale a acţionarilor din anul curent, întreprinderea urmează să-şi majoreze capitalul social cu 90 milioane de lei din contul capitalului propriu. Astfel, indicatorii de solvabilitate financiară arată clar capacitatea de plată a întreprinderii.

Potrivit viceministrului Economiei, Ilarion Popa, imediat ce la întreprindere s-a prezentat administratorul din partea firmei ucrainene, au fost consultaţi juriştii. La 9 iunie, întreprinderea a depus o cerere de recurs la Curtea Supremă de Justiţie. Astfel, conform procedurii, decizia Curţii de Apel Economice este suspendată până la momentul examinării cererii de recurs a întreprinderii „Red Nord”.

Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, s-a arătat sceptic privind şansele judiciare ale acestui caz. „Dl Muruianu şi dna Moldovanu au pronunţat hotărârea şi acum Ministerul Economiei va contesta hotărârea tot la cei doi. Există riscul ca statul să piardă controlul asupra „Red Nord”-ului. Pentru că procedurile de insolvabilitate forţate au ca scop preluarea controlului asupra unor active”, a opinat ministrul. Ilarion Popa, viceministrul Economiei, se arată mai optimist. El a declarat că nu crede că firma ucraineană va avea sorţi de izbândă la CSJ din moment ce cazul a devenit cunoscut. Aceeaşi idee este împărtăşită şi de fostul ministru al Energeticii: „Curtea Supremă de Justiţie este un organ colectiv. Nu cred că poate lua decizii absolut nefondate, după ce cazul respectiv a fost dat publicităţii pe larg”, a spus acesta.
„Red Nord” furnizează energie electrică consumatorilor din regiunea de Nord a Moldovei. Reţelele electrice de distribuţie deservesc peste 200 mii de abonaţi din raioanele Ungheni, Glodeni, Râşcani, Sângerei, Floreşti, Rezina, Şoldăneşti şi altele. În structura întreprinderii sunt incluse 10 filiale cu un efectiv de 1.470 de salariaţi.

Azi se decide soarta lui Muruianu

Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, ar putea fi demis din nou. Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii a decis vineri, 11 iunie, cu unanimitate de voturi, demisia din funcţie a preşedintului CMS Ion Muruianu, precum și aplicarea unei sancţiuni disciplinare sub formă de mustrare aspră vicepreședintelui CSJ, preşedintele colegiului economic al CSJ, Natalia Moldovanu. Demisia lui Ion Muruianu urmează să fie validată de către Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul şedinţei de astăzi, 15 iunie.

Anterior, Ion Muruianu a fost demis de către Parlament, pentru mai multe condamnări la CEDO și pierderea mai multor dosare în aceeași instanță. Muruianu a fost însă restabilit în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie după ce Curtea Constituţională a decis că demiterea lui ar fi fost ilegală. Ion Muruianu s-a remarcat, de asemenea, prin declaraţia la adresa jurnaliştilor pe care i-a numit „câini turbaţi”. (Jurnal.md)

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu