Atacurile lupilor se înteţesc

Locuitorii satelor Văsieni, Leuşeni, Ghermăneşti din raionul Teleneşti suferă pagube din cauza unei haite de lupi

Lupii au devorat, din aprilie şi până în iulie curent, 11 mânji şi un viţel în raionul Teleneşti. Carnivorii atacă atât animalele domestice de pe câmp, cât şi cele din curţile sătenilor. Localnicii nu pot acţiona, deoarece jivinele sunt protejate de legislaţia mediului. Asemenea cazuri au mai fost înregistrate anterior în raioanele Ungheni şi Şoldăneşti. Instituţiile de resort sunt la curent, însă nu întreprind nimic.

„Suntem înconjuraţi de păduri, de aceea animalele sălbatice dau buzna pe la noi. Am convocat o adunare a sătenilor în cadrul căreia am convenit ca, pe timp de noapte, să-şi ţină animalele acasă, însă unii oameni nu înţeleg. Foamea nu-i opreşte pe lupi să se apropie de sat”, spune primarul.

Lupii atacă noaptea

„Un viţel de circa 200 de kg a fost devorat de lupi la 1 aprilie curent, apoi au urmat mânjii: primul a fost atacat pe 21 aprilie, al doilea, pe 23 aprilie, al treilea, pe 10 mai, doi mânji au fost mâncaţi pe 21 mai. Ultimele animale au fost mistuite pe 20 iunie şi 26 iulie. Lupii atacă animalele noaptea, între orele 23.00 şi 3.00”, relatează primarul de Văsieni Gheorghe Morgoci.

Oamenii spun că le este teamă ca jivinele să nu intre în gospodării. „Tatălui meu, Ion Darii, i-au mâncat un mânz de vreo 100 de kg, pe care îl ţinea priponit foarte aproape de sat. Dacă nu au hrană pe deal, dau buzna în gospodării. La Leuşeni au intrat în curtea unui om. Asemenea cazuri s-au mai înregistrat la Suhuluceni şi Ghermăneşti”, spune Vladimir Darii din Văsieni.

Pe urmele lupilor

Ultimele cazuri arată că lupii s-au înmulţit, urmele lor sunt de diferite mărimi. Gheorghe Morgoci ne-a mai informat că a anunţat  conducerea raionului, iar aceasta, la rândul ei, a adresat o scrisoare Ministerului Mediului care a format o comisie de cercetare.

Câţi lupi sunt în RM?

 Dacă în 2010 pe teritoriul Republicii Moldova, conform unor estimări, existau aproximativ 20 de lupi, în 2012, în urma recensământului efectuat de angajaţii Agenţiei „Moldsilva”, au fost înregistrate circa 70 de exemplare. Prin urmare, în decursul a doi ani, numărul acestora a crescut de cinci ori. Cei mai mulţi lupi sunt concentraţi în zona de sud a republicii, în cadrul Întreprinderii Silvice Tighina, Cimişlia, Manta. În zona de centru, au fost înregistraţi lupi la Ungheni, Străşeni, Lozova, Teleneşti (trei exemplare), Şoldăneşti (două exemplare), Chişinău (şase exemplare).

După cercetătorul ştiinţific Anatol Savin, şeful Secţiei de Cinegetică din cadrul Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe, pe teritoriul R. Moldova, sunt patru–cinci haite de lupi – în total, vreo 25 de exemplare – care se reproduc. Iarna, numărul lor ajunge până la 50 de exemplare din cauza lupilor care imigrează din România şi Ucraina în căutarea hranei. Potrivit cercetătorului, aceeaşi haită de lupi a atacat anul trecut gospodăriile din raionul Şoldăneşti, iar anul acesta satele raionului Teleneşti. Potrivit omului de ştiinţă, este vorba de o femelă cu puiul său şi vreo două exemplare din anul trecut. Aceştia vânează pe o rază de circa 30–40 de km.

„Oamenilor nu trebuie să le fie frică de lup, deşi el este un animal de pradă. Lupii nu stau numai în păduri. În perioada reproductivă, femela se localizează în afara pădurii, aici îşi caută doar hrana. Oamenii nu trebuie să-şi lase animalele pe câmp pe timp de noapte, pentru că de lupii sunt mereu în căutarea hranei şi, dacă nu o găsesc în pădure, ies în afară”, susţine omul de ştiinţă.

4 mânji devoraţi şi la Ghermăneşti

„Drept dovadă că lupii s-au înmulţit în ultimul timp sunt şi primele patru cazuri de atac la Ghermăneşti”, a menţionat pentru JURNAL primarul de Suhuluceni Vladimir Ciobanu. Din spusele acestuia, lupii au atacat pentru prima dată animalele lăsate în câmp. „Noi le spunem oamenilor să nu-şi lase animalele peste noapte în câmp, pentru că suntem înconjuraţi numai de păduri”, spune funcţionarul.

Numărul lupilor, după „Moldsilva”

Gheorghe Chiriţă, consultant în cadrul Secţiei Pază, Protecţia Pădurii şi Gospodărirea Cinegetică a Agenţiei „Moldsilva”, a menţionat pentru JURNAL că ultima evaluare efectuată în februarie–martie curent arată că în pădurile R. Moldova există aproximativ 70 de exemplare de lupi, iar fauna dintre Prut şi Nistru ar putea întreţine până la 100 de exemplare. „Noi suntem informaţi în fiecare lună despre numărul lupilor. Cu toate acestea, nu putem stabili un număr exact”, afirmă Chiriţă. Potrivit acestuia, în unele zone, lupul ar trebui admis, iar în altele, nu. Acesta mai susţine că Agenţia de Stat „Moldsilva” are funcţia doar de a regla numărul lupilor de pe teritoriul R. Moldova.

Cum să ne protejăm de lupi

Locuitorii satelor nu trebuie să-şi lase animalele domestice pe păşune peste noapte. Animalele trebuie să fie închise. Atunci când pasc, trebuie să fie însoţite de cineva. Lupul atacă doar în cazul în care animalul domestic este singur. Oamenii nu trebuie să plece singuri în câmp. Trebuie să-şi întărească curţile, în special ocoalele. Angajaţii „Moldsilva” nu trebuie să umble singuri în regiunile în care sunt lupi. Lupul ar putea ataca omul doar în cazul în care are pui.

 

„Lupul este un animal protejat de Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi habitatelor naturale din Europa adoptată la Berna în 1979”

 

Victoria Popa 

 

 

 

The following two tabs change content below.