Atac raider la o fermă de vaci

Executorul judecătoresc Anatolie Bănărescu a dispus ridicarea a peste 100 de vite gestante de la o fermă de prăsilă din nordul R. Moldova şi transmiterea acestora la păstrare unui chişinăuean care locuieşte la bloc

În plin război politic la Chişinău, o fermă de prăsilă din nordul R. Moldova a fost devastată într-un mod barbar. Cei care au venit şi au încărcat vitele au executat o decizie a unei instanţe judecătoreşti de la Chişinău. Animalele nu sunt înregistrate pe numele persoanei care pretinde că vitele îi aparţin, cu toate acestea n-au întâlnit niciun obstacol pe drum ori la punctul de destinaţie unde au fost aduse. Proprietarii fermei spun că prejudiciul pe care îl suportă e de peste 2 milioane de lei.

În seara zilei de 13 februarie, pe teritoriul fermei de vite de prăsilă din Bezida, Briceni, au descins patru camioane din care au descins vreo zece persoane, inclusiv poliţişti şi executori judecătoreşti care au anunţat angajaţii fermei că au venit să execute o decizie a unei instanţe judecătoreşti de la Chişinău. Mulgătoarele care au încercat să se opună au fost îmbrâncite cu brutalitate, una dintre femei a ajuns în groapa de canalizare. Fiind informată, stăpâna fermei, care e pensionară, a alergat într-un suflet la faţa locului. Văzând cum sunt lovite vitele care se opuneau să păşească pe trapa tirurilor, aceasta a avut un atac de cord. 106 vaci şi câţiva viţei au fost încărcaţi în camioane şi transportaţi într-o direcţie necunoscută.

Au muncit zi de zi la fermă

Serghei şi Aspaza Babiuc, proprietarii SC „Basniccom-Impex” SRL, împreună cu copiii acestora, spun că au pus pe roate afacerea în 2000. „Adunam bănuţ cu bănuţ, într-o zi, feciorul mi-a spus: ‘Hai să cumpărăm pământ’. Pe atunci nu aveam nici vite, nimic. Pe teritoriul fermei erau nişte construcţii dărăpănate pe care ulterior, împreună cu ginerele şi fiica, le-am dărâmat şi am ridicat ferma”, spune proprietara.

Pe 15 februarie 2000, familia Babiuc a încheiat trei contracte de vânzare-cumpărare cu cooperativa „Bezbogrim” de la care au cumpărat toate construcţiile fostei ferme. În acelaşi an, au cumpărat terenul de sub fermă, circa 8 ha, de la primăria Teţcani, pe atunci jud. Edineţ, şi au ridicat cele două grajduri. Au cumpărat vite, inclusiv din Germania, şi au început munca la fermă amânând să-şi înregistreze construcţiile la Oficiul Cadastral Briceni.

Asociere cu probleme

În 2004, familia Babiuc s-a asociat cu un prieten de-al fiului, Sergiu Coşciug. Fermierii au cumpărat partea socială din firma acestuia, „Unu SG” SRL, înregistrată în Vadul lui Vodă, iar la 19 ianuarie 2004, Gospodăria Ţărănească „Babiuc Serghei” a încheiat contract de societate civilă cu firma SRL „Unu SG”, conform căruia îi transmite construcţiile şi vitele în arendă fără drept de proprietate asupra lor. În anul următor, întreprinderea şi-a modificat denumirea din SRL „Unu SG” în SRL „BasNicCom”.

Între timp, între cei doi asociaţi a apărut un conflict din cauza unor sume de bani pe care nu i-au putut împărţi. Coşciug se adresează în instanţele de judecată solicitând anularea contractului de vânzare-cumpărare a părţii sociale din firma sa şi în anul 2007 câştigă procesul. Din cauza erorii că imobilele au fost înregistrate mai târziu la Oficiul Cadastral Briceni, şi anume pe numele SRL „BasNicCom”, acestea au fost disputate timp de încă doi ani de Sergiu Coşciug ca fiind ale sale. Adevăraţii proprietari ai fermei au câştigat însă procesul şi, în 2011, clădirile fermei au fost înregistrate pe numele proprietarului de drept, Sergiu Babiuc.

Aplicarea sechestrului şi ridicarea vitelor

La 4 februarie curent, Sergiu Coşciug s-a adresat iarăşi în instanţa de judecată, având la bază aceeaşi decizie a CSJ din 2007. El pretinde că fermierii se opun executării deciziei instanţei de a-i transmite documentele financiar-bancare şi activele pe care le-ar fi avut SRL „Unu SG” în afacere, şi anume 279 de vite care, conform unui act din 2008, ar figura pe numele firmei sale. „Acel act a fost anulat, fiind eliberat în condiţii suspecte de fostul medic veterinar al raionului, deşi persoana în cauză nu avea nici fermă, nici contract de arendă a spaţiilor pentru întreţinerea vitelor. Nu a investit nimic în afacere”, spune fostul director al „Basnicom Impex” SRL, Radj Agaiev.

Deşi ferma se află la Briceni şi proprietarii fermei locuiesc tot acolo, Coşciug s-a adresat la Judecătoria Botanica, mun. Chişinău, să i se facă dreptate.

La 4 februarie curent, judecătorul Radu Ţurcanu, fără a verifica dacă vitele de la fermă îi aparţin cu drept de proprietate, a emis o încheiere de a aplica sechestru pe bunurile ce ar aparţine „Unu” SRL, şi anume „pe 279 de vite, care au fost în 2008 înregistrate conform sistemului de identificare şi trasabilitate a animalelor pe numele acestei firme”. A doua zi, pe 5 februarie, executorul judecătoresc Anatolie Bănărescu a dispus aplicarea sechestrului pe vitele fermierilor din Bezida, ba mai mult, ridicarea acestora şi transmiterea spre păstrare noilor proprietari (deşi aceştia locuiesc în mun. Chişinău şi n-au fermă) până la examinarea cauzei în fond.

Vite pierdute pe drum

Ulterior a urmat scena descrisă mai sus, stresantă pentru angajaţii şi proprietarii fermei, care au urmărit neputincioşi cum le sunt încărcate şi duse într-o direcţie necunoscută vitele. Nefiind asigurate condiţiile necesare de transportare, cinci din animale s-au răsturnat din camion pe drum în preajma localităţii Lopatnic, raionul Edineţ. Acestea au fost găzduite timp de o noapte în saraiul unui gospodar din preajma traseului, Ion Creţu. „Una din ele şi-a rupt un corn, la alta îi curgea laptele. O vacă s-a pierdut şi când au venit s-o caute, le-am zis să meargă într-o văgăună de la marginea satului”, ne spune gospodarul uimit de cele întâmplate.

Vitele au fost transportate la o distanţă de aproape 200 km, la o fermă din Pelivan, Orhei, ce aparţine lui Veaceslav Căpăţână.

Grigore Maţenco, şeful adjunct al Direcţiei sanitar-veterinare a raionului Orhei, ne-a informat că mai târziu la faţa locului a mers o comisie. „Conform datelor Sistemului de identificare a animalelor (SITA), nicio vacă nu figurează pe numele firmei „Unu SG” SRL ori a proprietarului acesteia, Sergiu Coşciug, 68 din acestea figurează pe numele proprietarilor fermei din Briceni „Basniccom Impex”, iar restul pe numele unor persoane de la care le-au cumpărat ori le-au vândut şi încă n-au reuşit să perfecteze actele”, ne spune medicul veterinar.

Acesta mai precizează că i-a acordat un termen lui Veaceslav Căpăţână, fermierului care a găzduit animalele. „Trebuie să clarifice situaţia până pe 25 februarie curent, în caz contrar, îi vom face proces-verbal şi ne vom adresa în instanţă”, a spus medicul veterinar. Totodată, acesta a precizat că o vacă a pierit pe drum, iar pe moment starea animalelor este satisfăcătoare.

 

 

Avocatul familiei Babiuc, Vadim Oltu, a declarat că a atacat cu recurs la Curtea de Apel decizia judecătorului Judecătoriei Botanica, Igor Ţurcanu, şi că a depus o plângere la CSM. „Judecătorul a soluţionat fondul cauzei în lipsa probelor care ar demonstra a cui este proprietatea, în lipsa explicaţiilor părţilor. Şi-a depăşit evident competenţa. Avea dreptul să aplice sechestru până se va clarifica cauza, dar nu să ridice bunurile şi să le transmită imediat. Am depus o cerere inclusiv la PG”, a spus el.

Solicitat de JURNAL, Sergiu Coşciug, locuitor al mun. Chişinău, a declarat că el ar fi făcut de fapt investiţii în fermă. „Acolo mai sunt gardul, cântarul, acestea figurează pe numele întreprinderii mele ‘Unu SG’ SRL. Şi grajdurile au aparţinut întreprinderii mele atât doar că în perioada cât nu s-a executat decizia CSJ din 2007 ei au anulat înregistrarea la cadastru.

Pe numele întreprinderii mele figurează şi cele 270 de vite, dar cât nu le-am luat ei au tăiat o parte. Am luat măcar o sută, căci altfel le-ar fi tăiat şi pe acestea”, afirmă fostul asociat care n-a păşit de ani buni pe la fermă. În ceea ce priveşte oamenii pe care i-a lăsat plângând în urma sa în seara zilei de 13 februarie, Coşciug spune: „Mă închin în faţa acestor oameni. Le-am spus: ‘Oameni buni, nu vreau să vă fac niciun rău. Pur şi simplu, legea este lege şi ea trebuie de îndeplinit”, mai spune acesta.

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu