Asul din mâneca lui Voronin

STRICT SECRET // Propunând candidatura Zinaidei Greceanâi pentru funcţia de preşedinte al ţării, comuniştii aveau un plan perfid de reinstalare a lui Voronin în scaunul de şef al statului

Faptul că Vladimir Voronin s-a vrut preşedinte pe viaţă se pare să fie cât se poate de adevărat, iar Zinaida Greceanâi urma să asigure acest lucru. Potrivit unui plan perfid pus la cale de tandemul Voronin – Tkaciuk, Greceanâi urma să fie aleasă preşedinte al republicii, iar la cinci-şase luni după aceasta, sub pretextul unor probleme de sănătate, ea urma să-şi dea demisia, iar Vladimir Voronin să fie reales preşedinte a republicii.

Deficit de succesori

Potrivit unor surse din anturajul lui Vladimir Voronin, acest plan a fost pus la cale încă în 2008, după cel de-al VI-lea congres al Partidului Comuniştilor, când conducerea PCRM a înţeles că nu are pregătită o persoană căreia Voronin i-ar fi putut transmite preşedinţia. Igor Dodon, pe pregătirea căruia în calitate de succesor al lui Voronin s-a mizat în ultimii ani, avea doar 34 de ani şi, potrivit Constituţiei, nu putea candida pentru funcţia de şef al statului. Constituţia prevede că la funcţia de preşedinte al republicii pot candida doar persoanele care au împlinit vârsta de 40 de ani.

Candidatura lui Marian Lupu nu era agreată din cauza că acesta era greu de controlat şi, în plus, şi-a permis de câteva ori să exprime public opinii separate de cele oficiale ale partidului.

Greceanâi a aflat în ultimul moment

Totuşi principalul motiv din care a luat naştere acel plan era că Vladimir Voronin se dorea în continuare şef de stat. Şi atunci, potrivit surselor noastre, Mark Tkaciuk i-a propus şefului său o soluţie ideală – un preşedinte de paie care să-i cedeze rapid fotoliul. Zinaida Greceanâi era candidatul ideal. Fiind „o persoană foarte disciplinată”, după cum a caracterizat-o însuşi Voronin, Greceanâi ar fi îndeplinit planul fără a crâcni. Mai ales că, susţin sursele noastre, „şeful” avea şi cu ce să o şantajeze, în caz de necesitate. Aceleaşi surse ne-au dezvăluit că despre acest plan ştiau doar câteva persoane foarte apropiate de Voronin. Zinaida Greceanâi a aflat despre ce se punea la cale abia după ce s-a decis ca ea să fie candidatura partidului pentru preşedinţie. Deşi planul nu a încântat-o, ea a acceptat rolul.

Visul lui Voronin s-a spulberat

Cu toate acestea, din cauza îngâmfării şi încăpăţânării lui Voronin, care nu a vrut să negocieze cu partidele din opoziţie, singurul vot de care ar fi avut nevoie PCRM pentru a o „întrona” pe Greceanâi nu a fost găsit şi visul lui Voronin de a se reîntoarce rapid la preşedinţie s-a spulberat.

Menţionăm că, potrivit Constituţiei, o persoană nu poate exercita funcţia de preşedinte al republicii mai mult de două mandate consecutiv. Totuşi, ea poate reveni la preşedinţie peste un mandat. „Constituţia nu prevede cât ar trebui să dureze acel mandat”, ne-a declarat juristul Ion Creangă. Iar doctorul în drept constituţional Victor Popa ne-a explicat că cel mai probabil în această situaţie (dacă Greceanâi şi-ar fi dat demisia după primele cinci luni de mandat – n.r.) ar fi fost nevoie de o interpretare a Curţii Constituţionale, care nu ar fi fost complicat de obţinut.

Contactat de JURNAL, deputatul comunist Mark Tkaciuk ne-a declarat că nu vrea să comenteze astfel de „aberaţii şi invenţii”. „Vă rog să aveţi respect pentru dvs şi pentru cei pe care îi contactaţi pentru a le cere să comenteze astfel de prostii”, ne-a spus Tkaciuk.