Aşteptăm Salvarea, nu năsăliile!

În capitala Republicii Moldova, unde există sute de ambulanțe, a decedat un om în stradă așteptând 40 de minute să i se acorde primul ajutor. În multe localități nu există nici măcar punct medical, iar ambulanța trebuie să parcurgă 20-50 km (15-45 de minute) pentru a ajunge la bolnav. De asemenea, se atestă o lipsă de cadre medicale în domeniul Medicinei de Urgență, numai în municipiul Chișinău la ora actuală este nevoie de 10 felceri și 40 de medici.

„În caz că o persoană face fibrilație ventriculară, primul ajutor trebuie să i se acorde în primele cinci minute ca să evităm decesul”, menționează medicul cardiolog de la IMPS Institutul de Urgență, Victor Valeriu. Bărbatul de 65 de ani, care a murit vineri, 20 septembrie, pe o stradă din Chișinău în jurul orei 20.00, în timp ce a așteptat ambulanța 40 de minute, se presupune că a decedat în urma unui accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut.

În acest caz cardiologul Valeriu susține că, dacă acel bărbat ar fi avut probleme grave cu aparatul circulator, șansele de salvare erau minime. Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii din 2016, cele mai multe decese (57%) au drept cauză bolile aparatului circulator. „Este o problemă că mulți pacienți au o patologie cardiacă, dar nu primesc tratament, 50% dintre aceștia știu despre problema lor, însă nu întreprind nimic, nu fac investigații suplimentare, nu duc un mod de viață sănătos, nu primesc medicamentele indicate”, subliniază Victor Valeriu.

„Până cei de la Chișinău dau indicații, te apucă moartea”

Cazul bărbatului decedat în stradă săptămâna trecută a stârnit un val de reacții atât din partea unor demnitari, cât și a societății civile. Oamenii s-au arătat revoltați și indignați comentând că deseori sunt nevoiți să aștepte chiar și o oră până ajunge ambulanța la ei. În localitățile care nu au nici măcar punct medical situația e și mai grea.

De exemplu, satul Bocani este situat la 21 kilometri de centrul raional Fălești, pentru a beneficia de ajutor medical în orice moment al zilei, oamenii sunt nevoiți să aștepte mai bine de 30 de minute, uneori chiar ore. În cazul unui atac cerebral sau infarct miocardic, oamenii de aici nu prea au șanse de a supraviețui, în contextul că primul ajutor trebuie acordat în primele cinci minute, după cum ne-a explicat medicului cardiolog Victor Valeriu.

În satul Sipoteni din raionul Călărași, nu există un centrul medical, doar un serviciu de pompieri care face voluntariat. „Salvarea la noi în sat vine de la Călărași, dar tare greu vine. Până explici și dai toate datele celor de la 112 și până cei de la Chișinău dau indicații, te apucă moartea”, ne spune Elena din Sipoteni.

Lipsă de medici și ambulanțe noi care nu prea fac față

De la începutul anului, Guvernul a împărțit ambulanțe prin sate circa 60 de autosanitare pentru care au fost alocate 51 de milioane de lei. Noile mașini sunt de producție rusească, însă se pare că nu prea fac față. Un șofer de pe ambulanță care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, deoarece mai are câteva luni până se va pensiona, ne spune că mașinile procurate sunt de proastă calitate.

„Când ne-au adus mașina, au venit reprezentanți de la minister și de la guvern și toți se lăudau, ce lucru bun au mai făcut. Când am început să lucrez și am văzut că mașina abia de ridică un deal ca melcul, dar consumă combustibil cât pe naiba, mă întreb pentru ce s-au chelutit atâția bani?”, se întreabă bărbatul. În localitățile unde nu au ajuns ambulanțe noi, la chemări medicii, majoritatea pensionari, se deplasează cu autovehicule vechi, care se strică în fiecare zi.

În acelaşi timp, sistemul medical din Republica Moldova duce o lipsă acută de cadre. Conform Centrului de Management în Sănătate, în 2017, activau 10.287 de medici, cea mai scăzută rată din ultimii 20 de ani. Reprezentanta serviciului de presă a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Diana Blănaru, ne-a declarat că Serviciul de Urgență se confruntă cu lipsa specialiștilor în domeniu. Numai în municipiul Chișinău, la ora actuală, este nevoie de 10 felceri și 40 de medici.

Demisii

Tragedia în urma căreia un bărbat de 65 de ani a decedat pe o stradă din capitală a fost relatată pe o rețea socială de către scriitoarea Maria Șleahtițchi. Atât doamna, cât și alți trecători au sunat insistent la numărul 112 și au așteptat timp de 40 de minute, când o ambulață a sosit până la urmă la fața locului, însă medicii au constatat decesul bărbatului. Luni, 24 septembrie, în cadrul ședinței de guvern, prim-ministrul Pavel Filip a cerut ca cei vinovați de această tragedie să fie demiși. Astfel că vicedirectorul de la Asistență Medicală Urgentă, dispecerul de la serviciul 112 și medicul de pe ambulanță vor fi sancționați și demiși. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlcă, consideră că o astfel de situație demonstrează faptul că în sistem unele lucruri nu funcționează și a solicitat, în mod prioritar, să fie revizuiți algoritmii de triere a cazurilor de urgență.

Amintim că nu este pentru prima dată când serviciul 112 nu reacționează competent şi prompt la apelurile solicitanților. În luna iulie a acestui an, o femeie din capitală aflată în a noua lună de sarcină se plângea că a solicitat ajutorul medicilor, însă operatorul de la 112 ar fi refuzat să trimită o ambulanță la domiciliul acesteia și a îndemnat-o să ia un taxi pentru a ajunge la spital. Responsabilii de la serviciul pentru apeluri de urgență au inițiat o anchetă, iar operatorul a fost înlăturat din funcție.