Astăzi norul de cenuşă vulcanică se retrage

Norul de cenuşă vulcanică, provocat de erupţia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda, a anulat 47 de curse aeriene în Republica Moldova, afectând în acest mod peste 7.000 de pasageri. Potrivit lui Vitalie Milea, şeful serviciului Meteorologic de Stat, norul de cenuşă se va retrage astăzi de pe suprafaţa teritoriului Republicii Moldova, continuând să persiste în unele state europene.

Potrivit conducerii Aeroportului Internaţional Chişinău, pentru a nu admite anumite riscuri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, spaţiul aerian a fost închis în perioada 17 – 19 aprilie. Azi, vor fi reluate cursele Chişinău-Moscova-Chişinău (de seară) şi Chişinău-St.Petersburg-Chişinău. Conform deciziei companiei Air Moldova, toţi pasagerii celor 47 de curse anulate au posibilitatea să-şi reprogrameze gratuit zborurile ori să solicite returnarea integrală a costului biletului.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au comunicat în cadrul unei şedinţe convocată de premierul Vladimir Filat că rutele de transport terestru au fost suplimentate, fiind utilizată capacitatea maximă a trenurilor şi autocarelor. Agenţia Naţională a Turismului monitorizează situaţia turiştilor blocaţi în Republica Moldova şi examinează posibilitatea asigurării acestora cu cazare la preţ redus.

Au fost atenţionate misiunile diplomatice

Cât priveşte situaţia călătorilor moldoveni blocaţi în aeroporturile din alte ţări, o situaţie mai critică s-a atestat în aeroportul din Istanbul, Turcia. 10 jurnalişti şi reprezentanţi ai unor ONG-uri au fost blocaţi în aeroport, fără a li se oferi cazare, hrană sau informaţii despre o eventuală cursă aeriană spre Chişinău.

„Am discutat problema cetăţenilor Republicii Moldova care nu au putut zbura la destinaţie sau care nu au putut ajunge acasă, fiind blocaţi în diferite aeroporturi. Elaborăm un plan de acţiuni pentru a le oferi toată asistenţa de care au nevoie, în cazul în care acest lucru nu a fost făcut până acum”, a precizat premierul.

Vlad Filat a spus că majoritatea reprezentanţelor diplomatice ale Republicii Moldova de peste hotare au asistat cetăţenii moldoveni blocaţi în diferite state.

„S-au atestat anumite disfuncţionalităţi în activitatea unor misiuni diplomatice. Referitor la acestea vom trage concluziile respective. Au fost date dispoziţiile necesare pentru ca toţi cetăţenii să fie asistaţi şi de acum încolo misiunile îşi vor îndeplini meseria cu toată responsabilitatea”, a precizat premierul.

Nu prezintă pericol pentru sănătate

Specialiştii din medicină din Republica Moldova sunt de părere că norul de cenuşă vulcanică nu a pus în pericol sănătatea oamenilor. Potrivit viceministrului Sănătăţii, Mihai Magdei, cenuşa vulcanică este inofensivă şi nu prezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor. Excepţie fac persoanele care au probleme respiratorii, cum ar fi astmul cronic sau bronşita. Specialiştii din medicină sfătuiesc persoanele care acuză aceste maladii să evite ieşirile.

La rândul lor, specialiştii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat spun că gazele şi particulele de silicaţi, emanate de vulcani, nu vor afecta atmosfera. Totuşi, meteorologii anunţă că în următoarele zile vom avea unele schimbări de temperatură.

Are impact asupra crizei economice

Agenţia de ştiri Mediafax titrează că norul de cenuşă vulcanică, în urma căruia a fost perturbat traficul aerian în Europa, în ultimele zile, va avea un impact direct asupra prelungirii crizei mondiale. Potrivit experţilor economici, citaţi de Reuters, cel mai pesimist scenariu indică o încetinire cu 1-2% a creşterii economice la nivelul continentului, în condiţiile în care creşterea economică în Europa, în anul 2010, era prognozată la 1-1,5%.

Economiştii spun că s-ar putea ajunge la anularea concediilor, întârzierea livrărilor şi scăderea cererii de combustibil pentru avioane. Totodată, Asociaţia internaţională a transportului aerian estimează că liniile aeriene pierd peste 200 de milioane de dolari pe zi din cauza blocajului care a propagat situaţii de haos cu mult în afara spaţiului aerian european.
Ultima erupţie a vulcanului din Islanda (în 1821) a durat doi ani.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu