Astăzi, comemorăm victimele celui de-al doilea val de deportări


 

Cu prilejul comemorării victimelor staliniste, ieri, prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu reprezentaţii Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova (AFDDPM). Supravieţuitorii deportărilor au primit insigne comemorative „Deportat. Deţinut politic”. Una dintre persoanele prezente a mulţumit şi a spus că aceste insigne le vor rămâne ca amintire nepoţilor.

„O ţară nu are viitor dacă nu-şi cunoaşte trecutul. Cel mai important este că în societatea noastră a început să se vorbească deschis despre ceea ce s-a întâmplat cu noi. Asta înseamnă mult”, a declarat premierul în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii AFDDPM.

Totodată, Filat a afirmat că adevărul va învinge până la urmă. „Oricât de mare ar fi manipularea, adevărul este cel care învinge. Am creat acest fundament, care este unul solid şi trebuie să continuam să construim”, a  adăugat şeful guvernului. Filat a promis că vom avea un monument şi un muzeu al victimelor deportărilor şi represiunilor politice.

Ieri de asemenea, Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chişinău, Direcţia Cultură, a organizat, în incinta Bibliotecii Publice „Onisifor Ghibu”, o conferinţă ştiinţifico-practică cu tema „Deportarea din 6 iulie 1949: cauze şi urmări”.

 

Miting de comemorare

 

Astăzi, 6 iulie, ora 9.00, va avea loc o depunere de flori la Piatra comemorativă din scuarul Gării Chişinău, după care va urma un miting. După aceasta, foştii deportaţi vor merge la Fondul Plastic al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova (str. V. Dokuceaev, intersecţie cu str. Gh. Asachi), pentru a vedea monumentul deportaţilor, aflat în stadiu de executare. Compoziţia sculpturală „În memoria victimelor regimului stalinist” va fi instalată în scuarul Gării Chişinău. Primăria municipiului Chişinău va asigura transportarea tuturor deportaţilor.

 

De asemenea, vineri, cu începere de la ora 12.00, autorităţile locale vor organiza o masă de pomenire, pentru persoanele deportate, în incinta Restaurantului „Cupidon” din str. Vlaicu Pârcălab (ULIM).

Pe parcursul lunii iulie, guvernul va acorda, foştilor deportaţi, câte un ajutor material unic în valoare de 500 de lei, în acest scop fiind alocate 4,5 mil. lei. De asemenea, ei vor primi insigne comemorative „Deportat. Deţinut politic”.

I. G.

 The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)