Astăzi – Uruguay–Olanda, ora 21.30

Uruguayenii trebuie să se teamă: „Sneijder e noul Cruyff!”

Wesley Sneijder, 26 de ani, e comparat de conaţionali cu fosta glorie a Olandei, care şi-a condus reprezentativa spre finala CM ’74 înainte de a câştiga Balonul de Aur. Sezonul fantastic al lui Wesley Sneijder, în care a reuşit tripla cu Inter, Serie A, Cupa Italiei şi Liga Campionilor, continuă la fel şi la mondialul sud-african.

El a reuşit, practic de unul singur, să îngenuncheze Brazilia în sferturi, cu o dublă, şi a ajuns să fie comparat cu marele Johan Cruyff, care, în ’74, a marcat împotriva naţionalei auriverde (2-0) şi ducea Olanda în ultimul act. La finalul acelui turneu, batavul de 27 de ani, pe atunci la Barcelona, a fost desemnat cel mai bun jucător al competiţiei şi a câştigat pentru a treia oară Balonul de Aur.

„Dacă Sneijder va continua să joace la acelaşi nivel, n-am nici o îndoială că va câştiga Balonul de Aur. De la Cruyff încoace Olanda nu a mai avut un fotbalist la fel de determinant precum e Sneijder acum”, spune răspicat Frank de Boer, secundul selecţionerului Bert van Marwijk. „E o onoare să fiu comparat cu o legendă a fotbalului. Sunt doar norocos să am în jurul meu o echipă mare”, zice protagonistul batavilor la mondial.

Chiar şi brazilienii, eliminaţi din sferturi de golurile lui Sneijder, îl laudă pe acesta. „A avut un sezon extraordinar! A fost esenţial în realizarea triplei şi este cel mai important jucător al Olandei. Îi urez succes cu Uruguay şi în finală!”, e părerea lui Maicon, coechipierul lui Sneijder la Inter.

„Am spus-o şi repet: nu l-aş schimba pe Sneijder cu Kaka! E unul din cei mai buni jucători ai lumii, sper să continue la fel”

Bart van Marwijk, selecţioner Olanda

Instruit de Mourinho

Sneijder spune că forma bună i se datorează în mare măsură fostului său antrenor de la Inter: „De la Mourinho am deprins multe elemente vitale unui fotbalist la cel mai înalt nivel. Informaţiile de la el nu ţi le mai oferă nimeni! Ştie cum să antreneze atât jucătorul, cât şi grupul”. Olandezul nu i se va alătura însă tehnicianului la Real Madrid: „Sezonul viitor voi fi tot la Inter”.

Muza Yolanthe

Un alt secret al lui Sneijder îl reprezintă relaţia pe care o are cu prezentatoarea TV Yolanthe Cabau. Cei doi, divorţaţi deja o dată, se vor căsători la şase zile după finala mondialului. Viitoarea soţie a fotbalistului a stârnit câteva controverse în presa olandeză atunci când a fost surprinsă sărutându-şi logodnicul în timpul cantonamentului dinaintea turneului final.

Cifrele lui Sneijder la mondial

Meciuri (Minute): 5 (442)
Goluri: 4
Assisturi: 1
Şuturi (pe poartă): 20 (9)
Pase (reuşite): 258 (184)

3 goluri a marcat Cruyff la CM 1974: două cu Argentina (4-0) şi unu cu Brazilia (2-0)

Van Persie şi Mathijsen, apţi

Bert van Marwijk îi va putea folosi în semifinala de astăzi pe atacantul Van Persie şi pe fundaşul Mathijsen. Primul s-a lovit la cot contra Braziliei, iar al doilea a ieşit din primul 11 după ce a resimţit dureri la genunchi. În schimb, selecţionerul Olandei nu va miza pe De Jong şi Van der Wiel, ambii suspendaţi după ce au încasat al doilea galben în sferturi.

„Greu, dar nu imposibil!”

Oscar Tabarez se teme de Portocala mecanică, despre care şi-a amintit că „n-a mai pierdut din septembrie 2008”. „E o echipă echilibrată în toate compartimentele, un pic diferită faţă de ce vedeam până acum. Apărarea este organizată excelent, aspect căruia în trecut nu i se dădea atâta importanţă”, a spus selecţionerul Uruguayului. El nu îi va putea folosi pe Nicolas Lodeiro, fractură la picior, Suarez şi Fucile, suspendaţi, în timp ce Lugano este incert.