Asta e grija statului pentru mame!

Odată ce mama unui copil este angajată, nu mai poate primi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului”, a comunicat pentru JURNAL directorul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Hânceşti, Tamara Ioniţă.

Timp de un an de zile, din salariul de 600 de lei, trebuie să întoarcă statului câte 300 de lei pe lună

 

O mamă a doi copii minori poate fi trasă la răspundere pentru că a ieşit la lucru în timpul concediului de maternitate. Femeia a încălcat legea, primind salariul de 600 de lei şi indemnizaţia lunară de îngrijire a copilului în valoare de 300 de lei.

Victoria POPA

„ Ajutaţi-mă! Nu ştiu ce să fac! Trăim foarte greu. Îmi ajut mereu fiica şi nepoţii, dar oricum nu ne ajunge”, spune la telefon pensionara Natalia Chitic din Bălceana, Hânceşti. Potrivit femeii, fiica sa, Rodica Tentiuc, era în concediu de maternitate cu cel de-al doilea copil. Şi deoarece indemnizaţia pentru îngrijirea copilului de 300 de lei nu acoperea necesităţile familiei, soţul său fiind bolnav şi neavând un serviciu, a ieşit la lucru ca servitoare la şcoala din sat.

„Spăla podelele pentru 600 de lei cu apă rece, iar eu stăteam cu nepoţelul acasă. Nici prin gând nu mi-a trecut că încălcam legea”, se plânge femeia.

300 de lei pentru „patru suflete”

Fiica sa a primit şi salariul, şi indemnizaţia copilului, ceea ce contravine legislaţiei. „Dar cum să trăim cu 300 de lei? Avem o vacă şi câteva găini prin jurul casei, altfel am muri de foame. Pe timp de iarnă, stau la mine ca să nu încălzim două case, cubul de lemne costă 550 de lei, şi la mine este mai călduţ în casă”, spune femeia plângând.

Fiica sa „a fost chemată la raion” pentru că a încălcat legea, angajându-se pentru a-şi hrăni cei doi copii în vârstă de patru şi nouă ani. „Acum trebuie să întoarcă statului indemnizaţia de 300 de lei pe care a primit-o timp de un an pentru îngrijirea copilului. Aşa mi-a spus Tamara Ioniţă. Să ducem 3600 sau 3900 de lei la raion. Nu ştiu ce să facem. Să vând vaca? Cu ce să trăim şi să hrănim copiii. Dna Ioniţă mi-a spus că dacă nu întoarcem banii până la sfârşitul lui februarie, dosarul va fi transmis în judecată. Când m-a văzut că plâng, mi-a spus să-i dăm lunar câte 300 de lei ca să-i ducă la bancă”, povesteşte pensionara problema care o nelinişteşte.

Legislaţia (im)perfectă

„Acţionăm în baza legii. Rodica Tentiuc a primit şi salariul de 600 de lei, şi indemnizaţia lunară pentru copil, ceea ce contravine legislaţiei. Odată ce mama unui copil este angajată, nu mai poate primi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului”, a comunicat pentru JURNAL directorul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Hânceşti, Tamara Ioniţă.

Potrivit funcţionarei, în cazul în care situaţia financiară este foarte grea şi nu se poate achita integral suma, în baza unui proces-verbal, persoana rambursează lunar la Banca de Economii suma respectivă. În plus, familia ar trebui să primească ajutor social de la primăria din localitate.

„Am sunat-o şi pe Valentina Buliga. Ministrul mi-a spus că aşa e legea şi nu poate anula nimic. Mi-a spus să scriu o plângere în care să descriu amănunţit situaţia”, mărturiseşte Natalia Chitic. Femeia ne îndeamnă să intrăm la ei să vedem cum trăiesc. „Uneori, n-am un leu să cumpăr nepoţeilor o bomboană. Ce ştie un copil de patru ani?… Nu avem cum să achităm. Să vină să vadă cum trăim.”

„De ce nu am fost preîntâmpinate?”

Asemenea cazuri mai sunt. În aceeaşi situaţie s-a pomenit şi profesoara Marina Ciorici din aceeaşi localitate. „Mi-am lăsat copilul de patru luni acasă în grija mamei pentru că am fost rugată cu multă insistenţă de direcţia Gimnaziului Bălceana să revin la serviciu. Nu aveau alt profesor pentru limba franceză”, mărturiseşte tânăra mămică.

Femeia trebuie să întoarcă circa 1700 de lei, bani calculaţi din septembrie, când s-a reangajat, salariul ei fiind de 2000 de lei. „A trecut termenul limită fixat pentru a întoarce indemnizaţia lunară de îngrijire a copilului. N-am achitat şi nu ştiu dacă voi merge să achit”, spune ea. „Dacă au depistat acum aceste ilegalităţi. De ce nu am fost preîntâmpinate? Toate datele sunt în computer”, a conchis pe un ton întrebător profesoara de franceză.

Indemnizaţia socială de iarnă, primită vara

„Cunosc situaţia acestei femei pentru că a fost la mine. I-am explicat că, odată ce fiica ei a fost angajată, nu mai poate beneficia şi de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului, indiferent de mărimea salariului. În cazurile familiilor care se confruntă cu o situaţie grea, se acordă un ajutor social”, a declarat Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. „Nu pot răspunde la alte întrebări, deoarece nu pot vorbi”, s-a scuzat ministra şi a închis telefonul.

Asistentul social de la Primăria Bălceana, Elena Trestianu, menţionează că într-adevăr situaţia familiei Tentiuc este dificilă. Primăria a inclus-o în lista pentru ajutorul social pentru perioada rece a anului pe mama Rodicăi Tentiuc, Natalia Chitic.

Femeia va primi compensaţia socială în valoare de 200 de lei  pentru perioada rece a anului. „Pe moment, încă nimeni n-a primit nimic”, a afirmat asistenta socială. Aceasta ne mai spune că soţul Rodicăi Tentiuc se vede că nu e sănătos, dar nu are statut nici de şomer, nici de invalid, şi de aceea nu poate fi inclus în lista celor care beneficiază de ajutor social.

 

The following two tabs change content below.