Aspirații și împliniri într-un stat democratic

victoria blog

Orice profesie în Germania poate fi studiată de oricine vrea să învețe și se regăsește în domeniul pe care îl alege. Am tras concluzia după ce într-una din dimineți am intrat în discuție cu una dintre femeile care fac curat în birourile Deutsche Welle. O vedeam cum se deplasează pe etaj cu un coș mare pe roți cu toate cele necesare pentru a şterge praful prin birouri. Mi-a atras atenția tinerețea ei, frumusețea și faptul că este însărcinată.

Într-o zi, după ce ne-am salutat și ne-am zâmbit reciproc, am intrat în vorbă cu Ikram (26 de ani). Femeia e născută în Germania, dar originile ei se trag din Maroc, de unde-i sunt părinții care acum 40 de ani au venit în Germania. Ea mai are o soră și doi frați. Este studentă la medicină și serviciul îi permite să aibă un ban pentru a se întreține singură cât studiază, dar și pentru a ieși în concediu de îngrijire a copilului. Soțul ei este spaniol și este electrician de profesie. Îmi spune că va sta până la trei ani cu copilul pentru că, în această perioadă, îl va alăpta ca să crească sănătos. În acest timp, Ikram va întrerupe studiile, după care le va relua, pentru că își dorește să devină medic, ca și sora sa, care a finalizat deja studiile în medicină și lucrează în calitate de medic, cu un salariu începător de 5 mii de euro.

În Germania poți învăța, lucra concomitent, important e ca să poți susține examenele de trecere de la an la an ca să obții diploma ce îți va permite să muncești în domeniul ales. După ce o ascult, mă întreb cine învață, mai bine zis, cine îşi permite să învețe la noi la Universitatea de Medicină?

10 noiembrie 2015, Bonn, Germania

The following two tabs change content below.