Asistentele medicale vor avea studii superioare

Mellody Bullock, expert în nursing, aflată la a cincea vizită în RM, William H. Moser, ambasadorul SUA, la CNMF

Îmbunătăţirea capacităţilor asistenţilor medicali ajută medicii să trateze un număr mai mare de pacienţi

Asistenţa medicală este necesară şi importantă, dar mai puţin prestigioasă. Pentru ca prestigiul acestui domeniu să crească, un grup de cinci asistenţi medicali din statul Carolina de Nord, SUA, oferă asistenţă lucrătorilor medicali din Republica Moldova. În acelaşi timp, în viitorul apropiat se preconizează deschiderea unei facultăţi de nursing în cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

La intrarea în Colegiului Naţional de Medicină şi Farmacie (CNMF) din Chişinău, patru tineri stau ca pe ace. În timp ce unii repetă de zor formulele de salut în engleză, alţii îşi setează aparatele de fotografiat ca să vadă dacă funcţionează. „Îl aşteptăm pe ambasadorul SUA. Avem pregătite şi mărţişoare”, ne spune Corina Paşca, studentă în anul doi la CNMF, în timp ce se leagănă de pe un picior pe altul.

Îmbunătăţirea calităţii serviciilor

Aceştia ne spun că trei asistenţi medicali din SUA susţin de miercuri dimineaţă traininguri. „Au fost realizate trei prezentări despre pregătirea asistentelor medicale în America. Acest sistem urmează să fie implementat în RM din 2015, acum se lucrează la elaborarea curriculei şi a planurilor de studii. Trainingurile de astăzi fac parte dintr-un proiect de lungă durată ce îşi propune realizarea unui schimb de experienţă între statul american Carolina de Nord şi Republica Moldova, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite de asistentele medicale”, ne spune pe nerăsuflate directoarea.

La auzul anunţului că se apropie maşina lui William H. Moser, ambasadorul SUA, cei doi se grăbesc afară, iar tinerii, ca la un semn, încep a murmura salutul în engleză. „Ne-au ales pe noi pentru că vorbim engleza”, îmi spune Anton Marchin, student în anul I, fără să-şi dezlipească ochii de la uşă.

Suportul necesar

William H. Moser îşi face apariţia, zâmbind larg şi ascultând cu atenţie salutul studenţilor. „La intrare, doi tineri frumoşi mi-au pus în piept un mărţişor. Alături de mărţişor port insigna cu drapelul RM şi al statului american Carolina de Nord”, menţionează reprezentantul diplomatic, ieşind de la tribună, pentru a fi mai aproape de cei prezenţi.

„Prin îmbunătăţirea capacităţilor asistenţilor medicali, programul ajută medicii să trateze un număr mai mare de pacienţi şi să realizeze programe de prevenire a bolilor”, mai susţine ambasadorul SUA în RM.

În acelaşi timp, obiectivul asistenţilor medicali americani este să afle mai multe despre sistemul de nursing din RM, ca să poată oferi suportul necesar, afirmă Robert Lang, maior în cadrul Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord.

Mellody Bullock, expert în nursing, aflată la a cincea vizită în RM, spune că a observat unele schimbări în bine: „Anul trecut, am instruit cadre medicale. Am făcut-o cu plăcere, am văzut că asistentele deveneau din ce în ce mai sigure pe ele”.

Salarii mici

Elena Stempovscaia, preşedinta Asociaţiei de Nursing din RM

Elena Stempovscaia, preşedinta Asociaţiei de Nursing din RM, spune că ceea ce interesează partea moldovenească este instruirea, pregătirea asistenţilor medicali, mai ales că acum, în Republică Moldova, au fost elaborate curricule noi. „Până acum, singurele studii de care beneficiau erau cele de la colegiul de medicină. Experţii americani au povestit din experienţa lor. În SUA sunt mai multe categorii de asistente medicale: practiciene, cu studii superioare (monitorizează asistentele începătoare), şi cu masterat sau grad ştiinţific de doctorat”, declară Stempovscaia.

Aceasta mai susţine că asistenţa medicală în RM este o profesie necesară, importantă, dar nu atât de prestigioasă din cauza salariilor mici. Programul umanitar de angajare civică al Comandamentului European al SUA a oferit toate materialele necesare. Instruirile au loc la Clinica mobilă a Ministerului Apărării, Spitalul militar, Colegiul de Medicină şi Farmacie din Chişinău şi clinica din satul Codreanca, raionul Străşeni, în perioada 17–23 martie curent.

 

 

 

 

 

Marina Liţa

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)