Asistenţă tehnică din partea UE pentru reformarea justiţiei

60 din cele 124 de milioane de euro necesari pentru reformarea sectorului justiţiei vor fi donaţi de UE

Uniunea Europeană şi Guvernul Republicii Moldova au lansat pe 7 august curent un proiect de asistenţă tehnică pentru a susţine edificarea unui sistem de justiţie independent şi transparent în Republica Moldova. Costul proiectului este de 2,2 milioane de euro.

În total, pentru patru proiecte de asistenţă tehnică, se vor acorda 10 milioane de euro. Pentru implementarea strategiei de reformare a domeniului justiţiei se vor acorda încă 60 de milioane de euro din cele 124 necesare.

La eveniment au fost prezenţi prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, şeful Delegaţiei UE în RM, Dirk Schuebel, şi liderul echipei care implementează proiectul, Erik Svanidze. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a declarat că proiectul îşi propune să susţină reforma justiţiei. Un obiectiv al proiectului este acordarea asistenţei tehnice tuturor instituţiilor din domeniul justiţiei implicate în domeniul de reformare.

Un alt obiectiv este consolidarea capacităţilor Mecanismului de Coordonare şi Monitorizarea a implementării strategiei de reformare. „În acest proces sunt implicaţi sute de profesionişti din diferite domenii. Proiectul este primul din seria celor patru finanţate de UE în domeniul reformării justiţiei. Vom beneficia de suport instituţional. O componentă importantă este dezvoltarea capacităţilor de asimilare”, a explicat Oleg Efrim.

Proiectul va fi implementat în următorii trei ani și este parte a unui program de asistență tehnică de 10 milioane de euro oferit de UE pentru a susține reforma justiției în R. Moldova.

Dirk Schuebel a menţionat că evenimentul are loc la puţin timp de la semnarea de către guvernul R. Moldova şi UE a acordului financiar privind suportul financiar direct al reformei justiţiei în valoare de 60 de milioane de euro.

 

124 de milioane de euro costă reforma domeniului justiţiei în Republica Moldova, spune ministrul Justiţiei Oleg Efrim. Comisia europeană va dona Republicii Moldova jumătate din această sumă – 60 de milioane de euro, cealaltă va fi acoperită din bugetul de stat şi din donaţii ale partenerilor. „Costurile pentru strategie sunt 124 de milioane de euro, aşa cum am evaluat în 2011. Avem acoperite 60 de milioane din partea UE plus sume din partea altor parteneri, care nu vin în buget, dar care pot acoperi acţiuni din strategie. Ceea nu ajunge va fi acoperit din bugetul R. Moldova”, a declarat pentru JURNAL ministrul Justiţiei.

INTERVIU

„60 de milioane pentru reforma justiţiei, sumă fără precedent”

Interviu cu Erik Svanidze, liderul echipei care implementează proiectul de asistenţă tehnică

– Stimate domnule Svanidze, ce se va întâmpla de fapt în aceşti trei ani de asistenţă europeană în domeniul reformării justiţiei?

Există un plan bine definit, o strategie. Toate activităţile sunt foarte bine concepute. A fost elaborat un program de reformare comprehensiv care acoperă întreg domeniul. Sunt şapte aşa-numiţi piloni care presupun 500 de acţiuni. Acestea includ activităţi care nu se referă doar la adoptarea de legi. Este un fel de cadru de lucru de la care aşteptăm rezultate. Chiar dacă veţi avea legi foarte bune, va veni timpul implementării acestora, iar acest aspect depinde de cei care aplică legile. Fenomenele respective trebuie să ducă cel puţin la schimbarea mentalităţii a celor care lucrează în domeniul justiţiei. În această doleanţă a noastră nu există o reţetă unică, dar trebuie să aducă schimbări de calitate substanţiale. Presupune mai mult decât implementarea activităţilor.

– Să înţeleg că vă referiţi la schimbarea mentalităţii? Poate ar fi mult mai eficient să înlocuim oamenii din domeniul justiţiei, să aducem tineri?

Toate acţiunile privind adoptarea legilor, politicilor, schimbări la nivelul instituţiilor presupun că vor contribui la schimbarea mentalităţii. Acest lucru nu se realizează în mod automat.

Cum am şi spus, nu există o singură cale, o singură reţetă. Cei care vin după pot să continue aceleaşi practici. Dar nu exclud, desigur că vor fi schimbări, nu neapărat în rândurile angajaţilor simpli, ci mai curând în rândurile conducerii, celor care sunt factori de decizie în justiţie.

– Toată lumea vorbeşte despre faptul că R. Moldova este istoria de succes din cadrul Parteneriatului Estic, cu toate acestea, avem foarte mari carenţe în domeniul justiţiei. De exemplu, Georgia a cunoscut un bun progres în domeniul reformării justiţiei. Mai este valabilă în acest sens sintagma istorie de succes pentru Chişinău?

Aş spune că Georgia are anumite reuşite, în mod special în combaterea corupţiei, în domeniul justiţiei, în societate. Din acest punct de vedere este o istorie de succes. Pot să confirm acest lucru. Deşi nu am fost implicat în acest proces, am fost în afara Georgiei. Pot să confirm că acest lucru s-a întâmplat, deşi niciodată nu am crezut că se poate realiza aşa ceva în Georgia. Sunt însă alte probleme cu care se confruntă statul georgian.

În R. Moldova se lucrează acum la reformarea domeniului justiţiei, aici lipseşte impactul reformei. Dacă e să comparăm lipsa impactului la conducerea unui automobil, e ca şi cum acceleraţi cu viteza a patra, dar, aflându-vă în noroi, staţi pe loc. Faptul că motorul funcţionează nu înseamnă că mergeţi în direcţia potrivită. Deci trebuie să avem grijă ca aceste reforme să nu fie implementate de dragul reformelor, ci să aducă schimbări. R. Moldova mai are mult de lucru în acest sens. Oamenii trebuie să simtă schimbările cadrului legal. În acest sens, cred că R. Moldova rămâne deocamdată în urmă.

– Aţi putea spune că, după Georgia, suntem a doua plasată din PE din punct de vedere al reformării justiţiei?

Nu aş face un asemenea clasament. Nu vreau să vorbesc în asemenea termeni. Georgia are progrese în anumite domenii, R. Moldova în altele. De notat că la Chişinău există o voinţă de reformare la nivel politic, o voinţă care nu este susţinută în aceeaşi măsură la nivel instituţional şi la nivelul angajaţilor instituţiilor.

– UE ne oferă bani pentru a reforma domeniul justiţiei, vă aşteptaţi ca şi guvernul nostru să contribuie la asta?

Este de fapt un fel de regulă în UE ca şi guvernul să vină cu buget în acest sens. Nu substituim guvernul în contribuţia financiară. Dar vreau să vă spun că suma este una fără precedent – 60 de milioane de euro pentru domeniul justiţiei al unei ţări atât de mici.

Interviu realizat de Vadim Vasiliu

 

The following two tabs change content below.