Asistenţa financiară a statului român destinată reparaţiei grădiniţelor, repartizată de democraţi primăriilor acestora // HARTĂ

Guvernul României a aprobat în august curent acordarea de sprijin financiar nerambursabil în valoare de 5 milioane de euro R. Moldova. Dintre acestea 3 milioane de euro vor fi alocate pentru construcţia şi reparaţia a 83 de grădiniţe, iar 2 milioane de euro – pentru lucrări de infrastructură rurală.

Beneficiarele sunt în proporţie de 80% localităţile ai căror primari fac parte din Partidul Democrat, deşi Guvernul României a solicitat insistent ca aceşti bani să fie repartizaţi proporţional pe zone. În octombrie, Valentina Buliga, fosta ministră a Municii, Protecţiei Sociale şi Familiei, actualmente vicepreşedintă a PDM, s-a lăudat în cadrul unei întruniri organizată în raionul Glodeni că, datorită democraţilor, în acest raion, au fost repartizate resurse financiare din asistenţa statului român.

În comuna Balatina, raionul Glodeni, la sfârşitul lunii septembrie, a fost dată în exploatare una dintre grădiniţele reparate capital din fonduri germane şi româneşti. Reprezentanţii democraţilor şi consilierii raionali le-au spus localnicilor că aceste reparaţii au fost efectuate de asemenea datorită PDM. Serviciul de presă al Partidului Democrat nu a vrut să comenteze aceste declaraţii.

În raionul Nisporeni, 17 localităţi vor beneficia de finanţare românească

Lista instituțiilor preşcolare a fost elaborată de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al R. Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației. După mai multe solicitări din partea noastră, Ministerul Educaţiei ne-a oferit lista celor 83 de grădiniţe şi ne-a explicat că grădiniţele au fost incluse în funcţie de numărul copiilor.

Astfel, potrivit acestei liste, în raionul Nisporeni sunt cei mai mulţi copii, şi aici vor beneficia de finanţare tocmai 17 localităţi. Din raionul Floreşti au fost alese zece localităţi după aceleaşi principii, iar în alte raioane – doar câte patru, două sau niciun sat. Un alt aspect, poate cel mai important, pe care l-am depistat este apartenenţa politică a primarilor din aceste localităţi, peste 80% din localităţile selectate au primari democraţi. Primarul satului Puhoi, Petru Frunze, ne-a declarat înainte de alegerile prezidenţiale că aceşti bani au fost repartizaţi pe criterii politice. „În fiecare localitate avem copii şi grădiniţe care trebuie reparate, însă banii au fost repartizaţi după alte criterii. Dacă vrem să fim de-ai lor, avem finanţe, dar dacă nu, nu! Suntem nevoiţi să suportăm consecinţele”, a menţionat primarul.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)