Asigurare medicală de patru ori mai ieftină

SĂNĂTATE // În atenţia agricultorilor! Până pe 31 octombrie ei îşi pot procura poliţa de asigurare medicală cu o reducere de 75 %

Majoritatea persoanelor îşi dau seama cât de importantă este poliţa medicală doar atunci când ajung la spital. Deţinătorii de poliţe se pot bucura de investigaţii medicale, medicamente, internare în spital – toate gratuit, dacă îşi iau poliţa de asigurare medicală până pe 31 octombrie, mai mult, vor fi scutiţi de achitarea obligaţiunilor financiare prescriptibile faţă de fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru perioada precedentă anului 2011.

Olga Baciu

Aşa că cei care nu dispun de prime de asigurare procurată în acest an vor fi  nevoiţi să scoată din buzunar sume substanţiale de bani pentru a beneficia de asistenţa medicală de care au nevoie. Dat fiind faptul că agricultura rămâne a fi unul dintre cele mai periculoase sectoare în termeni de accidente la locul de muncă, este primordial ca fermierii să profite de ocazia oferită de Compania Naţională de Asigurare în Medicină (CNAM) şi până pe 31 octombrie să procure poliţa medicală la un preţ de doar 693 lei. „Cei care nu-şi vor cumpăra poliţe medicale până pe 31 octombrie vor trebui să achite prima integral, 2772 de lei, plus amenzi, şi penalităţi în valoare de 0.1% la fiecare zi de întârziere”, susţine Lilia Onea, şefa Serviciului de Informare şi Relaţii cu Mass-Media al CNAM.

Deşi iniţial termenul limită pentru procurarea poliţelor de asigurare era stabilit până pe 31 martie, reprezentanţii Guvernului au venit în întâmpinarea fermierilor şi au prelungit termenul până pe 31 octombrie. „A fost luat în consideraţie faptul că venitul esenţial al unui agricultor este din recolta produselor care se face în primele luni de toamnă”, a menţionat Dumitru Batâr, directorul Agenţiei Teritoriale (AT) Cahul. Pe acesta îl poţi vedea des pe terenurile agricole, vorbind cu agricultorii despre importanţa poliţei de asigurare. Astfel timp de 9 luni AT Cahul a realizat 2855 poliţe în valoare de aproximativ 3 milioane lei. „Deţinătorii de primă medicală trebuie să fie asiguraţi cu deservire medicală gratuită. Dacă se întâmplă ca un spital să nu dispună de medicament şi pacientul să fie nevoit să-l cumpere, instituţia medicală este obligată la finele tratamentului să-i restituie suma integral. Am avut un asemenea caz şi, prin intermediul instanţei de judecată, medicul care a încălcat legislaţia în vigoare a fost tras la răspundere, iar pacientul şi-a întors nu doar banii cheltuiţi pe medicamente, dar i-a fost achitată şi o despăgubire morală în valoare de 500 de lei”, a exemplificat Batâr. Deci deţinătorii de primă se bucură de un set de drepturi pe care medicii sunt obligaţi să le respecte, inclusiv asigurarea cu medicamente de care are nevoie pacientul deţinător de poliţă de asigurare. Pe moment Compania compensează peste 700 de denumiri comune internaţionale de medicamente, pe care pacienţii le pot administra în ambulatoriu.

Medicii care nu-şi respectă obligaţiile faţă de persoanele care deţin poliţe şi cer bani pentru prestarea serviciilor medicale riscă să se trezească cu dosar penal. Important este ca pacientul care simte că îi sunt lezate drepturile să sesizeze reprezentanţii Agenţiilor Teritoriale ale CNAM pentru ca aceştia să ia măsurile corespunzătoare. „O pacientă s-a adresat la noi cu o plângere pe numele unui chirurg care i-a cerut 240 lei pentru a-i scoate aţele în urma unei operaţii. Noi am sesizat centrul anticorupţie despre acest caz. Trebuie să spun că beneficiarul avea dovada achitări sumei în formă de bon de plată. Este un lucru important să ştie toată lumea despre asta. Nu eşti sigur că trebuie să plăteşti, cere bonul de plată pentru ca să poţi demonstra oricând faptul achitării banilor fie acasă, în familie dacă trebuie, fie şi instanţelor care să poată să-ţi apere drepturile”, a menţionat şeful AT Cahul.

Reduceri semnificative pentru agricultori

Toader Braga din Hânceşti spune că deşi este mecanic de meserie, dragostea pentru pământ l-a făcut să practice agricultura de zeci de ani. Are plantaţii enorme de viţă de vie care îi consumă nu doar multe puteri, dar şi sănătate. Poliţa de asigurare este un colac de salvare pentru el atunci când ajunge în faţa medicului. Se bucură nespus de mult pentru reducerile la prima de asigurare pentru deţinătorii de terenuri agricole. „După ce termin de recoltat poama, mă pot duce liniştit şi la spital. Mai multe lucruri mă cam supără, dar faptul că mă pot trata gratuit e foarte binevenit, mai ales luând în consideraţie veniturile unui agricultor”, ne-a vorbit Toader Braga.

În spitalul din Hânceşti, din toţi pacienţii internaţi, doar o singură persoană nu are poliţă de asigurare. Zinaidei, care suferă de diabet zaharat, prima medicală îi asigură un tratament gratuit. „Eu stau în spital cel puţin o dată pe an. Vă imaginaţi câţi bani ar fi trebuit să cheltui dacă nu aş fi avut poliţă? Pe pacientul care nu o are o zi în spital îl costă 117 lei”, a subliniat Zinaida. Directoarea AT Hânceşti, Maria Codreanu, consideră că numărul încă mic al persoanelor care se adresează după poliţa de asigurare medicală se datorează faptului că oamenii sunt puţin informaţi despre beneficiile acesteia, iar cei care o au nu ştiu cum să se folosească de ea şi adesea cad pradă medicilor corupţi. „Avem foarte multe cazuri când persoanele au cumpărat poliţa de asigurare abia în ziua când au ajuns la spital. Ei au estimat cheltuielile pe care trebuia să le achite pentru tratament în cazul în care nu au poliţă şi le-a ieşit că e mult mai convenabil să cumpere poliţa de asigurare medicală”, a menţionat Codreanu.

Amintim că agricultorii pot beneficia de primă de asigurare la preţ redus până pe data de 31 octombrie. În prezent, mai mult de jumătate din agricultori încă nu şi-au cumpărat poliţe medicale.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)