ASCENSIUNE // Leanca Grâu, fiica actorului moldovean Gheorghe Grâu, este noua stea a cinematografiei ruse

Fata cu părul de grâu
Leanca Grâu se află în prezent la Roma, unde împreună cu iubitul său, un regizor cunoscut din Rusia, savurează fiecare clipă a primei iubiri. Tatăl său, Gheorghe Grâu, ultima dată a fost văzut pe străzile Chişinăului, cerşind ajutor de la trecători. Puţini sunt cei care cunosc că fiica lui D’ Artagnan, din recentul film rusesc „Revenirea muşchetarilor”, este rodul dragostei dintre doi tineri studenţi la Moscova, originari din R. Moldova, poetesa Olga Ilniţkaia şi actorul Gheorghe Grâu.
„Micuţa principesă”
Frumoasă, elegantă, firavă, neobişnuită, o fată care-i lasă pe toţi regizorii frapaţi de privirea ei străpungătoare şi ochii negri larg deschişi. „Spre deosebire de colegele mele actriţe, niciodată nu am luptat pentru a obţine un rol. Rolurile vin la mine”, spune Leanca Grâu.
Astfel, la vârsta de 22 de ani, Leanca Grâu a jucat în mai mult de 20 de filme şi trei spectacole. Debutul în cinematografie a avut loc la vârsta de patru ani, în 1992, în pelicula „Unul”, unde Leanca a fost protagonista cu numele sugestiv „Ea”.
„Pentru rolul în „Micuţa principesă”, al doilea film în care am jucat, am luat premiul I la festivalul ”Orlionok” şi am fost desemnată cea mai bună actriţă. Atunci, pentru prima dată, am aflat ce înseamnă să fii populară şi ce este boala vedetismului. Vă imaginaţi, să ai doar zece ani, să fii înconjurată de vreo 500 de tineri şi fiecare să vrea un autograf de la tine!”, îşi aminteşte Leanca. În asemenea momente, alături era mama Olga, care o cobora cu picioarele pe pământ pe micuţa actriţă.
Marea realizare a actriţei de origine moldoveană este rolul fiicei lui D’ Artagnan din filmul ”Revenirea muşchetarilor”, o continuare a celebrului film sovietic ”D’ Artagnan şi cei trei muşchetari”, unde a jucat alături de cunoscuţii actori ruşi Mihail Boiarski, Veniamin Smehov, Valentin Smirniţki, Igor Starîghin. De asemenea, Grâu este protagonista serialului ”Barviha” despre tinerii de bani gata din Moscova, serial difuzat de canalul TNT.
Amintiri şi regrete
Viaţa de actriţă, cu repetiţii cotidiene, filmări, sesiuni foto, nu a mai lăsat loc şi pentru joaca împreună cu alţi copii. „Eu nu am prietene de vârsta mea. Şi în genere, unica mea prietenă este mama”, a declarat Leanca pentru JURNAL. Olga Ilniţkaia, mama Leancăi Grâu, s-a dedicat întru totul fiicei. După despărţirea de Gheorghe Grâu, ea s-a stabilit cu traiul la Moscova, s-a recăsătorit şi astăzi, potrivit fiicei sale, este destul de fericită. Cu toate acestea, Gheorghe Grâu a fost unicul bărbat din viaţa Olgăi cu care aceasta are un copil. „În Moldova nu am mai fost de foarte mult timp. Însă în copilărie adesea mă plimbam cu bunicii în zona Lacului Comsomoliştilor din Valea Morilor. Îmi pare foarte rău că a fost secat”, regretă Leanca.
Prezentată în mass-media de la Moscova drept ”fiica unui celebru actor român”, actriţa spune că înţelege româna, însă îi trebuie ceva timp ca să se concentreze şi să spună câteva cuvinte în limba tatălui ei. Într-un interviu pentru revista ”Maxim”, pentru a satisface curiozitatea reporterului, aceasta a şi rostit următorul vers în limba română: ”Voi face tot, să cânte păsările în inima ta!” Amintirea plăcintelor făcute de bunica este, se pare, unicul lucru care o mai leagă de Moldova. „Ce face tata în prezent nu ştiu. Nu am auzit nimic despre el”. La toate întrebările referitoare la relaţia cu tatăl Gheorghe Grâu, Leanca a refuzat categoric să răspundă.
„Totul ar putea fi altfel”
Gheorghe Grâu, actor cunoscut în anii ’90, a jucat în rolul principal în filmul regizorului Valeriu Jereghi „Totul ar putea fi altfel” pentru care a obţinut Premiul I ca cel mai bun actor şi Premiul debutul anului la Festivalul republican de cinematografie în 1983. Actorul s-a produs de asemenea în pelicula ”Mama vitregă”, alături de celebra actriţă rusă Margarita Terehova. Cu aceasta cariera de actor a lui Gheorghe Grâu a luat sfârşit. Totul ar fi putut fi altfel, dacă actorul nu ar fi căzut în patima paharului.
„A fost cu adevărat talentat, însă alcoolul s-a făcut stăpân pe viaţa lui. Gheorghe şi Olga au fost o pereche foarte frumoasă, apoi s-a născut Leanca. Beţiile fără sfârşit au făcut-o pe soţia lui Grâu să-l părăsească. El a mai încercat să-şi refacă viaţa cu alte femei, dar fără succes. Păcat, Gheorghe era nu doar un actor bun, dar şi un poet excepţional”, îşi aminteşte actorul Andrei Sochircă, care împreună cu Gheorghe Grâu şi alţi artişti din Basarabia au studiat la Şcoala Superioară de Teatru „B.V. Şciukin” din Moscova, pe care Grâu n-a mai absolvit-o, la fel ca şi Institutul Unional de Cinematografie (VGIK) din Rusia al cărui student a fost o perioadă. „Am vorbit cu mai mulţi colegi artişti, însă nimeni nu ştie unde se află acum Gheorghe. Ştiu că a avut o femeie în Cimişlia care avea grijă de el, când era bolnav. Cu vreo câteva săptămâni în urmă, a fost văzut în Chişinău. Arăta îngrozitor, parcă era un boschetar”, spune Sochircă.
„Te caut”
Leanca Grâu spune „Te caut”, însă aceste cuvinte, spre marea noastră dezamăgire – căci cu toţii credem în finale fericite – nu îi sunt adresate tatălui din Moldova. „Te caut” este ultima peliculă în care s-a produs actriţa, film ce va apărea pe ecrane în a doua jumătate al anului 2010. La probele pentru acest film Leanca l-a găsit pe cel pe care l-a căutat toată viaţa.
„A fost dragoste la prima vedere. Regizorul Mihail Vainder mi-a cucerit inima şi, dacă voi fi pusă vreodată să fac alegerea dintre carieră şi viaţa familială, voi alege familia”, ne-a spus cu fermitate Leanca în timp ce îşi pregătea geanta pentru călătoria romantică la Roma, unde presupune că va fi cerută de soţie.
Planuri
Pe viitor Leanca planifică să se dedice scenaristicii. Primul scenariu scris de ea va fi despre soarta unei tinere care se aseamănă foarte mult cu cea a actriţei Leanca Grâu. Însă până atunci, Leanca Grâu poate fi urmărită în rolurile principale în filmele „Cvartet”, „Să iubeşti şi să urăşti”, „Inima căpitanului Nemov”, „Prima noapte a lunii” care vor apărea pe parcursul anului 2010. În revista pentru bărbaţi „Maxim”, Leanca Grâu apare într-o nouă ipostază, dezgolită frumos.
The following two tabs change content below.