Asasinarea lui Boboc face noi victime

PROCES // Martorii din dosarul lui Valeriu Boboc sunt ameninţaţi şi obstrucţionaţi

7 aprilie 2009 continuă să influenţeze viaţa tinerelor care, în noaptea protestelor, au fost agresate de poliţişti alături de Valeriu Boboc, tânărul ucis în timpul descinderii în forţă a reprezentanţilor forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cele două tinere care au acceptat să figureze în calitate de martore în dosarul lui Valeriu Boboc continuă să fie intimidate şi ameninţate. Una din ele a decis să părăsească Republica Moldova. Cealaltă refuză să mai discute, până şi cu avocatul familiei Boboc, după ce jurnaliştii care au asistat la şedinţa de judecată, marţi, 11 ianuarie, au comis o gafă dezvăluind în presă identitatea acesteia, chiar dacă în timpul şedinţei de judecată, judecătorul a solicitat să nu apară imagini şi numele martorului în mass-media. Avocatul familiei Boboc, Valeriu Pleşca, a declarat pentru JURNAL că martorele sunt intimidate din primele luni în care au acceptat să fie audiate. Conform legii, organul abilitat cu protecţia martorilor funcţionează ca subdiviziune a Ministerului Afacerilor Interne. „Ar fi nevoie de o institutie independentă, cum e, de exemplu, în România. Mecanismul existent nu funcţionează în dosare ca cel al lui Valeriu Boboc”, a opinat avocatul.

Valeriu, tatăl fetei care se afla alături de Boboc în noaptea protestelor, ne spune că după ce a fost audiată de judecătorul de instrucţie, fiica sa a decis să plece peste hotare. “Iniţial, au telefonat-o pe ea, au înjurat-o şi au avertizat-o că martorii nu trăiesc mult. După aceea ne-au telefonat nouă acasă şi ne-au spus să pregătim pomelnicul. Nu s-au prezentat. Toate ameninţările au fost făcute la telefon. Nu ştiam că fiica noastră este martoră în vreun dosar. Abia peste un an de la cele întâmplate am aflat prin ce a trecut”, ne spune tatăl fetei vădit răvăşit de situaţie.

Refuză să depună mărturii

Potrivit lui Valeriu Pleşca, tânăra a început să fie intimidată încă din luna mai 2009. „Pot doar să presupun că a avut loc o scurgere de informaţii din dosar. Era cautată de persoane destul de serioase la gazda unde locuia şi unde nici măcar nu era înregistrată. Am solicitat în repetate rânduri protecţia martorei, dar toate cererile noastre au fost respinse. Înainte să apară în instanţa de judecată, a fost sunată ea şi familia ei. După ce a fost audiată de judecatorul de instrucţie la etapa urmăririi penale, tânăra a părăsit ţara. Nu a depus mărturii în instanţă. Cred că persoanele care le terorizează au un scop, ori să nu fie recunoscute, ori să nu se demonstreze prin probe caracterul bine organizat al evenimentelor din noaptea de 7 spre 8 aprilie”, ne mai spune avocatul.

“Vrem să fim lăsaţi în pace”

Familia martorei refuză să comunice azi cu avocaţii sau cu familia lui Valeriu Boboc. “A fost bătută cu bestialitate în Piaţa Marii Adunări Naţionale. De atunci are mari probleme de sănătate, tremură, la cel mai mic stres îşi pierde cunoştinţa. A trecut prin multe greutăţi. Am decis cu soţia că îi va fi mai bine mai departe de casă. Regretăm ceea ce i s-a întâmplat familiei Boboc, dar ceea ce a putut face fiica noastră pentru ei a făcut deja. Acum vrem să fim lăsaţi în pace”, ne mai spune tatăl fetei. Acesta mai precizează că nu au depus cerere la poliţie, fiica lor fiind victimă a oamenilor legii. “Nu mai avem încredere astăzi în nimeni”, ne spune el la despărţire.

Valeriu Boboc a încercat să fugă

Cealaltă martoră, în vârstă de 26 de ani, a depus mărturii în instanţă la 11 ianuarie curent. Tânăra a relatat că a făcut cunoştinţă cu Valeriu Boboc în seara protestelor. Împreună cu prietena sa şi Valeriu stăteau lângă focul din faţa Arcului de Triumf în momentul în care de ei s-au apropiat persoane înarmate. “Ne-a dat ordine să ne culcăm la pământ, după care s-a auzit o împuşcătură. Au început să mă lovească cu picioarele în spate şi în burtă. Valeriu şi prietena mea au încercat să fugă, dar n-au reuşit. În timp ce ne băteau, s-au apropiat doi colaboratori de poliţie cu cagule. Unul din aceştia a zis să nu ne mai bată căci deja unul e mort”. Tânăra a mai povestit că după ce a fost bătută a fost urcată într-o maşină care aştepta pe strada Puşkin. Împreună cu prietena sa au fost transportate la Comisariatul de poliţie Buiucani. Aici au fost interogate şi duse într-o celulă, unde a mai fost adus un tânăr dezbrăcat cu corpul acoperit de răni. Ion Perju, poliţistul bănuit de moartea lui Valeriu Boboc, prezent la şedinţa de judecată, continuă să pledeze nevinovat.

În seara zilei în care a avut loc şedinţa de judecată numele martorei a fost dezvăluit de mai multe instituţii mass-media.

“Mi-aţi distrus viaţa”

„Seara, am primit un apel telefonic. „Domnule Valeriu, mi-aţi promis că nu voi fi arătată la televizor şi numele meu nu va figura în presă”, mi-a zis martora. Când îmi spunea asta, plângea în hohote. „Mi-aţi promis, dar nu v-aţi ţinut de cuvânt, mi-aţi distrus viaţa. Ce să fac eu acum, unde să mă duc?”, relatează avocatul Valeriu Pleşca reacţia celei de-a doua martore, după ce s-a văzut seara la ecran.

„Din păcate, mecanismul de protecţie a martorului în RM este foarte slab. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că martorele sunt şi victime ale protestelor din 7 aprilie. Cea de-a doua martoră, în afară de frica de agresori, se mai teme de părinţi, care au alte viziuni. Din această cauză, o perioadă îndelungată tânăra a ezitat să depună mărturii”, ne mai spune avocatul care, deşi tânăra refuză să mai discute cu el, îşi exprimă speranţa că aceasta se va prezenta la următoarea şedinţă de judecată.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)