Aşa făcea Donciu bani pentru casa de milioane?

După interviul cu Anatol Donciu din ediţia trecută a JURNALULUI, Grigore Gorea a venit la redacţie cu un teanc de documente să-şi apere onoarea

Dosare penale intentate „de flori de cuc”, încercări prin intermediari de a stoarce bani de la bănuiţi cu ameninţarea că „vor sta la puşcărie” dacă nu dau, ca într-un final să fie clasate acele dosare instrumentate sub îndrumarea lui Anatol Donciu. Cel puţin aşa susţine că i s-a întâmplat în anul 2001 locotenent-colonelul de poliţie Grigore Gorea, căruia i-a fost pornit un dosar penal pe ale cărui acte figurează semnătura lui Anatol Donciu, actualul preşedinte contestat al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI).

Grigore Gorea este fostul ofiţer de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei care în 2004 a făcut dezvăluiri despre modul în care guvernarea comunistă pornea dosare la comandă pe numele oponenţilor politici. Imediat după acele declaraţii, acestuia i-a fost redeschis un dosar penal clasat în 2002, fapt pentru care a stat aproape jumătate de an în închisoare, iar ulterior toate instanţele naţionale de judecată au decis încetarea dosarului pe numele lui din lipsa probelor care i-ar demonstra vinovăţia. Iar CEDO a emis o decizie prin care susţine că Gorea a fost deţinut ilegal, fapt pentru care Republica Moldova a trebuit să-i achite 11 000 de euro.

Nu am zis că Gorea e sau nu e vinovat”

Toate acestea i s-au tras de la un dosar penal pornit în noiembrie 2001 de către procuratura mun. Chişinău, când Anatol Donciu ocupa funcţia de procuror adjunct.

În interviul din ediţia de vinerea trecută a JURNALULUI, Anatol Donciu afirma că subdiviziunea în care lucra „a instrumentat împotriva lui Gorea un dosar penal pentru acte de corupţie”, din această cauză are „o opinie subiectivă” în ce-l priveşte pe acesta. „Să-i fie ruşine pentru declaraţiile făcute. L-am sunat să vorbesc cu domnul Donciu, să-i pun câteva întrebări, dar nu-mi răspunde la telefon”, a venit la redacţie Grigore Gorea „înarmat” cu acte ca să demonstreze că e vorba de un dosar cusut cu aţă albă şi să-şi apere onoarea. „Prin ce i-am lezat onoarea? Eu îmi menţin declaraţiile făcute pentru JURNAL, dar eu nu am zis că Gorea e sau nu e vinovat”, ne-a spus la rândul său Anatol Donciu.

Donciu a trimis anchetatorul

Pe 13 noiembrie 2001, mi-a fost fabricat un dosar penal pentru abuz în serviciu în care eram bănuit că aş fi schimbat măsura de reprimare pentru o persoană din arest preventiv în declaraţie de nepărăsire a localităţii. Dar acestei persoane îi fusese schimbată măsura de reprimare de către Curtea de Apel şi eu nici măcar nu avusesem tangenţă cu acel dosar în calitatea mea de angajat al Comisariatului de la Botanica”, a spus Gorea. În acea zi, în biroul său de la comisariat s-a prezentat anchetatorul Igor Baţalai cu o ordonanţă de percheziţie semnată de Anatol Donciu. „Eu am ieşit azi la serviciu, căci am fost în concediu, şi m-a trimis Anatol Donciu aici, mi-a spus Baţalai. Căuta o cameră de luat vederi pe care chipurile am primit-o de la acel Hibencov căruia i-aş fi schimbat măsura de reprimare. Am sunat atunci la cancelaria Procuraturii sectorului Botanica şi acolo nu era înregistrat niciun dosar penal pe numele meu, dar nu m-am opus. Au efectuat percheziţia, au scris iată acest proces-verbal în care se atestă că nu au găsit nimic, apoi Baţalai a mai scos o altă ordonanţă de percheziţie, deja la domiciliul meu şi ne-am dus. Acasă au verificat până şi în congelatorul frigiderului şi tot nu au găsit nimic. Deşi trebuia să-mi ia explicaţii acolo, Baţalai mi-a zis că o să mă cheme la procuratură peste două-trei zile”, îşi aduce aminte Gorea.

Dosar încetat peste patru luni

Între timp, Gorea se tot interesa la Procuratura Botanica şi nici urmă de dosar penal pe numele său. „Peste două săptămâni, a venit la mine Ş. Şaptefraţi, procuror la procuratura Botanica, şi îmi zice ca are o vorbă cu mine. Mi-a spus că a vorbit cu Donciu şi că vor să mă aresteze. Dar mi-a promis că o să aibă o întâlnire cu Donciu. Peste o zi, m-a sunat acelaşi Şaptefraţi şi ne-am întâlnit în faţa Curţii de Apel. Uite, am vorbit cu Donciu, totul o să fie bine, dar o să trebuiască să faci nişte mişcări, îmi zice. Trebuie două ştuci (mii adică – n.r.) de dolari, m-a anunţat. I-am zis că trebuie să vorbesc cu soţia. Pe urmă, l-am anunţat că nu voi plăti aceşti bani pentru că nu mă consider vinovat şi nici nu am aşa bani. Credeţi-mă, trei luni de zile m-a şantajat acest Şaptefraţi ca să dau banii, invocând numele lui Donciu şi zicând că ăştia îs nebuni şi o să mă aresteze. Nu pot să afirm că Donciu cerea aceşti bani, dar aşa îmi spunea Şaptefraţi. Am avut întâlniri cu el în diverse locaţii din Chişinău. Evident, nu am dat banii. La 12 martie 2002, adică după patru luni, a fost emisă o ordonanţă de clasare a procesului penal, semnată de acelaşi Baţalai, care a constatat lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii (!). Imediat după ce fusese pornit acest dosar de către procuratură, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) m-a concediat fără vreo explicaţie, totul era aranjat. După încetarea acestui dosar, m-am adresat în judecată şi Nicolae Timofti, pe atunci judecător la Tribunalul Chişinău, a decis anularea ordinului MAI şi restabilirea mea la serviciu cu plata salariului pentru cele patru luni cât lipsisem forţat de la locul de muncă”, spune Gorea.

Nu-l cunosc pe Şaptefraţi”

Solicitat de JURNAL, Anatol Donciu afirmă că nu are nicio treabă cu acel dosar. „Hotărârea ceea nu am luat-o eu. Eram şef şi, procesual, semnam nişte acte. Nici cu spatele nu-l cunosc pe Şaptefraţi. Ştiu doar că exista aşa un procuror. Dar n-am avut niciun contact cu el. Şi eu pot să spun că am adunat bani pentru dvs. ca să vă discreditez”, ne-a spus Donciu care susţine că este gata să se întâlnească cu Gorea „să vorbească bărbăteşte”.

Şaptefraţi nu mai lucrează în procuratură de câţiva ani.

Ulterior, Gorea a fost subalternul lui Donciu la CCCEC şi acel dosar cusut cu aţă albă a reînviat după ce acesta a scos în vileag mişmaşurile celor care trebuia să vegheze respectarea legislaţiei.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)