Aş fi vrut…

mariana ticolaz imagine noua

Aş fi vrut să mă nasc cu zece ani mai devreme. Aş fi vrut să copilăresc în anii ’70, să fiu adolescentă în anii ’80 şi în anii ’90 să fiu de douăzeci şi ceva de ani. Să trăiesc din plin perioada speranțelor care încă nu au fost distruse, a deschiderii, a oportunităților de atunci. A casetofoanelor „Elektronika”. A grevelor studenţeşti, a atmosferei din căminele USM, a primelor iubiri.

Aş fi vrut să mă nasc cu zece ani mai târziu. Să fi copilărit în anii ’90, în perioada aia confuză a horror-urilor de modă numite „trening-ul e ptr orice ocazie”, a racketer-ilor şi salariilor în galoşi şi paste făinoase, pentru că aş fi înţeles prea puţin din cele ce se întâmplă în jurul meu. Aş fi avut acum 20 sau 23 de ani şi poate că alegerile pe care le-aş face ar fi altele. Oportunităţile care mi s-ar deschide ar fi altele.

De multe ori m-am întrebat cum ar fi fost dacă… Generația celor născuți în anii ’80 e un fel de generație de tranziție, care nu se încadrează nicăieri. Nu au trăit spiritul anilor ’80, ptr că erau prea mici sau abia se născuseră. În anii ’90 erau în clasele primare sau absolviseră gimnaziul şi erau prea mici ca să înţeleagă ce se întâmpla în jurul lor sau ca să participe. În anii 2000 erau fie prea disperaţi să-şi facă o familie, fie să găsească un venit pentru a-şi plăti studiile „la contract” şi apoi să plece din țară pentru un viitor mai bun, fie şi una, şi alta. Majoritatea au reușit doar una din două.

Anii 2000 au fost anii dezamăgirii, speranțelor distruse şi ai unui vid general. Sau poate mie așa îmi pare. Eu am plecat din Moldova în 2009. Dacă rămâneam, poate viața mea ar fi luat altă turnură. Dar poate nu. Dar despre asta, altă dată.

Mariana Ticolaz

The following two tabs change content below.