Aruncate în stradă de funcţionarii de la Primărie

FĂRĂ SCRUPULE // Un tânăr de 27 de ani s-a ales cu spaţiu locativ după ce a muncit timp de doi ani la Ministerul Agriculturii şi acum vrea să dea afară din casă două orfane

Adriana Poiată şi Aurelia Ursu, două surori în vârstă de 10 şi 18 ani, riscă să ajungă în stradă după ce timp de mai mulţi ani au locuit împreună cu mama lor într-o cameră de cămin dintr-un bloc ce aparţine Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA). Mama fetelor a murit de cancer în 2010. La scurt timp după aceea, surorile au fost abordate de noul proprietar, Andrei Bumbu, în vârstă de 27 de ani, originar din s. Cimişeni, Criuleni. Tânărul s-a ales cu spaţiu locativ prin decizia Direcţiei locativ-comunale a Primăriei Chişinău, după doi ani de muncă în calitate de mecanic auto la o întreprindere a MAIA. Imediat ce a finisat procedura de privatizare a încăperii, Bumbu s-a eliberat din funcţie şi a plecat la muncă peste hotare. Pe moment, el întreprinde toate acţiunile pentru a le determina pe surori să elibereze casa.

Svetlana COROBCEANU

Situaţia celor două fete a fost abordată în cadrul şedinţei săptămânale a serviciilor primăriei Chişinău unde au fost invitate de primarul capitalei Dorin Chirtoacă. „Este o situaţie absurdă. Apare întrebarea cum au fost pregătite actele încât să se ajungă la evacuarea a doi copii orfani dintr-o cameră de cămin care a fost repartizată unui tânăr care nici măcar nu mai lucrează la Ministerul Agriculturii”, s-a întrebat primarul.

Edilul a solicitat să fie anulat bonul de repartiţie eliberat de Petru Gontea, şeful Direcţiei Municipale locativ-comunale. După ce fetele au relatat că au fost avertizate şi ameninţate telefonic şi în scris, Chirtoacă a cerut poliţiei să intervină în cazul în care cineva va încerca să le evacueze cu forţa în stradă. „S-ar putea ca legea să fie de partea acestui cetăţean, dar este absurd ca o hârtie să prevaleze asupra destinului a doi copii. Chiar dacă actele sunt în regulă, am dispus în mod abuziv abrogarea dispoziţiei privind acordarea acestui spaţiu locativ cetăţeanului Bumbu. Mai bine să mă mustre conştiinţa că am încălcat legea decât să fie daţi doi copii nevinovaţi în stradă”, a spus Chirtoacă.

„Nu ştiam că încăperea era ocupată”

Anatol Ivanes, directorul Întreprinderii de Reparare şi Exploatare Auto a MAIA, cel care şi-a dat acordul să fie privatizată încăperea, ne-a spus că a semnat documentul în luna martie curent, având la bază ordinul de repartiţie. „Abia ocupasem această funcţie şi nu ştiam că spaţiul locativ era ocupat de cele două surori. Conform legislaţiei, în cazul în care camera era ocupată nu trebuia să i se elibereze ordin de repartiţie unei alte persoane. Nu ştiu din care cauză acest aspect a fost ignorat”, a mai spus el. Anatol Ivanes le-a propus surorilor să se mute cu traiul într-un alt cămin din subordinea Ministerului Agriculturii, situat în or. Codru. „Le-am propus o soluţie. Din păcate, căminul respectiv e într-o stare deplorabilă, acolo nu este nici apă, nici căldură, şi pentru copii este departe să circule la şcoala în care învaţă. Fetele au refuzat”, a spus Ivanes, specificând că speră ca în comun cu autorităţile locale să găsească o soluţie pentru această situaţie.

Se trage dintr-o familie înstărită

Andrei Bumbu, noul proprietar al locuinţei de pe str. Alexăndrescu 5, le-a avertizat în repetate rânduri pe surori să elibereze casa. „După ce ne-am adresat la Procuratura Municipală, Pretura Buiucani, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, ne-a telefonat noaptea şi ne-a ameninţat că ne dă foc la lucruri dacă nu plecăm. Acesta susţine că nu are unde locui”, ne spune Aurelia. Solicitat de JURNAL, Andrei Bumbu a închis telefonul imediat ce a înţeles despre ce vrem să discutăm.

Reprezentanţii primăriei Cimişeni ne-au informat că Andrei face parte dintr-o familie înstărită. Sora acestuia munceşte în Italia şi el locuieşte în apartamentul ei de la Chişinău. „Nu stă pe drumuri. Au casă la sol, ambii părinţi lucrează şi el se află de câteva luni la muncă peste hotare”, ne-a spus o angajată a primăriei.

Surorile Adriana şi Aurelia Ursu îşi duc traiul din indemnizaţia de 208 lei a surorii mai mici şi din banii Aureliei care oferă ore de muzică.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu