Artur Reşetnicov, fostul şef al SIS: “Hai şi-om umbla prin cimitire şi-om dezgropa”

Artur Reşetnicov, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), a fost audiat recent de Procuratura Generală în calitate de martor în legătură cu evenimentele din 7 aprilie.

Potrivit procurorului Igor Popa, audierea lui Reşetnicov a devenit necesară în urma declaraţiilor făcute de căre ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, şi ex-comisarul general, Vladimir Botnari, care sunt citaţi în dosarul “7 aprilie” în calitate de bănuiţi. După audieri, fostul director SIS a făcut mai multe declaraţii pentru presă. “Hai şi-om dezgropa, hai şi-om umbla prin cimitire! Sunt nişte declaraţii populiste”, a comentat Reşetnicov afirmaţiile recente ale premierului Vlad Filat, despre necesitatea exhumării victimelor din 7 aprilie. Potrivit lui Reşetnicov, scopul protestelor din 7 aprilie nu a fost devastarea instituţiilor de stat, ci provocarea organelor de forţă.

Acesta a menţionat că există „doar o persoană decedată în circumstanţe încă neclare, Valeriu Boboc”, iar ceea ce spune actuala conducere, precum că au mai fost şi alte victime, sunt declaraţii „antiumane şi necreştineşti”.
Potrivit fostului şef al SIS, în timpul protestelor din aprilie au fost sesizate mai multe tentative de provocare a organelor de forţă, de destabilizare a situaţiei, cu încercările de a distruge ulterior sediul Guvernului, SIS-ului, Comisiei Electorale Centrale, cu scopul distrugerii actelor electorale.

Totodată, Reşetnicov a mai declarat că, „după 7 aprilie, la SIS au parvenit informaţii, precum că se urmăreşte o tentativă de asasinare a ex-preşedintelui Vladimir Voronin”. A doua zi, Procuratura Generală a emis un comunicat în care se spune că din luna aprilie 2009 şi până în prezent, procurorii nu au primit nicio informaţie de la SIS cu referire la o eventuală tentativă de asasinare a fostului preşedinte Vladimir Voronin şi că afirmaţiile fostului director SIS vor fi investigate şi în legătură cu acestea vor fi întreprinse măsuri în conformitate cu legea.

Până în acest moment, în dosarul “7 aprilie” au fost audiaţi, în calitate de martori, ex-preşedintele Vladimir Voronin, deputatul comunist, Mark Tkaciuk şi preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco. Potrivit procurorilor, printre persoanele cu funcţii de răspundere, care vor fi citate la Procuratură, se numără premierul Vlad Filat, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, consilierul municipal Oleg Cernei şi alţii.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu