Artistul şi band-ul său organizează un spectacol grandios la Chişinău

Valy Boghean vă invită la concert!

11024752_859653987427708_8944824795103519152_oDe un an, Valy Boghean şi membrii band-ului său fac naveta Chişinău-Bucureşti şi asta pentru că-şi doresc să-şi facă auzite creaţiile şi dincolo de Prut. Şi le reuşeşte de minune, căci publicul din România ştie să aprecieze muzica bună, în special melodiile româneşti vechi, balcanismele şi folclorul.

Şi pentru că muzicianului, asemeni călătorului, îi stă bine cu drumul, celebrul „Boschetar” se află mai mult peste hotare decât în R.Moldova. Totuşi, nu uită nici de publicul din Basarabia, căruia, în ajun de sărbători, i-a pregătit un spectacol grandios, inedit, în cadrul căruia va prezenta mai multe dintre noile sale creaţii.

Revenit de la Berlin, unde alături de colegii săi de band fusese invitat să susţină un spectacol pentru diaspora din Germania, Valy Boghean pregăteşte minuţios cadoul său pentru cei de acasă: concertul care va avea loc duminică, 20 decembrie, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. L-am prins într-o pauză şi i-am „furat” un interviu despre cât de bine au fost primiţi la Berlin, oraş pe care l-a vizitat pentru prima dată.
Timp de trei zile, artistul, împreună cu soţia lui, Violeta, şi colegii săi de trupă, au fost răsfăţaţi de cei din diasporă: au vizitat cele mai populare obiective turistice şi au primit daruri alese. De asemenea, au profitat de ocazie şi le-au cumpărat celor dragi cadouri pe care urmează să le pună sub brăduţ.

Moş Crăciun, cu daruri din Germania

La micuţul Teodor, fiul de doi anişori al soţilor Boghean, Moş Crăciun vine din Germania în acest an. Şi pentru că băieţii se dau în vânt după maşinuţe, piciul va primi în dar una mai deosebită.
„Moşul va trece neapărat şi pe la soţia mea. Pentru mine însă nu-mi doresc nimic material, vreau doar să văd spectacolul de duminică organizat ca la carte. Cât despre familia mea, pot să vă spun că în acest an vom da start tradiţiilor, căci Teodor e măricel, înţelege tot şi vrem să simtă spiritul sărbătorilor. Atât mie, cât şi soţiei mele, ne place să-l alintăm şi să-l răsfăţăm cu daruri. De multe ori spun că băiatul meu are mai multe jucării decât am avut eu şi toţi fraţii mei la un loc. Şi eram 14 la număr!”, ne povesteşte Valy Boghean.

„De când am rămas orfan de mamă…”

10449162_663716030407469_5995876656712966023_nÎntrebat ce dar i-ar oferi lui Teodor din ceea ce şi-ar fi dorit el să primească pe când era copil, artistul ne-a răspuns fără pic de ezitare: „O bicicletă!”. Şi asta deoarece, fiind mezinul familiei, de cele mai multe ori trebuia să aştepte ceva timp până Moşul îi îndeplinea vreo dorinţă.
Şi cum în familia Boghean toţi au muzica în sânge, sărbătorile în casele lor sunt extraordinar de frumoase!
„Însă de când am rămas orfan de mamă, parcă mai greu ne adunăm cu întreaga familie”, precizează Valy Boghean.
Artistul are emoţii mari pentru spectacolul de duminică. Unde mai pui că în acest an a ales să organizeze întâlnirea cu cei care-i admiră creaţia la Palatul Naţional, pe cea mai mare scenă din R.Moldova. În sală se va afla şi soţia lui, dar fără Teodor, căci atunci când îşi aude tatăl cântând, micuţul începe a plânge şi se cere luat de el în braţe. Prin urmare, micuţul va rămâne acasă, în grija unei rude.

„Galbenă gutuie”, cea mai solicitată piesă în România10599705_848139438579163_7953388854078182915_n

„Bregovici de Moldova” pregăteşte evenimentul de duminică de mai bine de o lună. Deşi din start planifica să-l organizeze şi la Bucureşti, pe ultima sută de metri a decis să-l amâne pentru la anul.
„Nu este o noutate că noi încercăm să ne facem remarcaţi şi pe piaţa muzicală din România. Însă am zis că n-ar fi corect să nu organizez o întâlnire de suflet cu cei de acasă. Melodia care a prins dincolo de Prut este „Galbenă gutuie”, de aici şi genericul spectacolului. E prea devreme să facem concertul la Bucureşti şi nu vreau să risc, pentru că mai avem de muncit la capitolul afirmare. Am analizat cu băieţii cum au mers lucrurile dincolo de Prut şi ne-am zis că mai bine muncim încă un an înainte de a organiza spectacolul solo, de lansare. Am cules roadele activităţii noastre pe parcursul întregului an, dar tot acum, la sfârşit de 2015, am avut mai multe evenimente importante. De Revelion vom fi la Galaţi, unde urmează să susţinem două spectacole”, ne-a declarat virtuozul instrumentist.

Jumătate din program va fi cu melodii noi

Preţul mediu pentru un bilet la „Galbenă gutuie” constituie 200 de lei. Concertul va dura maxim două ore, iar cei prezenţi în sală vor asculta atât melodii celebre de-ale lui Valy Boghean, cât şi piese noi. De altfel, muzicienii promit că jumătate din programul lor va fi cu melodii noi, de toate genurile.
Valy Boghean recunoaşte faptul că şi-a asumat un mare risc atunci când a decis să organizeze evenimentul la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, însă publicul său fidel i-a demonstrat că nu a fost o decizie greşită, căci biletele la spectacol s-au vândut ca pâinea caldă.
„Dacă mă întrebai asta acum două săptămâni, cred că nu era să am voce să-ţi răspund. Aveam emoţii ce mă ţineau treaz nopţile. Eram conştient că în condiţiile în care leul se devalorizează şi preţurile cresc de la o zi la alta, lumea nu-şi mai permite să cumpere bilete la spectacole. Însă uite că publicul meu nu m-a dezamăgit nici de această dată”, susţine celebrul „Boschetar”.
Bezele şi coniac

10377246_720012978058477_6158847621882320986_nÎnainte de fiecare concert, Valy Boghean şi colegii săi din band au un obicei: mănâncă bezele albe şi beau câte un păhărel de coniac. „Asta e soluţia antistres în cazul nostru”, precizează cântăreţul.
Anul acesta se împlinesc şase ani de când „Bregovici de Moldova” şi-a înfiinţat band-ul, cu care de altfel se mândreşte foarte mult.
„Băieţii cu care cânt demonstrează un înalt profesionalism, iar atunci când sunt pe scenă îi văd că tind să fie cât mai aproape de perfecţiune. Suntem o trupă tânără, însă demonstrăm de fiecare dată că nu ne-am schimbat concepţiile muzicale şi atitudinea noastră faţă de scenă, de public. O să las modestia la o parte şi voi spune că acesta este rodul muncii mele. Am lucrat în multe colective, cunosc dedesubturile acestei meserii. În colectivul nostru muzica nu se face pe interes de bani, ci pe interes de creaţie şi profesionalism”, precizează Valy Boghean.

În 2016, mai mult în România

Anul acesta, atât de Crăciun, cât şi de Anul Nou, muzicienii vor munci, doar că nu în R.Moldova, ci în România: „Acesta a şi fost obiectivul nostru pentru 2015: să fie anul în care nu ne aparţinem nouă, ci publicului din România şi asta deoarece vrem să trecem la o altă etapă”.
În 2016, artistul va continua să facă naveta Chişinău-Bucureşti şi nu exclude faptul că s-ar putea stabili cu traiul acolo.
„Practica ne-a demonstrat că a face naveta nu e atât de rău. În 2015, care a fost un an pregătitor, am fost ba de o parte a Prutului, ba de alta. Da, e obositor şi complicat, unde mai pui că-mi este greu să fiu departe de soţie şi copil. Dar în 2016 ne mutăm în România. Şi eu, şi Violeta, ne-am asumat această decizie, iar mai nou – şi Teodor”, susţine Valy Boghean.
Lena NEGRU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)